Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Το ενδιαφερον αυτο ρεπορταζ διαβασα στο περιοδικο "energyworld". Αντιγραφω :

Στο τοπ-10 των πλουσιοτερων ενεργειακων εταιρειων του κοσμου συγκαταλεγονται μερικες απο τις πλεον γνωστες ενεργειακες εταιρειες. Πρωτη στη λιστα φιγουραρει η κραταιη Gazprom, που ελεγχει τα σημαντικα κοιτασματα αεριου της Ρωσιας. Ακολουθουν κορυφαιες πετρελαικες εταιρειες, απο το γνωστο κλαμπ των "επτα αδελφων", ενω περαν των ευρωπαικων και αμερικανικων κολοσσων, σημαντικη ειναι η παρουσια των εταιρειων Petronas και Petrobras απο τη Μαλαισια και τη Βραζιλια αντιστοιχα. Στη δεκατη θεση συναντουμε την ισχυρη General Electric, αμερικανικων συμφεροντων. Ας δουμε την καταταξη αναλυτικα :

10. General Electric
Κερδη α' τριμ. 2011 : 3,43 δισ. δολαρια
Η αμερικανικη πολυεθνικη εταιρεια General Electric ετερογενων δραστηριοτητων εχει αναπτυχθει απο το 1982 ως μια απο τις πρωτες εταιρειες που περιλαμβανονται στον δεικτη Dow Jones. Η εταιρεια δραστηριοποιειται σε πεντε τομεις : ενεργεια, υποδομες τεχνολογιας, NBC Universal, χρηματιστηριακο κεφαλαιο, επιχειρηματικο κεφαλαιο. Το κλειδι της επιτυχιας ειναι η εμφαση στην ατομικη αποδοση μεσα στην επιχειρηση και οχι στις ομαδες.

9. E.ON
Κερδη α' τριμ. 2011 : 3,5 δισ δολαρια
Αφου συγκροτηθηκε το 2000 μετα τη συγχωνευση των εταιρειων ενεργειας VEBA και VIAG, η E.ON αποτελει σημερα τον μεγαλυτερο επενδυτη στον κλαδο των υπηρεσιων ενεργειας. Ωστοσο, παρουσιασε πτωση 23% στα κερδη της το α' τριμηνο του 2011 σε συγκριση με το αντιστοιχο του 2010, αλλα αυτο οφειλοταν σε μεγαλο βαθμο στην πωληση της βρετανικης εταιρειας που διαχειριζοταν το ενεργειακο δικτυο της.

8. Total
Κερδη α' τριμ. 2011 : 5,86 δισ. δολαρια
Η γαλλικη πολυεθνικη εταιρεια Total συγκαταλεγεται μεταξυ των μεγαλυτερων πετρελαικων εταιρειων γιατι εχει καταφερει να αυξησει σημαντικα τα κερδη της το πρωτο τριμηνο του 2011. Η αναταραχη στη Μεση Ανατολη εχει αποδειχθει ευλογια για τις πολυεθνικες που ασχολουνται με την εμπορια του "μαυρου χρυσου", και η Total επιβεβαιωνει αυτη την αποψη. Γι' αυτο και το 2011 τα κερδη της Total αυξηθηκαν κατα 51% σε σχεση με την αντιστοιχη περιοδο του 2010.

7. Petrobras
Εκτιμωμενα κερδη α' τριμ. 2011 : 6,2 δολαρια
Αν και η Petrobras προς το παρον εχει καθυστερησει αρκετα την αναφορα του α' τριμηνου της για το 2011, πηγες της αγορας εκτιμουν οτι τα κερδη της θα αγγιξουν τα 6,2 δισ. δολαρια. Η εταιρεια ηταν γνωστη για τη μονοκρατορια της στο πετρελαιο της Βραζιλιας, προτου εισελθουν οι ιδιωτικες εταιρειες, εξελιξη που δεν φαινεται ομως να την επηρεασε, καθως κατατασσεται σταθερα μεταξυ των πλουσιοτερων ενεργειακων εταιρειων στον κοσμο.

6. Chevron
Κερδη α' τριμ. 2011 : 6,2 δισ. δολαρια
Σημειωνοντας αυξηση 1,6 δισ. δολαριων απο το α τριμηνο του 2010, ο διευθυνων συμβουλος της Chevron σημειωνει πως "η εταιρεια ωφεληθηκε απο τις τελευταιες εξελιξεις στον χωρο του πετρελαιου. Συνεχιζουμε να λειτουργουμε με ασφαλεια, στοχευοντας στα μεγαλα εργα και στη διευρυνση των συνεργασιων μας".

5. Petronas
Κερδη γ' τριμ. 2010 : 6,9 δισ. δολαρια
Η κρατικη εταιρεια της Μαλαισιας που εμπορευεται τα αποθεματα πετρελαιου και φυσικου αεριου της χωρας, η Petronas, αν και προς το παρον δεν εχει ανακοινωσει τα αποτελεσματα του α' τριμηνου, πιστευεται οτι τα κερδη της θα συνεχισουν να ειναι σε υψηλη θεση. Δεν ειναι και λιγο οταν εισαι ο μονος "παικτης" στην αγορα ενεργειας μιας χωρας πλουσιας σε υδρογονανθρακες.

4. Royal Dutsch Shell
Κερδη α' τριμ. 2011 : 6,9 δισ. δολαρια
"Συνεχιζουμε να σημειωνουμε ικανοποιητικη προοδο στην υλοποιηση της στρατηγικης μας. Βελτιωνομαστε παρεχοντας ενα νεο κυμα αυξησης της παραγωγης και την ωριμαση της νεας γενιας των επιλογων αναπτυξης για τους μετοχους" ειπε ο διευθυνων της Shell Πιτερ Βοζερ.

3. BP
Κερδη α' τριμ. 2011 : 7,120 δισ. δολαρια
Κανεις δεν περιμενε μετα το συμβαν στον κολπο του Μεξικου η BP να επιστρεψει στην τριτη θεση των πιο κερδοφορων ενεργειακων εταιρειων. Αλλα η αυξηση των τιμων του πετρελαιου μαλλον τη βοηθησαν. Βεβαια αρκετοι ειναι αυτοι που αναρωτιουνται αν το 1 δισ. που κερδισε η εταιρεια σε σχεση με το α' τριμηνο του 2010 θα χρησιμοποιηθει ως οικονομικη βοηθεια των ανθρωπων που εχασαν τις δουλειες τους και τα σπιτια τους απο τη διαρροη της BP...

2. ExxonMobil
Κερδη α' τριμ. 2011 : 10,65 δισ. δολαρια
Τα κερδη της ExxonMobil εκτοξευτηκαν στο 69% πανω απο το α' τριμηνο του προηγουμενου ετους. Η συνολικη παραγωγη της εταιρειας αυξηθηκε κατα 10% κατα το 2010. "Τα κερδη μας αντανακλουν τις προθεσεις της εταιρειας να συνεχισει να ηγειται του κλαδου κατα τη διαρκεια μιας περιοδου ισχυρου ανταγωνισμου στα βασικα προιοντα", λεει ο διευθυνων Ρεξ Τιλερσον.

1. Gazprom
Κερδη α' τριμ. 2011 : 11,2 δισ. δολαρια
Οντας η μεγαλυτερη εταιρεια που προμηθευεται το ρωσικο φυσικο αεριο, η κρατικα ελεγχομενη Gazprom για ακομα μια φορα πιστοποιει τη δυναμικη της παρουσια στον ενεργειακο τομεα της Ρωσιας. Σε ετησια βαση η εταιρεια παραγει 500 δισ. κυβικα μετρα φυσικου αεριου. Μπορει η εταιρεια να καλειται να αντιμετωπισει τον εφιαλτη της νεας φορολογιας, αλλα οι επικεφαλης της δεν φαινεται να πτοουνται καθολου. Ο διευθυνων συμβουλος της, Αλεξει Μιλερ, δηλωνει λακωνικα : "Δεν αυξανονται μονον οι ογκοι που επεξεργαζομαστε, αλλα και οι ρυθμοι αναπτυξης μας. Δεν φοβομαστε τιποτε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου