Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ (ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ της Τουρκίας έκαναν το γύρο το κόσμου με τη βοήθεια παραδοσιακών και νέων μέσων Επικοινωνίας, προκαλώντας εκτεταμένες συζητήσεις για το ρόλο των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων και τη σχέση τους με την κυβερνητική εξουσία. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι, αξιοποιώντας πηγές, μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία του διαδικτυακού περιβάλλοντος, να μελετήσω συγκριτικά την κάλυψη του γεγονότος σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες των ελληνικών εντύπων, αντλώντας στοιχεία από διαφορετικά κειμενικά είδη και να αναλύσω κριτικά τη θεωρία της πλαισίωσης, εφαρμόζοντας την στην δημοσιογραφική κάλυψη του παραπάνω γεγονότος.
Αρχικά, κρίνω σκόπιμο να κάνω μια σύντομη περιγραφή των γεγονότων στην πλατεία Ταξίμ και τα αίτια τους. Θα μελετήσω συγκριτικά την κάλυψη των επεισοδίων σε ιστοσελίδες που ανήκουν σε γνωστές πανελλαδικές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, διαφορετικού ύφους και πολιτικού προσανατολισμού η κάθε μια, αλλά και σε άλλες ανεξάρτητες mainstream ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Για το σκοπό αυτό, θα αναφερθώ πρώτα στο θεωρητικό κομμάτι που αφορά την πλαισίωση και πως αυτή εφαρμόζεται στη δημοσιογραφική αναπαραγωγή γεγονότων.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Η αναταραχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου. Αφορμή ήταν η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την ανοικοδόμηση ενός νέου εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί, στην περιοχή της πλατείας. Οι διαδηλώσεις ήταν αρχικά περιορισμένες, από άτομα σε οικολογικά κινήματα και ανθρώπους που αντιτίθενται στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά Κωνσταντινούπολης. Γρήγορα οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν με πολύ κόσμο να συμμετέχει σε αυτές. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα ακόμα επειδή η αστυνομία ήταν πολύ βίαιη προς τους διαδηλωτές και στην ύπαρξη νεκρών διαδηλωτών. Η αντίδραση αυτή της Τουρκικής κοινωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικές πολιτικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν βρει την ευκαιρία να εκδηλωθούν. Ένας πολύ σημαντικός λόγος που πυροδότησε τα επεισόδια ήταν η απροκάλυπτη στροφή της Κυβέρνησης Ερντογάν στον Ισλαμισμό και η εγκατάλειψη του κοσμικού-κεμαλικού κράτους. Γι’ αυτό άλλωστε, υπήρξαν ογκώδεις διαδηλώσεις και έξω από τα γραφεία του Κυβερνώντος Ισλαμικού κόμματος, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για κατάχρηση εξουσίας, όπως υποστήριζαν, από την Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΙΣΙΩΣΗΣ
Η έννοια του πλαισίου αντλείται από τον κινηματογράφο και την αρχιτεκτονική και χρησιμοποιείται ως ένα μεταφορικό σχήμα για να ερμηνεύσει τον ρόλο των μέσων στη διαδικασία παραγωγής, προβολής και διάχυσης πληροφορίας, καθώς και για να αναδείξει τι σηματοδοτεί αυτή η διεργασία στο κοινό (Carragee & Roefs, 2004). Το πλαίσιο ως μεταφορά έχει κατά αναλογία παρόμοια λειτουργία με το πλαίσιο/κάδρο της φωτογραφίας, καθώς απομονώνει συγκεκριμένο υλικό και συνεπακόλουθα δίνει έμφαση σε αυτό, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της εικόνας δεν περιέρχεται σε κοινή θέα.
Τα πλαίσια ως βασικές γνωστικές δομές συντελούν στην πρόσληψη και την απεικόνιση της πραγματικότητας, ενώ ως οργανωτικές δομές βοηθούν το υποκείμενο να δομήσει τις αντλούμενες από την πραγματικότητα εμπειρίες (Denzin & Keller, 1981).
Κατά τον Goffman, η πλαισίωση συνίσταται σε ερμηνευτικά σχήματα, τα οποία παρέχουν το πλαίσιο για την κατανόηση της πληροφορίας και δίνουν τη δυνατότητα στο υποκείμενο να εντοπίσει, να προσλάβει, να ταυτοποιήσει και να χαρακτηρίσει έναν θεωρητικά άπειρο αριθμό μεμονωμένων περιστατικών.
Η Μπάτζιου παρουσιάζει πόσο δύσκολο είναι για τα άτομα να αποδεχθούν άκριτα το πλαίσιο και τα διάφορα κοινωνικά και πολιτικά στερεότυπα που προωθούνται από συγκεκριμένα πλαίσια ενημέρωσης. Για αυτή την κατάσταση φταίει το ότι οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται όπως παλιά τα μέσα ενημέρωσης αλλά και ότι τα μέσα ενημέρωσης (έντυπα, τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά) είναι πάρα πολλά. Έτσι, είναι πολλές και οι απόψεις αλλά και τα πλαίσια ενημέρωσης. Σημαντικό είναι το κατά πόσο ένα πλαίσιο ενημέρωσης ταιριάζει με τις αρχές, τη κουλτούρα και τα κοινωνικά πρότυπα μιας χώρας.
Σύμφωνα με τον Μπαντιμαρούδη, το θεωρητικό υπόβαθρο της θεωρίας πλαισίωσης διαιρείται σε μικρο και μακρο-πλαίσια. Μίκρο-πλαίσια είναι τα χαρακτηριστικά του πλαισίου που σχετίζονται με την προσωπικότητα του αποδέκτη της είδησης, της πολιτικής προτίμησης και εκπαίδευσης του αλλά και με στοιχεία, όπως τα ηγετικά χαρακτηριστικά του και τις ικανότητες του ως άτομο. Από την άλλη μεριά, σε μάκρο επίπεδο, έχουν σημασία ο διάλογος που γίνεται αποδεκτός σε μια κοινωνία, οι διαφορετικές αντιλήψεις αλλά και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Η θεωρία της πλαισίωσης αποτελεί εξέλιξη της θεωρίας της ημερήσιας διάταξης (πολύ δημοφιλής της δεκαετία του 70). Με βάση την προσέγγιση αυτή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαμορφώνουν την ενημερωτική ατζέντα και, άρα, τις αντιλήψεις για τα θέματα που είναι σημαντικά για το κοινό. Επίσης, η θεωρία της πλαισίωσης έχει να κάνει, όχι μόνο με το ποια γεγονότα θεωρούνται σημαντικά αλλά, κυρίως, με το τρόπο με τον οποίο τα θέματα της επικαιρότητας παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ. Ως θεωρία, είναι ακόμα αρκετά γενική και έχει να κάνει με το νόημα των ειδήσεων και με την σημασία που δίνουν τα μέσα σε αυτές. Προφανώς, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος το πλαίσιο παρουσίασης μιας είδησης, γιατί με βάση το τρόπο που γίνεται, διαφορετικά θα αντιληφθεί και θα ερμηνεύσει την είδηση ο αποδέκτης αυτής.

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Για την εργασία έκανα έρευνα στις ιστοσελίδες που ανήκουν σε μεγάλες αθηναϊκές πανελλαδικές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας αλλά και σε ανεξάρτητες ιστοσελίδες υψηλής αναγνωσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, επέλεξα, τις ιστοσελίδες της «Espresso», των «Νέων», του «Έθνους», της «Καθημερινής», της «Ελευθεροτυπίας», της «Αυγής», του «Ριζοσπάστη», το newsit.gr και το protothema.gr.
Ως προς τα διαδικτυακά εργαλεία που χρησιμοποίησα, έκανα εκτεταμένη χρήση της μηχανής αναζήτησης Google, ενώ χρησιμοποίησα και τη μετα-μηχανή αναζήτησης, Metacrawler, και τους συναθροιστές ειδήσεων palo.gr και inews.gr.

Ξεκινώντας με την Espresso αναζητώντας πληροφορίες για το γεγονός, διαπίστωσα ότι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, δεν υπάρχει πληθώρα αναφορών. Αντίθετα, οι ειδήσεις για το γεγονός είναι λίγες. Απουσιάζουν άρθρα που εξηγούν τα αίτια που οδήγησαν στα επεισόδια, απουσιάζουν άρθρα γνώμης και πολιτικής ή κοινωνιολογικής ανάλυσης του γεγονότος αυτού, αλλά απουσιάζουν ακόμα και ειδήσεις που αναφέρονται στο πολιτικό κομμάτι του γεγονότος, το οποίο άλλωστε είναι το σημαντικότερο. Η εφημερίδα, επειδή η κύρια θεματολογία της είναι γύρω από το lifestyle, επικεντρώνεται στις λίγες αναφορές της στο γεγονός, στην παρουσία στις πορείες του γνωστού τηλεοπτικού αστέρα Χαλίτ Εργκέντζ που έγινε γνωστός στη χώρα μας μέσα από το ρόλο του στην πετυχημένη σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». Η εφημερίδα, με τον τίτλο της είδησης, «Διαδηλωτής ακόμη και ο Σουλεϊμάν!» δείχνει ότι ακόμα και σε ένα σοβαρό πολιτικοκοινωνικό γεγονός, εστιάζει στους επώνυμους. Στο ίδιο άρθρο, γίνεται αναφορά και σε έναν ακόμα επώνυμο ηθοποιό, τον Μπρους Γουιλις, ο οποίος εξέφρασε την άποψη του για τα επεισόδια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter. Ζήτημα για την εφημερίδα δεν είναι η σπουδαιότητα της άποψης που εκφράζεται, αλλά ποιος την εκφράζει. Αν η άποψη δηλαδή εκφράζεται από έναν διάσημο, τότε μόνο θα δημοσιευθεί από την εφημερίδα. Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας, γίνεται αναφορά στη σύλληψη του Έλληνα φοιτητή Γιώργου Ιατρίδη και σε άλλο στην οργή των διαδηλωτών κατά της αστυνομίας όπου και έχει επιλεχθεί μια φωτογραφία με αστυνομικούς να στρέφονται εναντίον διαδηλωτών.

 

Στο Έθνος, τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ απασχόλησαν έντονα τους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Είναι ευρεία και σχεδόν καθημερινή η κάλυψη των διαδηλώσεων. Υπάρχουν διαφορετικά δημοσιεύματα, τα οποία  κάποια είναι περιγραφικά, με αρκετό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ άλλα έχουν περισσότερη ανάλυση (δηλαδή διαμόρφωση άρθρων με πιο προσωπική γνώμη από τον συγγραφέα τους με θετική γνώμη για τους διαδηλωτές και αρνητική για την Τουρκική κυβέρνηση). Τέλος, απουσιάζουν αναφορές σε γεγονότα και ειδήσεις άσχετες με τις διαδηλώσεις. Δεν υπάρχει αναφορά για παράδειγμα στην παρουσία του «Σουλεϊμάν» στις πορείες, ούτε στην αντίδραση των επώνυμων για το γεγονός, όπως γίνεται στην Espresso.
Παρόμοια, με την εφημερίδα Έθνος, είναι και η προσέγγιση που ακολουθούν τα Νέα. Αν και εδώ ο αριθμός των άρθρων είναι μικρότερος, πάλι είναι πολλά και τους ενδιαφέρει να παρουσιάσουν τα γεγονότα που γίνονταν κάθε μέρα. Πολλά από τα δημοσιεύματα είναι μικρά σημειώματα, με πολύ περιληπτική καταγραφή και χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα. Επίσης, τα Νέα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή αναλύσεων και της άποψης των δημοσιογράφων, επάνω στα γεγονότα. Δεν υπάρχει σαφής θέση υπέρ ή κατά των διαδηλωτών ή των Αρχών, όπως συμβαίνει με την Ελευθεροτυπία για την οποία θα μιλήσω στη συνέχεια. Επιχειρείται να εκφραστεί η άποψη πάνω στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο των γεγονότων, χωρίς την υποστήριξη της μίας ή της άλλης πλευράς.
Η Καθημερινή παρέχει πιο περιορισμένη ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ. Εδώ, κυριαρχούν οι επώνυμες αναλύσεις δημοσιογράφων και η ψύχραιμη αντικειμενική παρουσίαση της ειδησεογραφίας χωρίς τη χρήση μεθόδων και τρικ για εντυπωσιασμό των αναγνωστών. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδες μένουν στην ουσία του θέματος, χωρίς να συζητάνε τα αρνητικά γεγονότα και επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και ουδέτερη παρουσίαση των γεγονότων μέσα από την ειδησεογραφική τους κάλυψη χωρίς να παίρνουν θέση ούτε υπέρ των τουρκικών Αρχών ούτε υπέρ των διαδηλωτών. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό στην εφημερίδα αυτή είναι οι αναδημοσιεύσεις από σοβαρές εφημερίδες του εξωτερικού. Απουσιάζουν ειδήσεις που ξεφεύγουν από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του γεγονότος και αγγίζουν το lifestyle κομμάτι. Επίσης, η εφημερίδα εστιάζει στο λόγο και όχι στην εικόνα και τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού.
Στην Αυγή, εφημερίδα με σαφή αριστερό προσανατολισμό, υπάρχουν πολλά άρθρα με καταγραφή των γεγονότων, σχεδόν καθημερινά. Οι φράσεις και λέξεις που βάζουν στα άρθρα τους είναι συγκεκριμένες (όπως, για παράδειγμα, «λαϊκή εξέγερση»), ενώ δεν έχουν πολύ οπτικό υλικό, αφού βάση δίνεται στο γραπτό λόγο. Επιπλέον, πολλά άρθρα είναι από δημοσιογράφους που γράφουν την άποψη τους η οποία είναι υπέρ των διαδηλωτών και κατά των Αρχών. Απουσιάζουν ειδήσεις που ξεφεύγουν από το καθαρά κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο των επεισοδίων και αναφέρονται σε πιο «ανάλαφρα» κομμάτια του θέματος.
Ο Ριζοσπάστης, η εφημερίδα που είναι το επίσημο όργανο του ΚΚΕ, εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στις διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις, τονίζοντας την καταπίεση που δέχεται ο τούρκικος λαός και τη σκληρή μεταχείριση από τις Αρχές. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί λέξεις όπως «βάρβαρη κρατική καταστολή», «φτώχεια, καταπίεση και αυταρχισμός», «αστυνομική τρομοκρατία», «κρατική βία», «λαϊκή οργή». Μάλιστα, σε πολλά άρθρα του η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών, ότι καταγγέλλει την επίθεση των αστυνομικών εναντίον τους και ότι χαιρετίζει την μαχητική στάση των Τούρκων κομμουνιστών. Είναι έντονη και απροκάλυπτη η αλληλεγγύη που δείχνει η κομμουνιστική εφημερίδα στους γείτονες που έχουν την ίδια ιδεολογία. Επιπλέον, σημειώνονται οι δράσεις του κόμματος για την έμπρακτη υποστήριξη στους Τούρκους διαδηλωτές, όπως συνάντηση αντιπροσώπου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ με τα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος της Τουρκίας.
Η Ελευθεροτυπία, που ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο, έχει πολλά άρθρα σχετικά με τις ταραχές στην πλατεία Ταξίμ. Παρουσιάζονται τα γεγονότα αλλά είναι έντονη η θετική στάση απέναντι στους διαδηλωτές και μέσα από την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων και μέσα από την αρθρογραφία γνώμης. Η Ελευθεροτυπία είναι η εφημερίδα στην οποία διαπιστώνεται ότι δίνεται η μεγαλύτερη βάση στο πλαίσιο που είναι θετικό προς τους διαδηλωτές και εχθρικό προς την κυβέρνηση. Απουσιάζουν ειδήσεις που αφορούν την παρουσία επώνυμων στις πορείες ή τη γνώμη που εκφράζουν επώνυμοι για τα γεγονότα αλλά και γενικά ειδήσεις που αφορούν το γεγονός και ξεφεύγουν από το αυστηρά πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο.
Το protothema.gr κάνει μια ευρεία κάλυψη των γεγονότων από την αρχή. Έχει πολλά δημοσιεύματα, ακόμα και πολλαπλές αναρτήσεις μέσα στην ίδια ημέρα. Τα περισσότερα άρθρα είναι κυρίως αφηγηματικά των καθημερινών εξελίξεων στη πλατεία Ταξίμ. Φιλοξενούνται οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών (όπως κάποιων διαδηλωτών, πολιτικών αλλά και ξένων παραγόντων), χωρίς όμως να προχωρούν οι συγγραφείς των άρθρων σε βαθύτερη ανάλυση και αναζήτηση των αιτιών για τα γεγονότα αυτά. Τα περισσότερα άρθρα απλά είναι περιγραφικά, με πολλές φωτογραφίες και βίντεο, παρουσιάζοντας τη βία των επεισοδίων. Απουσιάζουν τα άρθρα γνώμης από τους δημοσιογράφους και η βαθύτερη κοινωνικοπολιτική ανάλυση από έγκυρους επιστήμονες. Τέλος, η εφημερίδα αυτή έχει ειδήσεις πιο «ελαφρές», όπως μια πρόταση γάμου που έγινε εν μέσω των επεισοδίων.
Τέλος, το newsit.gr είναι η ιστοσελίδα με το πιο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Σε αυτό συνάντησα links με πολλές φωτογραφίες και βίντεο από τα γεγονότα. Μάλιστα, υπάρχει ένα link στην ιστοσελίδα όπου υπάρχουν φωτογραφίες που τράβηξε ένας Έλληνας από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη οι οποίες φιλοξενούνται αποκλειστικά και μόνο στο newsit.gr. Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν έντονες σκηνές από τα επεισόδια με τους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές το πρόσωπο των οποίων δεν φαίνεται επειδή είναι καλυμμένο. Τους βλέπουμε να κρατάνε πυρομαχικά υλικά τα οποία εκσφενδονίζουν ενώ βλέπουμε τους αστυνομικούς να κρατάνε όπλα, να κάνουν χρήση χημικών και να είναι σε θέση μάχης. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με εμπόλεμη ζώνη και όχι με ειρηνικές διαδηλώσεις. Τέτοιες φωτογραφίες, άλλωστε, επιλέγονται κυρίως, για τα links της ιστοσελίδας που αναφέρονται στο γεγονός. Η ιστοσελίδα θέλει να προκαλέσει αγωνία στον αναγνώστη και να τον εντυπωσιάσει, παρουσιάζοντας τα γεγονότα σαν ταινία δράσης. Επιλέγονται, για το λόγο αυτό, ειδικά φορτισμένες λέξεις και φράσεις όπως «άλωση της πλατείας από το λαό», «δεκάδες τραυματίες», «τυφλή βία», «πεδίο μάχης», «βράζει η πλατεία Ταξίμ» και άλλες. Χαρακτηριστικό της επιθυμίας να προκαλέσει εντυπώσεις και συναισθήματα αγωνίας στο κοινό είναι το βίντεο που προβάλει η ιστοσελίδα για το οποίο υπάρχει η εξής προειδοποίηση : «ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ! : Υδροφόρα παρασύρει διαδηλωτή στο πάρκο Γκεζί - ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες». Στο newsit, επιπλέον, δε δίνεται έμφαση στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο των γεγονότων και δεν υπάρχουν αναλύσεις για τα αίτια και τις συνέπειες των γεγονότων από δημοσιογράφους και ειδικούς. Αντίθετα, υπάρχουν ειδήσεις πιο «ανάλαφρες», όπως για γυμνή διαμαρτυρία στην πλατεία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Είναι ολοφάνερο το έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στην πλατεία Ταξίμ και τη σημασία τους για την Τουρκική κοινωνία αλλά και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η προσέγγιση αλλά και το πλαίσιο ανάλυσης των γεγονότων από κάθε εφημερίδα και ιστοσελίδα διαφέρει από ορισμένες απόψεις. Ενώ οι περισσότερες παρέχουν εκτενείς αναφορές στις διαδηλώσεις, με καθημερινά σχεδόν ρεπορτάζ, ο τρόπος προβολής δεν είναι παντού ίδιος. Κάποια έντυπα είναι πιο ελαφρά στην προβολή των γεγονότων και την ανάλυση τους, εστιάζοντας σε κομμάτια που δεν άπτονται του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου, αλλά του lifestyle, ενώ κάποιες άλλες μπαίνουν στην ουσία του θέματος, με διατύπωση σοβαρών απόψεων από δημοσιογράφους και επιστήμονες. Επίσης, κάποια έντυπα έχουν ξεκάθαρη πολιτική στάση απέναντι στα γεγονότα. Τέλος, η χρήση οπτικοακουστικού υλικού είναι σημαντική αλλά όχι ίδια από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα. Άλλες κάνουν έντονη χρήση αυτής για να προκαλέσουν εντυπώσεις και αισθήματα αγωνίας στο κοινό, ενώ άλλες εστιάζουν στο γραπτό λόγο για να εξηγήσουν στο κοινό τα αίτια και τις συνέπειες των γεγονότων αυτών, να το αφυπνίσουν και να του περάσουν ενδεχομένως την ιδεολογία που επιθυμούν.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Στην παρούσα εργασία πραγματοποίησα σύγκριση και παρουσίαση του πώς κάποιες γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μεγάλης αναγνωσιμότητας που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και είναι διαφορετικής θεματολογίας και ύφους η κάθε μία, παρουσίασαν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Χρησιμοποίησα κάποια διαδικτυακά εργαλεία, δηλαδή το Google, μεταμηχανές αναζήτησης αλλά και συναθροιστές ειδήσεων. Η ανάλυση αυτή έγινε με βάση τη θεωρία της πλαισίωσης. Μέσα από την έρευνα αυτή, διαπιστώνεται ότι κάθε ιστοσελίδα παρουσιάζει με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα αλλά και οι αναλύσεις τους, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, η επικέντρωση σε ορισμένα σημεία και η μη εστίαση σε άλλα, οι σκοποί και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, διαφέρουν από πολλές απόψεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πουλακιδάκος Σ., Σημειώσεις μαθήματος Film and media in the public sphere
Μπαντιμαρούδης, Φ. (2011), Η Θεωρία της Πλαισίωσης, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ct.aegean.gr/people/bantimaroudis/courses/culturalcommunicatin/Theoria_tis_Plesiosis.pdf>

Μπάτζιου, Α. (2009), Η Εικόνα της ετερότητας στα ΜΜΕ: Μια συγκριτική μελέτη της οπτικής απεικόνισης των μεταναστών στον τύπο δυο νέων χωρών υποδοχής (Ελλάδα και Ισπανία), Διδακτορική διατριβή, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού

Κεντερελίδου, Κ. (2009), Τηλεοπτικά κεντρικά δελτία ειδήσεων και κυβέρνηση: η έρρηξη ενημέρωσης και προπαγάνδας στις ειδήσεις, Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.
Κωστίδης, Μ. (2013), Πάει για εξέγερση η Τουρκία; Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές. [online] Διαθέσιμο στο: <http://www.onalert.gr/stories/oi-logoi-twn-singrousewn-tis-polis>
Αμπατζής, Α. (2013), Αφήστε μας να τους λιώσουμε στην πλατεία Ταξίμ, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=368584 >
Αμπατζής, Α. (2013), Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=369694 >
Ελευθεροτυπία (2013), Η εξέγερση ενάντια στον «εξισλαμισμό» του Ερντογάν, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=367619 >
Ελευθεροτυπία (2013), Χιλιάδες περνούν το Βόσπορο για την Ταξίμ, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=367138 >
Αυγή (2013), Τουρκία: λαϊκή εξέγερση πυροδότησαν τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.avgi.gr/article/390526/tourkia-laiki-exegersi-purodotisan-ta-epeisodia-stin-plateia-taxim-live-video- >
Ευαγγελίδης, Β. (2013), Η πλατεία Ταξίμ ήταν η πρώτη ήττα του Ερντογάν στα 11 χρόνια εξουσίας, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.avgi.gr/article/716952/i-plateia-taxim-itan-i-proti-itta-tou-erntogan-sta-11-xronia-exousias >
Μαργαρίτη, Φ. (2013), Το Ταξίμ και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.avgi.gr/article/658111/to-taxim-kai-i-uperaspisi-tou-dimosiou-xorou >
Ριζοσπάστης (2013), Τουρκία: αυξάνονται τα θύματα της κρατικής βίας, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7528376&publDate=11/7/2013 >

Ριζοσπάστης (2013), Τουρκία: συλλήψεις και κατ’οίκον έρευνες, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7526423&publDate=10/7/2013 >

Ριζοσπάστης (2013), Συνεχίζονται οι λαικές κινητοποιήσεις παρά την κρατική βία, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7513648 >
Ριζοσπάστης (2013), Το ΚΚΕ στο πλευρό του τουρκικού λαού, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7479199&publDate=2013-06-07%2000:00:00.0 >
Ριζοσπάστης (2013), Χιλιάδες τραυματίες από την κρατική βία, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7491325 >
Δασοπούλου, Δ. (2013), Πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της τουριστικής Κωνσταντινούπολης, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.protothema.gr/world/article/282900/protofanh-epeisodia-sto-kentro-ths-toyristikhs-konstantinoypolhs/ >
Δασοπούλου, Δ. (2013), Κωνσταντινούπολη: Πρόταση γάμου εν μέσω... δακρυγόνων, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.protothema.gr/world/article/283145/konstantinoypolh-protash-gamoy-en-meso-dakrygonon/ >
Πρώτο Θέμα (2013), Κωνσταντινούπολη: Ένας φοιτητής νεκρός σε αιματηρά επεισόδια, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.protothema.gr/world/article/282809/konstantinoypolh-enas-foithths-nekros-se-aimathra-epeisodia/ >
Πρώτο Θέμα (2013), Πρωτομαγιά με σοβαρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.protothema.gr/world/article/275769/protomagia-me-sobara-epeisodia-sthn-konstantinoypolh/ >
Πρώτο Θέμα (2013), Σε λαϊκή εξέγερση μετατρέπονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.protothema.gr/world/article/282940/se-laikh-eksegersh-metatrepontai-oi-diadhloseis-sthn-toyrkia/ >
Τα Νέα (2013), Νέα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.tanea.gr/news/world/article/5027975/nea-epeisodia-sthn-kwnstantinoypolh/ >
Ξενάκη, Κ. (2013), Πρώτες ρωγμές στον θρόνο του «σουλτάνου», [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.tanea.gr/news/world/article/5021928/prwtes-rwgmes-ston-throno-toy-soyltanoy/ >
Πουρνάρα, Μ. (2013), Ταξίμ, η εξέγερση της μονάδας, [online] Διαθέσιμο στο: < http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_30/06/2013_524967 >
Παπακωνσταντίνου, Π. (2013), Σκιά αστυνομικού κράτους στην Τουρκία, [online] Διαθέσιμο στο: < http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/06/2013_524534 >
Καθημερινή (2013), Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία εξέθεσαν τα μέσα ενημέρωσης, [online]. Διαθέσιμο στο: < http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/07/2013_527605 >
Βερέμης, Θ. (2013), Τέλειωσε η αναταραχή της πλατείας Ταξίμ;, [online] Διαθέσιμο στο:
Έθνος (2013), Άνοιξε ξανά το πάρκο Γκεζί στην Ταξίμ μετά από εβδομάδες ταραχών, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63855086 >
Έθνος (2013), Κλιμακώνεται η πόλωση στη Τουρκία, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63844039 >
Έθνος (2013), Νύχτα με χημικά, φωτιές και επεισόδια στην Ταξίμ, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63842615 >
Έθνος (2013), Ο εφιάλτης του διχασμού στην Τουρκία, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63837695 >
Έθνος (2013), Πλήθος στην πλατεία Ταξίμ – Νέα επεισόδια, απεργίες και αντικυβερνητικές φωνές, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63838278 >
Έθνος (2013), Συντηρητικό παραλήρημα Ερντογάν, στην πλατεία Ταξίμ οι διαδηλωτές, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63837568 >
Newsit (2013), Διαμαρτυρία με…μπικίνι στην πλατεία Ταξιμ!, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=216839&catid=7 >
Newsit (2013), Γυμνός διαδηλωτής στην πλατεία Ταξίμ!, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=215663&catid=7 >
Newsit (2013), Δεκάδες τραυματίες στην πλατεία Ταξίμ – Τυφλή βία από την αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές,  [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=215598&catid=7 >
Newsit (2013), Ξανά πεδίο μάχης η πλατεία Ταξίμ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ), [online] Διαθέσιμο στο: <http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=217053&catid=7 >
Newsit (2013), Βράζει η πλατεία Ταξίμ – Μπήκε και στο πάρκο η Αστυνομία – 4 οι νεκροί της εξέγερσης – ΔΕΙΤΕ LIVE, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=214750&catid=7 >
Newsit (2013), Τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ με το φακό ενός Έλληνα, [online] Διαθέσιμο στο: < http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=214715&catid=7 >
































 




 

 

 

 

 







1 σχόλιο:

  1. αφού τα κόπηκες τα μαθήματα τι τα βάζεις και εδώ;; έλεος. κρινε τον εαυτό σου πρώτα και μετά τους άλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή