Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV : 17-9-2013

Είδα αυτό το αμερικάνικο τηλεοπτικό reality που λέγεται "catfish" στο ελληνικό MTV. Ο ρατσισμός της εικόνας και της εμφάνισης που γεννά και γιγαντώνει ο τηλεοπτικός φακός και αυτά τα προγράμματα που θεωρούνται και «νεανικά» στο μεγαλείο τους. Στο επεισόδιο αυτό, λοιπόν, ένας Αμερικάνος γύρω στα 20, κάνει τσάτ στο ίντερνετ για πολλούς μήνες με μια «εντυπωσιακή» κοπέλα που του κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο από την εμφάνιση, όσο και από το χαρακτήρα. Αλλά, ας μη γελιόμαστε, το παιδί ξετρελένεται με το περιτύλιγμα. Τόσο πολύ που λέει στην κοπέλα με την οποία συνομιλεί ότι την...αγαπάει! Ο ίδιος μετά θα πει ότι με αυτή την κοπέλα ένιωσε πολύ κοντά, και ότι της είπε πράγματα πολύ εμπιστευτικά, και ότι δεν έχει φίλους και σε αυτήν τα έλεγε όλα. Σίγουρα, λοιπόν, ένας λόγος που συμπάθησε (όχι αγάπησε) την κοπέλα αυτή, είναι ότι της ανοίχτηκε, όπως και εκείνη σε αυτόν, αλλά θα συνέχιζε την επικοινωνία μαζί της αν έβλεπε το πραγματικό της πρόσωπο και τα κιλά της; Ακούγεται τόσο θλιβερό και μόνο που το γράφω...Οι σχέσεις έχουν γίνει τόσο επιφανειακές στην εποχή της εικόνας. Ακόμα και αν πάντα ήταν, τώρα η τηλεόραση έρχεται να μας δείξει αυτή τη σκληρή εικόνα, δημιουργώντας ένα νέο είδος ρατσισμού. Είναι γνωστό, άλλωστε, πόσο μεγάλη σημασία δίνει η βασίλισσα των media στην «όμορφη», σχεδόν αψεγάδιαστη εικόνα και πόσο υποτιμά και σνομπάρει την εικόνα με τις «ατέλειες». Στο επεισόδιο, λοιπόν, αυτό, ο τύπος μαθαίνει ότι η όμορφη κοπέλα με την οποία συνομιλούσε για μήνες δεν είναι αυτή, αλλά κάποια άλλη. Χάνει τη γη κάτω από τα πόδια. Όλα αυτά με μια κάμερα από πάνω του, για να καταγράφει την κάθε του αντίδραση. Θέλει να μάθει ποια κρυβόταν τόσο καιρό από πίσω, ποια είναι η πραγματική Lloyda. Έτσι με τη συνοδεία των 2 παρουσιαστών της εκπομπής, ταξιδεύει με ελικόπτερο για να συναντήσει την αληθινή συνομιλήτρια του που «ερωτεύτηκε». Όταν ανοίγει η πόρτα και εμφανίζεται μια γλυκιά κοπέλα που όμως είναι κοντή και με περιττά κιλά, η αμηχανία που νιώθει ο τηλεθεατής είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του Μόργκαν. Εκείνος απογοητεύεται μόλις τη βλέπει, αλλά σπεύδει να δικαιολογήσει στον εαυτό του και τους τηλεθεατές την απογοήτευση αυτή, λέγοντας ότι τον πλήγωσε που παρίστανε ότι είναι κάποια άλλη. Και όντως γίνεται πειστικός. Κατά βάθος, όμως, ο ίδιος ξέρει και δε μπορεί να παραδεχτεί στον ίδιο του τον εαυτό ότι ο πραγματικός λόγος απογοήτευσης του είναι η εμφάνιση της κοπέλας. Αφού αποχωρεί από το σπίτι της, έχοντας παραδεχτεί ότι στην οκτάμηνη συνομιλία τους στο chat, εκείνη του είχε δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, αλλά εκείνος δεν ήθελε να το δεχτεί ότι είναι αυτή, η κοπέλα αρχίζει να κλαίει, λέγοντας πόσο κοντά του ένιωσε και πόσο τον συμπάθησε και ότι δεν ήθελε να τον χάσει δείχνοντας του την πραγματική της εμφάνιση. Εκείνος της γυρίζει την πλάτη και μαζί με αυτόν και η τηλεόραση, που πήρε αυτό που ήθελε από εκείνη, δηλαδή τη σοκαριστική αποκάλυψη, την αγωνία για την αντίδραση του Μόργκαν και το κλάμα της όταν εκείνος έφυγε.

Πολλά είναι τα τηλεοπτικά προγράμματα που έχουν ασχοληθεί απροκάλυπτα και δίχως ίχνος ενοχής (περνώντας βέβαια πάντα στο ενδιάμεσο ή στο τέλος το μήνυμα ότι η εξωτερική ομορφιά δεν είναι το παν) με την ομορφιά και το αντίθετο της, την «ασχήμια», σαν να πρόκειται για άσπρο-μαύρο και το δίπολο καλό-κακό. Και αυτό, προβάλλοντας την ακραία μορφή και των δύο, και της ομορφιάς και της ασχήμιας, τη μεν, με ιδανικές αναλογίες και αψεγάδιαστα χαρακτηριστικά, και την δε, με σιδεράκια, γυαλιά μυωπίας, πολλά κιλά κτλ, αλλά προβάλλοντας και τα στερεότυπα που συνοδεύουν και την ομορφιά και την ασχήμια. Ότι η πολύ όμορφη ξανθιά κοπέλα είναι λίγο χαζούλα, ενώ η ασχημούλα έχει καλή καρδιά. Προγράμματα τέτοια είναι πολλά, σειρές όπως η «Μαρία η άσχημη», ριάλιτι talent-show όπου κριτές απορρίπτουν κάποιον-α λόγω κακής εμφάνισης (παρότι μπορεί να έχει καλή φωνή ή ταλέντο σε κάτι), ενώ «περνάνε» κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο αλλά έχει την εμφάνιση. Παρουσιαστές και παρουσιάστριες κάνουν καριέρα λόγω της εμφάνισης τους, κάνοντας το κοινό να θαυμάζει αυτή την εμφάνιση, να προσπαθεί να αποκτήσει την ίδια και να ψάχνει στο διαδίκτυο και τα περιοδικά «πώς καταφέρνει να μοιάζει τόσο νέα στην ηλικία της» και «αν έχει κάνει πλαστικές».

Μια άλλη σειρά, που προβάλλει το Mega από το Καλοκαίρι, είναι το Drop dead diva. Εδώ συναντάμε για ακόμα μια φορά το δίπολο ομορφιά-ασχήμια με όλα τα συνοδευτικά. Μια πολύ όμορφη κοπέλα που θέλει να γίνει μοντέλο, παθαίνει ένα ατύχημα και...μεταφέρεται στο σώμα μιας άλλης, μιας υπέρβαρης (και όχι τόσο όμορφης) δικηγόρου. Παθαίνει σοκ και δυσκολεύεται να αποδεχτεί όχι ότι είναι κάποια άλλη, αλλά ότι είναι τόσο χοντρή και όχι τόσο όμορφη όπως πριν. Δυσκολεύεται να το αποδεχτεί και η καλύτερη της φίλη, μια όμορφη ξανθιά, αλλά χαζούλα που περνά το χρόνο της βλέποντας next top model. Μάλιστα, σε ένα από τα πρώτα επεισόδια, που έτυχε να δω, η Τζειν (η χοντρούλα δικηγόρος) αναλαμβάνει να υπερασπιστεί σε δίκη την απόλυση μιας σερβιτόρας, η οποία έχασε τη δουλειά της επειδή το αφεντικό της θεωρούσε ότι εξαιτίας των περιττών κιλών που πήρε δε θα τραβούσε τους πελάτες...Τελικά, η κοπέλα επιστρέφει πάλι στη δουλειά χάρη στη συνήγορο υπεράσπισης, που όπως μαθαίνουμε, σαν πρώην φέρελπι μοντέλο, ήταν ρατσίστρια με τις παχουλές. Το θετικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από τα κιλά περνιέται στη σειρά, ενώ όμως πρώτα έχει αποκαλυφθεί ο ρατσισμός της εμφάνισης από την κοινωνία, στον οποίο, όμως, έχει συμβάλει η ίδια η τηλεόραση. Στο σημερινό επεισόδιο, ένα ακόμα θετικό μήνυμα επιχειρούν να περάσουν οι σεναριογράφοι της σειράς, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι τέτοιες σειρές τις βλέπουν πάρα πολλά παιδιά (κατά κύριο λόγο το κοινό τους αποτελείται από παιδιά και γυναίκες). Έτσι, ένα 10χρονο κοριτσάκι λέει στο δικαστήριο ότι ο προπονητής στο σχολείο της την είπε άχρηστη και έτσι αυτή δεν ήθελε να συνεχίσει τον αγώνα. Τότε ο δικηγόρος της λέει ότι όταν ήταν εκείνος μαθητής κάποιος προπονητής τον είπε άχρηστο, αλλά αυτό δεν τον έκανε να τα παρατήσει και ότι οι προπονητές είναι αυτοί που είναι καμιά φορά άχρηστοι. Στη συνέχεια το κοριτσάκι, είπε στην αίθουσα ότι η μητέρα της την έχει συμβουλέψει να μη λύνει τις διαφορές της με ξύλο, αλλά με λόγια. Και εδώ γεννάται το ερώτημα αν τελικά αυτές οι σειρές καμιά φορά παίζουν το ρόλο του διαπαιδαγωγού.

Να τη και η Νανά -δε θυμάμαι επίθετο. Τα μεγάλα τηλεοπτικά ταλέντα δε χάνονται. Και ας πηγαίνουν σε πολύ μικρά κανάλια, όπως το blue sky. Η Νανά ξεκίνησε νέα καριέρα στα μικρά κανάλια (πριν το blue sky ήταν στο channel 9 αν θυμάμαι) ως επίσημη αντιπρόσωπος-παρουσιάστρια της κάρτας υγείας ΕΥ CLUB. Κάτι σαν τη Κάτια Δανδουλάκη που διαφήμιζε την κάρτα Υγείαonline, μόνο που η Νανά το κάνει σε μορφή εκπομπής και σε πιο τακτική βάση, έχοντας κάθε φορά έναν καλεσμένο που μιλάει για τα πλεονεκτήματα της κάρτας. Αυτό, πάντως, είναι πιο σημαντικό από το σχολιασμό της showbiz που έκανε στο Alter, και ας έχει πολύ λιγότερους τηλεθεατές. Παρεπιπτόντως, ίσως να αξίζουν όντως αυτές οι κάρτες υγείας.



Που πήγε η Μοιραράκη Δέσποινα; Η βασίλισσα της μπουχάρας; Μήπως έμεινε έγκυος και δε θέλει να εμφανιστεί στο γυαλί με την κοιλιά ή μήπως γέννησε και θέλει να περάσει χρόνο με το μπέμπη; Ή μήπως απλά είναι σε άδεια; Όπως και να 'χει, σήμερα ένας άλλος κύριος παρουσίασε την εκπομπή με τα χαλιά (παρεπιπτόντως το χαλί που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία τα σπάει!) ο οποίος, όμως, διατήρησε τον χαρακτηριστικά υψηλό τόνο φωνής της κυρίας Μοιραράκη. Έτσι, για να μη μας πάρει ο ύπνος και ξεχάσουμε να αγοράσουμε το χαλί.


Σχεδόν όλοι οι παρουσιαστές (αλλά όχι δημοσιογράφοι μόνο ή σκηνοθέτες, μοντέρ, ηχολήπτες κτλ) του Alter, διοχετεύτηκαν σε μεγάλα ή μικρά κανάλια. Η Σκορδά, ο Ευαγγελάτος, ο Παυλόπουλος, ο Χατζηνικολάου, η Πάνια, η Τσιμτσιλή και άλλοι. Έτσι και ο παρουσιαστής ειδήσεων του Alter, Σωτήρης Ξενάκης (τον είχα και καθηγητή στη σχολή μου, μοιάζει σνομπ και απόμακρος αλλά δεν είναι, αντίθετα είναι προσιτός και μεταδοτικός) παρουσιάζει την πολιτική εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο kontra channel. Ο κύριος με τη μπλε μπλούζα είπε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να συνεχίσει να «κάνει πλάτες» γιατί δε γίνεται αλλιώς, ενώ ο κοστουμάτος κύριος από τα δεξιά είπε πως «είναι παγκόσμιο φαινόμενο η ανοχή του ελληνικού λαού» ενώ έθεσε το κρίσιμο ερώτημα «ως πότε;». Ως πότε παληκάρια, θα ζούμε στα στενά, μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά; Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή. Άσχετο; Καθόλου. Πολύ επίκαιρο το άσμα του Ρήγα Φερραίου.


«Όλη η Ελλάδα μια γειτονιά» ο τίτλος της εκπομπής. Μπορεί να ήταν σε επανάληψη, αλλά ο λόγος του Καρατζαφέρη είναι πάντα "επίκαιρος"...Αφού και πριν πέντε χρόνια τα έβαζε με τα μεγάλα αστικά κόμματα και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τώρα το ίδιο κάνει, αυτή τη φορά με κεντρικό άξονα την οικονομική κρίση. Αυτή η οικονομική κρίση έχει ταΐσει πολύ κόσμο από την πολιτική και τη δημοσιογραφία όλα αυτά τα χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε για τον «κόσμο που πεινάει» και την ίδια στιγμή βάζουν λεφτά στην τσέπη τους...οξύμωρο; Πάντως, τελευταία τα βάζει και με την Χρυσή Αυγή. Μάλλον, επειδή έκλεψε μεγάλα ποσοστά από το κόμμα του. Πώς να νιώθει άραγε τώρα ο κύριος Καρατζαφέρης που μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη τον πρόδωσε η Μαρία Μπεκατώρου; Τι θα είναι τώρα το «αρτ» χωρίς τη Μαρία;



Η κυρία αυτή ονόματι Βασιλική Κόντη, αστρολόγος στην ιδιότητα, σε ένα άγνωστο κανάλι που δεν έχει καν λογότυπο (άρα δεν υφίσταται κανάλι) κάνει προβλέψεις για το μέλλον, δίνει συμβουλές αλλά κάνει και το ψυχογράφημα του τηλεθεατή που καλεί και μιλάει ζωντανά μαζί της και όλα αυτά με τον τηλεθεατή να της λέει απλά πότε γεννήθηκε. Ένας πατέρας ανησυχούσε για την κόρη του, επειδή φερόταν παράξενα και ήταν κλεισμένη στον εαυτό της και η κυρία Κόντη, αφού πληκτρολόγησε την ημερομηνία και ώρα γέννησης της κόρης, καθησύχασε τον πατέρα ότι η κόρη της απλά έχει απογοητευτεί από τις σχέσεις της με τους ανθρώπους και ότι έχει γίνει πιο καχύποπτη αλλά πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απο 'κει και πέρα, η αστρολόγος «είδε» στον υπολογιστή της ότι η κόρη σπουδάζει κάτι παραϊατρικό, ότι μετακομίζει συχνά, ότι είναι πολύ συνεπής φοιτήτρια, ότι κάνει εργοθεραπεία για να ξεχαστεί, ότι αγαπάει πολύ τους γονείς της, ενώ προέβλεψε ότι θα κάνει και λαμπρή καριέρα.


Στην ίδια λογική κινείται και ο κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία, μόνο που αυτός κάνει τις προβλέψεις και το ψυχογράφημα του τηλεθεατή που καλεί για να μιλήσει μαζί του, μέσω των χαρτιών. Ο τηλεθεατής απλά λέει ώρα και ημερομηνία γέννησης και έπειτα αναλαμβάνουν δουλειά τα χαρτιά τα οποία χειρίζεται με μαεστρία ο αστρολόγος στο ανύπαρκτο κανάλι.


Γνωρίζει κανείς την ύπαρξη αυτού του καναλιού; Το βλέπει κανείς; Λίγο κυνικές οι ερωτήσεις μου, αλλά νομίζω ότι το Extra3 μπροστά σε αυτό το κανάλι, είναι κάτι σαν mega. Εδώ βλέπουμε έναν σοβαροφανή πολιτικό συντάκτη, τον κύριο Κοτρώτσο, σε ρόλο παρουσιαστή σε ένα ακόμα πολιτικό talkshow. Πολύ ενδιαφέρον...

Έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις ένα τηλεοπτικό κανάλι, όσο ένα μπλογκ. Το δύσκολο, όμως, τόσο στο κανάλι όσο και στο μπλογκ είναι να τα κάνεις δημοφιλή. Κανάλια σαν το action24 δε θα καταφέρουν ποτέ να γίνουν σαν το μέγκα και τον αντ1 όχι λόγω χρημάτων αλλά λόγω απουσίας στρατηγικής και οράματος. Αυτοί νομίζουν ότι τηλεόραση είναι να φτιάξεις ένα στούντιο, να βάλεις έναν δημοσιογράφο για παρουσιαστή και να φέρεις μερικούς καλεσμένους να λένε τα δικά τους. Αυτό δεν είναι τηλεόραση.

Είναι και αυτό το νέο κανάλι το «Ε» του Σεραφείμ Φυντανίδη. Το οποίο έχει τη λογική καναλιών τύπου action24 για την οποία μίλησα πιο πάνω. Βάζουν που βάζουν ξένες ταινίες αυτά τα κανάλια, μια και είναι η εύκολη λύση για να γεμίσει το πρόγραμμα, ας βάλουν έστω κάποια καλή και που να βλέπεται. Δεν εννοώ εμπορική ταινία, γιατί αν θέλουμε τέτοιες έχουν τα μεγάλα κανάλια. Μπορούν τα μικρά να βάλουν καλές εναλλακτικές και ποιοτικές ταινίες που να μπορείς να τις παρακολουθήσεις. Αντίθετα, βάζουν ταινίες με διαλόγους όπως «Στην άλλη όχθη είναι ένας ξυλουργός σε μια έρημη καλύβα» και «Είναι ο οδοντίατρος χωρίς τα εργαλεία του άχρηστος;».


Σταθερή αξία ο Λιακόπουλος Δημοσθένης στο TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Στη σημερινή εκπομπή (άγνωστο αν ήταν επανάληψη) μας απείλησε ότι είναι η τελευταία μέρα που θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε τα βιβλία του. Πολύ έξυπνη και πονηρή τακτική...

Ο αστυνόμος Μπέκας είναι μια σειρά που αγαπά να προβάλλει σε επανάληψη ο Alpha και έτσι που το πάει θα γίνει σαν το «Κωνσταντίνου και Ελένης», μόνο που θα παίζεται μόνο αργά τα μεσάνυχτα, άρα θα είναι εκτός ανταγωνισμού. Άλλωστε, το κανάλι έχει αποδείξει ότι του αρέσει να δείχνει τις σειρές του, παλιές και νέες, τέτοιες ώρες.

Μια αθλητική εκπομπή αφιερωμένη στο Eurobasket από τον ΑΝΤ1. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο παρουσιαστής είναι ντυμένος έτσι κυριλέ. Μήπως παίρνει αυτός και άλλοι συνάδελφοι του αλλά και μεγάλο μέρος των φιλάθλων πολύ στα σοβαρά τον επαγγελματικό αθλητισμό; Για ένα παιχνίδι πρόκειται. Δεν πρόκειται για κάποιο θέμα υψίστης σημασίας. Είναι απλά ένα παιχνίδι. Βρίσκω αστείο να μιλάνε με τόσο σοβαρό ύφος και να ντύνονται με κοστούμι και γραβάτα για ένα παιχνίδι! Ένα απλό πουκαμισάκι, ένα λιγότερο βαρύ παρουσιαστικό και μια πιο ανάλαφρη εκφορά του λόγου θα ταίριαζε πολύ καλύτερα.

1 σχόλιο: