Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η "ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ" ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA

Πριν λιγο καιρο απασχολησε την κοινη γνωμη (ή μηπως μονο τα social media;) η δηθεν ρατσιστικη δηλωση της ποιητριας Κικης Δημουλα, την οποια δημοσιευσε η Αννα Δαμιανιδη, σε αρθρο της στην "Εφημεριδα των συντακτων". Η συγκεκριμενη δημοσιογραφος πηγε (ισως) να ακουσει την ομιλια της ποιητριας, και απ' οσα ειπε συγκρατησε αυτο που ειπε για τους μεταναστες. Το τροποποιησε, το μεγεθυνε και ιδου : Σπουδαια ελληνιδα ποιητρια ειναι ρατσιστρια! Βεβαια, αν δουλευε στην Espresso, ο τιτλος "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΣΟΚΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ" θα ηταν με μεγαλα γραμματα πρωτοσελιδο. Τωρα, ειναι απλα ενα αρθρο με τον διακριτικο τιτλο "Η κοινοτοπια του ρατσιστικου λογου". Καποιοι απο τους λιγους που διαβαζουν την εφημεριδα (κεντρο)αριστερης ιδεολογιας και ετυχε να διαβασουν το αρθρο, θιχτηκαν και εσπευσαν να μεταφερουν την "ειδηση" στα social media και σε λιγο χρονο επεφταν βροχη τα κατηγορω εναντιον της ποιητριας, την οποια οι περισσοτεροι δεν ειχαν διαβασει ποτε...
"Η ποιητρια επιβεβαιωσε οτι στην Ελλαδα η μπεναλιτε του ξενοφοβικου λογου δεν γνωριζει συνορα, ταξικα και αλλα", εγραψε η κ. Δαμιανιδη στο αρθρο της, οπου ειχε μια φωτογραφια με τη Χαρτα του ΟΗΕ για τα ανθρωπινα δικαιωματα, που ταχα διαβασε. Τι υποκρισια...
Την ποιητρια δεν εσπευσαν να την κατηγορησουν μονο χρηστες των μεσων κοινωνικης δικτυωσης, αλλα και εγκριτοι δημοσιογραφοι, αναμεσα τους και ο Στελιος Κουλογλου και ο Σταθης Τσαγκαρουσιανος. Κατι που δειχνει οτι οι δημοσιογραφοι σημερα παρασυρονται απο την ταχυτητα διαδοσης των πληροφοριων και δεν κανουν το αυτονοητο για το δημοσιογραφικο επαγγελμα : την διασταυρωση της ειδησης. Δεν μπηκαν σε σαιτ οπως το maga.gr και tanea.gr οπου δημοσιευθηκε ολοκληρη η ομιλια της Κικης Δημουλα, απο την οποια αποδεικνυεται οτι δεν ειναι εναντιον των μεταναστων.
Ο Αδωνις Γεωργιαδης, με αφορμη το περιστατικο αυτο, ανεβασε στο twitter μια παλια συνεντευξη του Νικου Κουνδουρου στο "Βημα" ( http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=393433) οπου μιλαει για την βαρβαρη επιθεση που δεχτηκε απο τεσσερις αλλοδαπους, κατι που τον εκανε να στραφει εναντιον τους.
Και ετσι ο κοσμος, με αφορμη τον θορυβο γυρω απο την δηθεν ρατσιστικη δηλωση της Κικης Δημουλα, μοιραστηκε παλι στους αντιρατσιστες, που βρηκαν ευκαιρια να ξεσπασουν εναντιον της ποιητριας, και σ' αυτους που απαντανε στους αντιρατσιστες με στοιχεια οπως η συνεντευξη του Κουνδουρου, δικαιολογωντας ετσι το μισος, που εκδηλωνουν ή κρατανε κρυφο, για τους αλλοδαπους.
Ισως, τελικα, πρεπει να ζησεις κατι απο κοντα για να εχεις αποψη επι αυτου. Γιατι, αλλιως, ευκολα θα σου πει καποιος οτι εχεις αποψη εκ του ασφαλους. Και δε θα εχει αδικο...Καλο ειναι, επισης, να εχει κανεις αποψη για κατι που διαβασε, αφου πρωτα βεβαιωθει για την εγκυροτητα και την αληθεια αυτου. Γιατι σημερα, το ψεμμα και η ανακριβεια τρεχουν με ταχυτητα φωτος και η ζημια μπορει να ειναι ανεπανορθωτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου