Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χαμός στα ελληνικά media με την εκπομπή του Τράγκα και τους 4 εκπρόσωπους της Χρυσής Αυγής. Το μελάνι που χύθηκε πολύ, οι αντιδράσεις τεράστιες, τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά. Δημοσιογράφοι, μπλόγκερ, επικοινωνιολόγοι και συνάδελφοι (στενοί) του Τράγκα δεν άφησαν ασχολίαστο το τηλεοπτικό αυτό γεγονός. Ο "αντιμνημονιακός" δημοσιογράφος, που μας εξέπληξε όταν μάθαμε ότι (όντως) πήγε στον "σοβαροφανή" ΣΚΑΙ, έγινε talk of the town για την εκπομπή αυτή. Ας δούμε τι έγραψαν τα ελληνικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ για το τηλεοπτικό γεγονός του μήνα.
Για "φουλ γλείψιμο παρέα με τεμενάδες" κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία, επισημαίνοντας ότι δεν περίμενε παρά τις προφανείς δεξιές πεποιθήσεις του Γιώργου Τράγκα να δώσει "σημάδια ακροδεξιών αποχρώσεων" και να έχει ουδέτερη στάση απέναντι στις "αποτρόπαιες θέσεις" των 4 χρυσαυγιτών, τονίζοντας πως ο Τράγκας κάθε άλλο παρά ήπιων τόνων είναι, για να μη βγάλει άχνα μπροστά σε αυτά που ξεστόμιζαν οι καλεσμένοι του. Να υπενθυμίσω ότι ο βασικός λόγος αντίδρασης από τα ΜΜΕ, τα κόμματα και τους πολίτες είναι ότι δεν υπήρξε αντίλογος στην εν λόγω εκπομπή. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο προιστάμενος του στον Real fm εξέφρασε αυτήν ακριβώς την άποψη, ο Τράγκας αντέδρασε και ήδη ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να αποχωρήσει από το σταθμό, για να μετακινηθεί στον αντίπαλο, τον ΣΚΑΙ. Σε δουλειά ή μάλλον σε...κόντρα να βρισκόμαστε.
Την εκπομπή κατακεραύνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, οι συντάκτες της "Καθημερινής" και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αλλά και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Η τηλεκριτικός Αφροδίτη Γραμμέλη υπονόησε με άρθρο της στο Βήμα ότι στόχος του Τράγκα ήταν η υψηλή τηλεθέαση και ο ντόρος που θα δημιουργόταν με την εκπομπή αυτή ενώ δε στέκεται μόνο σε αυτό αλλά παρατηρεί μια γενικότερη φασιστική και λαικίστικη νοοτροπία που επικρατεί τελευταία στα ΜΜΕ. Η "Καθημερινή" γράφει ότι η εκπομπή αυτή "αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" και τονίζει πως πρόκειται για "επικίνδυνο φαινόμενο". Αξίζει να σημειωθεί πως η "Καθημερινή" ανήκει στον ίδιο όμιλο που ανήκει ο ΣΚΑΙ, κάτι που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι του ομίλου θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο από τις επιλογές του Γ. Τράγκα όσο και της εργοδοσίας.
Το "Πρώτο Θέμα" γράφει ο Τράγκας άγγιξε επικίνδυνα τα όρια της κολακείας χαρακτηρίζοντας τους 4 "σταρ της εβδομάδας" και πως "οι αντιρρήσεις και οι σκληρές ερωτήσεις του ήταν αυτές ακριβώς που περίμεναν οι 4 καλεσμένοι", ενώ κάνει λόγο για υποτιθέμενο στρίμωγμα του με τις ερωτήσεις του προς αυτούς αλλά και για ταύτιση απόψεων έξυπνα καλυπτόμενη.
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η αναφορά που κάνει η εφημερίδα "6 μέρες" στο γεγονός : "Ξέρω πολλούς ανθρώπους που ακούνε Τράγκα και, πιστέψτε με, δεν το κάνουν για να γελάσουν. Θα μου πεις ότι ξέρω και άλλους τόσους που ακούνε Blackman ή έχουν αδειάσει πορτοφόλια στον Φλωρινιώτη. Δεν είναι το ίδιο. Μετά τον Φλωρινιώτη το πολύ να έχεις hangover. Ο Τράγκας μπορεί να σου χαρίσει μια ηδονική βουτιά στη λάσπη. Είναι ωραίο μερικές φορές να αισθάνεσαι γουρούνι. Μόνο που όσο κι αν κάτσεις μετά κάτω από το ντους θα έχεις χώμα επάνω σου...Περιμένοντας στην ουρά των ΕΛΤΑ, έχω ακούσει ανθρώπους να μιλάνε όπως αυτός. Με την ίδια εκφορά λόγου, με εκείνη τη φθήνια στο σύρσιμο των λέξεων. Εσείς μου λέτε ότι είναι επικίνδυνος, επηρεάζει ανθρώπους. Σηκώνω αδύναμος τους ώμους και σας δείχνω τους ανθρώπους που ακούν, ψηφίζουν και κυρίως φτιάχνουν Τράγκες. Είναι εκατομμύρια. Μη βλέπετε τον Τράγκα. Δείτε αυτούς που τον βλέπουν".
Και αν νομίζετε ότι μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα, κάνετε λάθος. "Κουβέντα με νεοναζί στην καλύτερη ζώνη τηλεθέασης. Ο ιδιωτικός ραδιοσταθμός ΣΚΑΙ προσφέρει φόρουμ σε ακροδεξιούς βουλευτές" είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος εκτενούς δημοσιεύματος σε γερμανική εφημερίδα.

ΥΓ.Η "Εφημερίδα των συντακτών" δεν σχολίασε το γεγονός, όπως και η "Espresso". Η Ντέπυ Γκολεμά από την "Real News" δεν το σχολίασε, προφανώς επειδή τα εκφραστικά της μέσα είναι αρκετά φτηνά και δυσκολεύεται να σχολιάσει σε βάθος κάποια τηλεοπτικά και μιντιακά γεγονότα. "Τι να πει κανείς" γράφει στη στήλη της, αδυνατώντας να εκφέρει άποψη για το σημαντικότερο τηλεοπτικό γεγονός του μήνα.

ΥΓ2.Η τηλεκριτικός Μαρίνα Πετρούτσου με αφορμή το γεγονός θυμήθηκε και έγραψε στη στήλη της στην "Εφημερίδα των συντακτών" για την εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη "Τέλος εποχής" στον ΑΝΤ1 το 1995, που ήταν η πρώτη που έδωσε βήμα και άφθονο χρόνο στους Πλεύρη, Μιχαλολιάκο, Ανδρουτσόπουλο και Χρήστο Παππά.

ΥΓ3.Ο Αριστοτέλης έλεγε : "Το ήθος του ρήτορα πείθει, όταν ο λόγος διατυπώνεται με τρόπο που εμπνέει στο ακροατήριο εμπιστοσύνη προς τον ρήτορα".

ΥΓ4.Η ανταλλαγή των επιχειρημάτων συνιστά μεν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εύρυθμης λειτουργίας μιας δημοκρατίας, στο μέτρο που η τελευταία εξαρτάται από την ανάδειξη εναλλακτικών προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας επιθετικής τακτικής, συντελείται συχνά μια υπέρβαση των ορίων της χρηστής συμπεριφοράς έναντι του πολιτικού αντιπάλου, στο μέτρο που απαξιώνονται πρόσωπα και προγράμματα (Schicha, 2004).

1 σχόλιο: