Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΛΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το Σταμάτη Μαλέλη. Είναι ένας πολύ πετυχημένος άνθρωπος της ελληνικής τηλεόρασης. Έχει διευθύνει όλα τα μεγάλα κανάλια της χώρας. Έχει περάσει απο την κρατική τηλεόραση, το μέγκα, τον αντ1, το σκαι και τώρα είναι διευθυντής ειδήσεων στο σταρ. Επίσης έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή δημοσιογραφίας. Αυτός ο πολύ πετυχημένος άνθρωπος αποκάλυψε πριν μερικά χρόνια ότι υπέφερε για χρόνια από κατάθλιψη. Μάλιστα υπέφερε από κατάθλιψη τα χρόνια που μεγαλουργούσε στην τιβι και όλοι μιλούσαν για εκείνον. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του που μιλάει για αυτήν την ύπουλη ασθένεια και με αφορμή το βιβλίο μίλησε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.
Στη συνέντευξη λοιπόν λέει πως όταν πρωτομίλησε για το θέμα του δημόσια, δέχτηκε εκατοντάδες τηλέφωνα από ανθρώπους με κατάθλιψη από όλη την Ελλάδα και κυρίως από ανθρώπους που ζούσαν σε κλειστές κοινωνίες και που δεν ήθελαν να πάνε σε γιατρό. Τονίζει από την αρχή ότι το πρόβλημα είναι κατά βάση κοινωνικό και πως φυσικά στην εποχή μας με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν αυξηθεί. "Η κατάθλιψη σε στερεί και από μια σειρά άλλα ενδιαφέροντα. Δεν κάνεις παραγωγικά πράγματα. Κάθεσαι στον καναπέ σου, τυλίγεσαι, κοιτάς τον εαυτό σου. Θα μπορούσανε πάρα πολλά παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι να μπουν πιο δυνατά στην παραγωγή, να μπουν στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Κι όμως μένουν στο σπίτι τους κλεισμένοι περιμένοντας πότε θα 'ρθει το τέρας...". Με το τέρας, εννοεί την κατάθλιψη.
Πόσο δίκιο έχει όταν λέει : "Το θέμα της ψυχικής υγείας πρέπει να το δούμε σοβαρά. Πολλοί το χλευάζουν. Να σταματήσουμε να το βλέπουμε σαν στίγμα. Δεν είναι στίγμα. Πονάει το χέρι μας και πηγαίνουμε στο γιατρό και πονάει η ψυχή μας και δεν πάμε; Χάνουμε τη ζωή μας και δεν πάμε;". Μακάρι να είδαν την εκπομπή πολλοί και πολλές που δεν έχουν ιδέα από τέτοια θέματα και τα χλευάζουν.
Και λέει για εμάς τους νέους : "Αυτοί θα βιώσουν αύριο μια αβίωτη κοινωνία και δε θα βρίσκουν δουλειά. Πώς θα παλέψουν αν είναι καταπιεσμένοι, αν είναι πεσμένοι, αν νιώθουν πανικούς, εαν φοβούνται; Θα κλειστούν στον εαυτό τους...". Πόσο δίκιο έχει.
Η κατάθλιψη, ξανατονίζει, δεν είναι μόνο προσωπικό θέμα αλλά κυρίως κοινωνικό. Είναι και σύμπτωμα του καπιταλισμού, λέει, που σε βγάζει από αρχές και αξίες και ότι σε μια κοινωνία που σκοπός είναι το κέρδος, οι νέοι δεν έχουν όραμα και η ζωή τους έτσι δεν αποκτά νόημα.
Ο λόγος που έπαθε κατάθλιψη; Έκανε πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία για να διαπιστώσει πως για αλλού ξεκίνησε και αλλού πήγε...Σαν φοιτητής ήταν αριστερός, αντιδραστικός, επαναστάτης, με ιδέες και όραμα για μια άλλη κοινωνία και τελικά βρέθηκε χωρίς να το καταλάβει να υπηρετεί ένα μέσο που δεν είχε καμιά σχέση με τα πιστεύω του και τις αξίες του. Την τηλεόραση. Αν δείτε το δελτίο ειδήσεων του σταρ δε θα πιστεύετε ότι από πίσω κρύβεται ένας άνθρωπος σαν τον Σταμάτη Μαλέλη.
Τέλος πάντων, για να μην πολυλογώ, δείτε όλη τη συνέντευξη του εδώ γιατί λέει και άλλα πολλά :
http://www.youtube.com/watch?v=GRQNuFBPvys

Περιμένω εντυπώσεις και σχόλια.

3 σχόλια: