Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΤΟ BLOGGING ΤΕΧΝΗ; Apr 23, 2007

Μπορει κανεις να κανει πολλους παραλληλισμους με τα μπλογκς.
Σας παρουσιαζω μερικους.

Τα μπλογκς ειναι σαν τα cd.Οι μουσικοι μαζευουν υλικο, για παραδειγμα γραφουν 150 κομματια και διαλεγουν τα 15 για να τα περιλαβουν στο cd.Ετσι και οι μπλογκερς μπορει να εχουν γραψει απειρα κειμενα σε μια κολλα χαρτι και να επιλεγουν καποια συγκεκριμενα να καταχωρησουν σαν ποστ στην οθονη.Η διαφορα ειναι οτι απο τη στιγμη που θα βγει το cd στην αγορα δε μπορει να αλλαξει κατι.Αφηνεται στην κριση του κοσμου και η κριτικη που θα παρει απο τα μμε και η εντυπωση που θα κανει στο κοινο ειναι αυτα που αντιστοιχουν στο τελικο αποτελεσμα και δεν αλλαζουν.Ο μπλογκερ ομως εχει τη δυνατοτητα να σβηνει ή να αλλαζει τα ποστ αλλα και να διαγραφει τα σχολια των αναγνωστων.Τα cd (κυριως τα ξενα) βγαζουν ως cd-single τα τραγουδια που αναμενεται να κανουν μεγαλυτερη επιτυχια.Τα cd-single συναγωνιζονται ή καλυτερα ανταγωνιζονται στα διαφορα charts.Ετσι και οι μπλογκερς θα επιλεγουν τα καλυτερα ή πιο πετυχημενα κειμενα τους και θα ανταγωνιζονται σε αναγνωσιμοτητα με αλλα κειμενα απο μπλογκς σε ενα επισημο blog-chart.
Απο την αλλη, οι εφημεριδες και τα περιοδικα θα επιλεγουν τα καλυτερα blog-single για δημοσιευση.Τα ραδιοφωνα θα τα μεταδιδουν με τη μορφη Top10 (θα συνοδευεται απο ορχηστρικη αναλογη μουσικη).Η τηλεοραση θα κανει ειδικες θεματικες εκπομπες με αφορμη τα κειμενα που συζητιουνται περισσοτερο.
Οι μπλογκερς εχουν κοινα στοιχεια με τους ηθοποιους.Ειναι δηλ. οι πρωταγωνιστες του εαυτου τους και δινουν μια παρασταση καθε φορα και σε ορισμενες περιπτωσεις ρεσιταλ ερμηνειας! Το θεατρο αντιστοιχει στις εφημεριδες, και τα σηριαλ στα περιοδικα.Σε καθενα υπαρχει διαφορετικο υφος και τεχνικη.Οι μπλογκερς κανουν μια μικρη προετοιμασια του κειμενου τους πριν το παραδωσουν στην κριση των αναγνωστων, οπως οι ηθοποιοι κανουν προβες πριν βγουν στη σκηνη.
Οι μπλογκερς εχουν κοινα στοιχεια με τους ζωγραφους.Εχοντας μαζεψει υλικο απο καλα κειμενα, θα ψαχνουν να τα πουλησουν καπου (να τα προβαλλουν σε ενα μεσο), οπως οι ζωγραφοι τα πουλανε στις γκαλερι η στους δρομους.
Και βεβαια, οι μπλογκερς εχουν κοινα στοιχεια (σχεδον ταυτοσημα) με τους δημοσιογραφους και τους λογοτεχνες.Για την ακριβεια, χρησιμοποιουν τις ιδιες τεχνικες και υφος, ενω μπορουμε να πουμε οτι πανε και ενα βημα μπροστα.
Οι μπλογκερς, θα ελεγα, γενικα, εχουν κοινα στοιχεια με τους καλλιτεχνες.
Το ερωτημα μου ειναι:ειναι το blogging τεχνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου