Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ ΣΑΝ ΤΟΝ...ΠΙΚΑΣΟ!

Διαβασα ενα ενδιαφερον αρθρο στο περιοδικο "Τηλεθεατης" για το παιδι θαυμα της ζωγραφικης, την Αελιτα Αντρε, που ειναι 4 χρονων και εχει γινει πασιγνωστη για το ταλεντο της. Ιδου :


Την εχουν χαρακτηρισει διαδοχο του Πικασο, ενω οι πινακες της εχουν φτασει να πωλουνται εως και 24.000 δολαρια. Το απιστευτο στην περιπτωση της Αελιτα Αντρε ειναι πως ολα αυτα συμβαινουν μολις στα τεσσερα χρονια της!

Οταν ηταν 11 μηνων αρχισε τους πειραματισμους της με τα χρωματα. Ο μαγικος κοσμος της ζωγραφικης την κερδισε, για να κερδισει κι αυτη με τη σειρα της τους κριτικους της τεχνης, που μιλουν για ενα μεγαλο ταλεντο. Τοσο μεγαλο που στα τεσσερα της χρονια εγκαινιασε την πρωτη ατομικη της εκθεση στη Νεα Υορκη!
Η Αελιτα Αντρε ειναι σαν ολα τα παιδια της ηλικιας της, παιζει, τρεχει, γελαει κι αναστατωνει τον κοσμο με τις σκανταλιες και τα καμωματα της. Με μια μικρη διαφορα, ομως, ειναι πια γνωστη σε ολο τον κοσμο και ολα δειχνουν οτι η επιτυχια ειναι μονοδρομος για την τετραχρονη Αυστραλεζα, που θεωρειται παγκοσμιως ενα απο τα μεγαλυτερα ταλεντα στη ζωγραφικη.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ
Ολα ξεκινησαν οταν ηταν μολις εντεκα μηνων. Ο πατερας της Μαικλ Αντρε, ζωγραφος στο επαγγελμα, την πηρε μαζι του στο εργαστηριο για να την απασχολησει. Της εβαλε μπροστα της ενα τελαρο, της εδωσε χρωματα, τα οποια η μικρη αρχισε να τοποθετει πανω στον καμβα με ενα δικο της τροπο. Εσταζε τα χρωματα, τα ανακατευε, τα μουτζουρωνε σε καποιες περιπτωσεις, κολλουσε πανω τα παιχνιδια της, το αποτελεσμα ομως ηταν εντυπωσιακο. Στον πρωτο της ολοκληρωμενο πινακα μπορουσε να δει καποιος την αφηρημενη εκδοχη του ρωσικου διαστημικου σταθμου MIR, ο οποιος περιβαλλοταν απο ανθη κερασιας.
Ζωγραφοι και οι δυο, φροντισαν να καλλιεργησουν ακομη περισσοτερο την αγαπη της για τη ζωγραφικη, την οποια φυσικα η ιδια εβλεπε σαν παιχνιδι. Καποια στιγμη, μαλιστα, θελοντας να επιβεβαιωσουν τα οσα οι ιδιοι εβλεπαν στους πινακες της, αποφασισαν να κανουν ενα πειραμα. Πηραν τα εργα της και τα πηγαν σε μια γκαλερι της Μελβουρνης, χωρις να αποκαλυψουν στον υπευθυνο ποια ειναι η πραγματικη ηλικια της ζωγραφου. Εκεινος ενθουσιαστηκε και συντομα διοργανωθηκε και η πρωτη ατομικη της εκθεση. Ετσι, το εργο της εκτιμηθηκε απο κριτικους και κοινο οχι βασει της ηλικιας της, αλλα βασει του ταλεντου της. Αν και μολις δυο ετων τοτε, η Αελιτα καταφερε να αποσπασει διθυραμβικες κριτικες, ενω οι πινακες της εγιναν αναρπαστοι. Κι οπως ηταν αναμενομενο, η φημη της "μικρης Πικασο", οπως την αποκαλουσαν, ταξιδεψε σε καθε γωνια της Γης.

ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ
Η Αελιτα συνεχισε να ζωγραφιζει και παραλληλα να παρουσιαζει τα εργα της σε εκθεσεις και εκδηλωσεις που διοργανωνονταν ειδικα για το παιδι-θαυμα. Η ιδια μαλλον ελαχιστα καταλαβαινε απο τα οσα συνεβαιναν γυρω της, σιγουρα ομως ενιωθε μεγαλη χαρα καθε φορα που την πλησιαζε καποιος για να της δωσει τα συγχαρητηρια του. Οπως εχουν τονισει μαλιστα οι γονεις της, ποτε δεν την πιεσαν να ζωγραφισει. Προσπαθουν ολο αυτο να το βλεπει σαν παιχνιδι και οχι σαν δουλεια, την οποια πρεπει να κανει αναγκαστικα. Αλλωστε, αν συμβει αυτο, κινδυνευει να χαθει ο αυθορμητισμος και η μαγεια που εκπεμπουν οι πινακες της.
"Διαλεγει τα χρωματα μονη της. Ειναι τοσο αποφασιστικη και γεματη δυναμη, που πραγματικα γινεται εξαλλη εαν τολμησεις να της προτεινεις καποιο χρωμα. Δεν εχει εκπαιδευτει, δεν γνωριζει τι σημαινει ιστορια τεχνης, ουτε σκεφτεται οτι ακολουθει τα χναρια του Πικασο. Ειναι εντελως αθωα και με αυτο το αθωο ματι εκφραζεται πανω στον καμβα της", τονιζει ο πατερας της και η μητερα της συμπληρωνει : "Πρεπει να δινουμε την ευκαιρια σε παιδια που ειναι πολυ ταλαντουχα".

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ
Η μεγαλυτερη διακριση για την τετραχρονη πια "Πικασο" ηρθε φετος το καλοκαιρι, οταν εγκαινιαστηκε η πρωτη ατομικη της εκθεση στο Agora Gallery της Νεας Υορκης. Τα εργα της ενθουσιασαν το κοινο, που εσπευσε να γνωρισει απο κοντα το παιδι φαινομενο της τεχνης. Οσο για τους κριτικους, εκαναν λογο για ενα "μεγαλο ταλεντο", το οποιο συνεκριναν με τον Τζακσον Πολοκ και τον Παμπλο Πικασο. Οπως εγραψε ο Ρομπερτ Νελσον στο "The Age" : "Οι πινακες της ειναι απαλλαγμενοι απο την καταπιεση των δυτικων παραδοσεων". Τα εργα της Αελιτας, τα οποια δημιουργει με ακρυλικα χρωματα πανω σε καμβα, κοστιζουν απο 5.000 εως 10.000 δολαρια το καθενα, ενω ο πιο ακριβοπληρωμενος πινακας της ειναι αυτο που απεικονιζει τον διαστημικο σταθμο "Ρωσικο Μιρ", ο οποιος πουληθηκε στο Χονγκ Κονγκ εναντι 24.000 δολαριων!
Σε πολλα απο τα αφηρημενα εργα της, η Αελιτα κολλαει πανω μικροαντικειμενα ή παιχνιδια, οπως αποκριατικες μασκες, κουταλια και τασακια, ενω σε μερικους συνηθιζει να αφηνει και τα δαχτυλικα της αποτυπωματα! Ειναι ηδη μελος του οργανισμου "National Association for the Visual Arts" και οταν δεν ζωγραφιζει της αρεσει να κανει γυμναστικη, να παιζει πιανο και να τραγουδαει. Αγαπημενος της ηρωας ειναι το "Μικρο μου πονι" και δεν χανει με τιποτα στην τηλεοραση τη σειρα "Baby Einstein", ενω λατρευει και τα ντοκιμαντερ που εχουν να κανουν με τα ζωα και τους ωκεανους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου