Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Το αρθρο αυτο διαβασα στο περιοδικο TV24. Το υπογραφει ο ψυχολογος Αργυρης Θεοδωροπουλος :

Η μοναξια ειναι ενα προβλημα που βασανιζει πολλους ανθρωπους στην εποχη μας και τους κανει να αισθανονται παγιδευμενοι και αβοηθητοι. Πολλες φορες μαλιστα συμβαινει να δισταζουν να κανουν οποιαδηποτε προσπαθεια επιλυσης του. Στη σημερινη κοινωνια με τις τεχνολογικες εξελιξεις και τους γρηγορους ρυθμους, ολοι μας ειμαστε πολυ απασχολημενοι με επαγγελματικες υποχρεωσεις και θεματα της καθημερινοτητας.
Επισης, με την αναπτυξη των αστικων κεντρων υπαρχουν πολλες επιλογες διασκεδασης, οπως καφετεριες, εστιατορια, κινηματογραφοι, θεατρα, εντονη νυχτερινη ζωη. Η τεχνολογικη προοδος προσφερει πια εναλλακτικες μορφες διασκεδασης, οπως γρηγορο διαδικτυο, μαζικη παραγωγη ταινιων και ευκολιες στην επικοινωνια. Μεσω του διαδικτυου ειναι σημερα εφικτες οι πολυ φτηνες ή ακομα και δωρεαν τηλεφωνικες επικοινωνιες με ηχο και εικονα απο το σπιτι μας με οποιοδηποτε σημειο σε ολα τα πλατη και μηκη του πλανητη. Θα περιμενε λοιπον κανεις οτι η μοναξια δεν αποτελει συχνο φαινομενο, επειδη οι ανθρωποι δεν εχουν χρονο να νιωσουν μοναξια, αλλα και διοτι οι επιλογες διασκεδασης ειναι τοσες πολλες ωστε να καλυπτονται ολες οι ορεξεις. Δυστυχως, ομως, στις ημερες μας η μοναξια φαινεται να ειναι ενα πολυ συχνο προβλημα που αναφερεται πολλες φορες οχι μονο απο ατομα μεγαλης ηλικιας αλλα και απο νεους ανθρωπους.
Η τεχνολογια μπορει να εχει βελτιωσει την ποιοτητα ζωης των ανθρωπων, μα παραλληλα μπορει να ευθυνεται και για την απομακρυνση τους. Η τηλεοραση συνεχως προβαλλει ατομα νεα, ομορφα και επιτυχημενα. Ειναι αναποφευκτο, λοιπον, ολοι οσοι την παρακολουθουν, ατομα καθε ηλικιας, να συγκρινουν τον εαυτο τους με τα προτυπα που βλεπουν εκει. Μολονοτι ο τροπος ζωης και τα ατομα που προβαλλονται απο την τηλεοραση δεν ειναι ρεαλιστικα, οι ανθρωποι κανουν συγκρισεις και καταληγουν να εχουν πολυ υψηλες προσδοκιες απο τον εαυτο τους και να αισθανονται οτι μειονεκτουν σε σχεση με αυτο που βλεπουν. Επιλεγουν ετσι να μενουν περισσοτερες ωρες στο σπιτι πιστευοντας οτι υπαρχει μοναχα ενας τροπος "σωστης", "μοντερνας" και "επιτυχημενης" διασκεδασης και πως αν δεν μπορουν να το εχουν αυτο, καλυτερα να μην εχουν τιποτα (δεν καταλαβα πως συνδεονται οι 2 αυτες τελευταιες προτασεις, δεν κολλανε).
Η διαδοση της χρησης του διαδικτυου μπορει να ειναι αλλος ενας παραγοντας που εχει συμβαλει στην απομονωση και στη μοναξια, καθως ειναι πολυ βολικο οι ανθρωποι να καθονται στο σπιτι μπροστα στον υπολογιστη και να χρησιμοποιουν οποτε και αν θελουν τις επιλογες επικοινωνιας που τους προσφερονται. Ειναι πολλες οι περιπτωσεις ατομων που επιλεγουν να επικοινωνουν μοναχα μεσω του ηλεκτρονικου υπολογιστη, παρα να βγουν εξω και να συναντησουν αλλα ατομα και να τα συναναστραφουν.
Συχνα η απομονωση και η μοναξια ευθυνονται για αισθηματα καταθλιψης και αγχους, καθως οι ανθρωποι δεν μοιραζονται τα συναισθηματα και τις σκεψεις τους με κανεναν. Επισης συχνα συνδεεται με σεξουαλικα προβληματα, οπως στυτικη δυσλειουργια, προωρη εκσπερματιση στους ανδρες, αλλα και προβληματα επιθυμιας, διεγερσης και οργασμου στις γυναικες.
Οι ανθρωποι, λοιπον, παγιδευουν τον εαυτο τους σε εναν φαυλο κυκλο πιστευοντας οτι ειναι μονοι, οτι κανεις δεν μπορει και δεν εχει την προθεση να τους καταλαβει και ετσι αισθανονται εγκλωβισμενοι και αβοηθητοι. Καλο, ομως, ειναι να γνωριζουν οτι μπορουν να σπασουν τη σιωπη τους, να ξεπερασουν την ντροπη τους και να κανουν ενεργα βηματα που θα φερουν λυση σε αυτο που τους προβληματιζει ωστε να κερδισουν ψυχικη ηρεμια.

2 σχόλια:

  1. Είναι λίγο ψυχοπλάκωμα το θέμα! Ισχύει ότι έχουμε "χωθεί" μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, παρακολουθούμε σαν πρόβατα ότι μας πλασάρουν στην τηλεόραση.. και κάποιοι ταυτίζονται με τα όσα βλέπουν! Πρώτον δεν συμφωνώ με αυτή τη συμπεριφορά, και δεύτερον εάν δεν κρατήσεις μια αισιόδοξη στάση... πάνε όλα περίπατο.. εκτός απ'τη μοναξιά! Η δική σου άποψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν εχω συγκεκριμενη αποψη. το κειμενο αυτο λεει αληθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή