Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"


Ας σχολιασουμε τη συνεντευξη του Πετρου Κωστοπουλου στο "Πρωτο Θεμα". Ας τα παρουμε ενα-ενα απο την αρχη :

Η συνεντευξη ξεκιναει δυναμικα με τον Πετρο Κωστοπουλο να παραδεχεται οτι φταιει ο ιδιος για το τελος της ΙΜΑΚΟ (στη συνεχεια θα πει οτι φταιει κατα 95%) και γι' αυτο δεν μπορουμε παρα να τον συγχαρουμε, γιατι ειναι σημαντικο να αναλαμβανεις τις ευθυνες σου, ποσο μαλλον ολοκληρωτικα. Ολοι κανουμε λαθη, σε ολους τους τομεις. Υπαρχουν βεβαια, αυτοι, ειδικα στην περιπτωση Κωστοπουλου, που θα συνεχισουν να τον χτυπανε, οσο κι αν αναγνωριζει τα λαθη του.

Λεει οτι τη δεκαετια του '90, με τη ραγδαια αυξηση της διαφημισης, παρασυρθηκε σε δαπανες που δεν επρεπε να εχουν γινει. Μηπως ηταν ο μονος; Ας παρουμε παραδειγμα τον εαυτο μας. Ποσες φορες εχοντας πολλα λεφτα στην τσεπη και στην πιστωτικη και χωρις το αγχος του αυριο, σε μια εποχη που η οικονομικη κριση ηταν αγνωστη λεξη, δεν παρασυρθηκαμε σε περιττα εξοδα; Η δεκαετια του '90 ονομαστηκε στην εποχη μας "δεκαετια της ευφοριας" και σχεδον ολοι παρασυρθηκαν. Και οχι, δε μας αναγκασε ο Κωστοπουλος στις σπαταλες.

Για τις εκδοτικες εταιρειες στην Ελλαδα λεει οτι ανακαλυψαν το business plan το 1999 για να μπουν στο Χρηματιστηριο. Μα δεν ηταν μονο οι εκδοτικες. Το business plan, το marketing, οι δημοσιες σχεσεις ηταν εννοιες σχεδον αγνωστες για την Ελλαδα και σταδιακα απο τη δεκαετια του '90 αρχισαν να γινονται γνωστες και να εφαρμοζονται σε καποιες επιχειρησεις. Να 'ναι καλα και οι αποφοιτοι του Deree College..."Απο πλευρας οικονομικης οργανωσης ηταν οι πιο γελοιες εταιρειες απο ολους τους κλαδους", λεει.

Και μετα ηρθε το Μνημονιο και τους εβαλε ταφοπλακα, συνεχιζει. Το οποιο Μνημονιο "δολοφονησε τα χαμηλα και μεσαια στρωματα. Εκτελεσε εν ψυχρω την καταναλωση, με συνεπεια να δολοφονουνται ενας-ενας ολοι οι παραγωγικοι τομεις της χωρας και να κλεινουν καθημερινα χιλιαδες επιχειρησεις". Φαινεται πως επρεπε να καταπιει την συντριβη για να δει την πικρα της και να βγαλει αυτο το θυμο για το Μνημονιο και για το ΠΑΣΟΚ, το οποιο ως γνωστον υποστηριζε. "Οι ανθρωποι που το επεβαλαν ειναι εγκληματιες". Οταν βιωσεις στο πετσι σου τις συνεπειες του Μνημονιου, πως να συνεχισεις να υποστηριζεις το κομμα που το επεβαλε; Του γυρνας την πλατη και το βριζεις.

Το διευρω για το περιοδικο εγινε πολυτελεια με το Μνημονιο, υποστηριζει. Φταιει αραγε μονο το Μνημονιο; Μηπως φταιει και η τεραστια ανοδος του διαδικτυου; Αυτον τον παραγοντα δεν τον αναφερει ο κ. Κωστοπουλος.

Μιλαει για τις περικοπες που εκανε ηδη απο το 2008, ωσπου το 2011 εφτασαν το 60%. Μιλαει για την πτωση των διαφημισεων που ολοενα και μεγαλωνε, ξεπερνωντας το 50%. "Οπως πηγαινε σε λιγο θα πληρωνα τις διαφημιστικες για να βαλουν διαφημιση", λεει χαρακτηριστικα. Και ποιος το λεει αυτο; Ο αλλοτε πιο πετυχημενος εκδοτης περιοδικων. Θα το φανταζοταν κανεις;

Δεν εβλεπες οτι ειχε στραβωσει το κλημα, τον ρωτα ο δημοσιογραφος. "Δυστυχως, η πραγματικοτητα δεν εχει καμια σχεση ουτε με τα ονειρα σου, ουτε με τις προσδοκιες σου" απαντα. Γιατι, οπως αποδεικνυει και στη συνεχεια της συνεντευξης, ο Πετρος Κωστοπουλος δεν ηταν ο τυπικος επιχειρηματιας που κοιτουσε τα νουμερα συνεχεια και νοιαζοταν κυριως για την αυξηση των πωλησεων. Τον ενδιεφερε το περιεχομενο, η δημιουργικοτητα, ειχε ενα οραμα για τα περιοδικα του. Και ο Κωστοπουλος δεν ειναι κανενας ασχετος με οικονομικα, ουτε αμορφωτος ειναι, οπως ισως να νομιζουν καποιοι. Οπως μαθαμε στη συνεντευξη, εχει παρει ντοκτορα στην Πολιτικη Οικονομια.

Η οικονομικη καταρρευση της ΙΜΑΚΟ του προκαλεσε καταθλιψη και περιγραφει ποσο ασχημα τη βιωνει εδω κι ενα χρονο. Πολλοι πεσανε να τον φανε και γι' αυτο. "Τι μας το λεει και τι μας νοιαζει και τι εγινε και δεν ειναι ο μονος" και ολα αυτα συνοδευομενα απο βρισιες και "καλα να παθει". Μαλλον δεν ξερουν καποιοι τι εστι καταθλιψη. Και δεν καταλαβαινω, τι πειραζει που το λεει. Δεν το κανει για να τον λυπηθουν, οπως λενε. Εξαλλου, αυτοι που τον μισουν, δεν προκειται με τιποτα να τον λυπηθουν.

Εχει δικιο οταν λεει οτι χαρη σε αυτον χτιστηκε μια τεραστια βιομηχανια που δεν υπηρχε πριν. "Χιλιαδες ανθρωποι εμφανιστηκαν απο το πουθενα, γραφιαδες, χαρταδες, φωτογραφοι, τυπογραφοι, γραφιστες, στυλιστες, ντισκ-τζοκει". Πολλοι απο αυτους τωρα τον χτυπανε και τον κατηγορουν. Που αν δεν ηταν ο Κωστοπουλος, δε θα υπηρχαν. Και πολλοι αλλοι που τον μισουν τοσο που δεν του αναγνωριζουν ουτε αυτο.

Ο Κωστοπουλος αλλαξε εντελως τον περιοδικο Τυπο και ουτε αυτο του το αναγνωριζουν οι εχθροι του. "Πριν υπηρχαν περιοδικα μονο με λογια και σκιτσα. Κοιταξτε τη "ΓΥΝΑΙΚΑ" του 1986, που ηταν το πιο μοντερνο περιοδικο τοτε, και θα καταλαβετε".

Ο ιδιος αποκαλυπτει οτι ηταν "υπερδοτικος στους δημιουργικους ανθρωπους", και αποκαλυπτει οτι εδινε τεραστια ποσα στους εργαζομενους του. Επισημαινει οτι η ΙΜΑΚΟ ηταν "ιππορφοβειο ταλεντων" και οτι πληρωναν αλλοι για να προσλαβουν τα ταλεντα αυτα, για τα οποια κανεις δεν μιλαει, γιατι ολοι εχουν πεσει να φανε το αφεντικο.

Για τους συνεργατες του, το αφεντικο μιλαει με τα καλυτερα λογια στη συνεντευξη, τους ευχαριστει, λεει οτι παντα τους εμπιστευοταν και οτι θα ηθελε να ξανασυνεργαστουν στο μελλον. Κι ας λενε οι αλλοι για κακη μεταχειριση.

Κατηγορουν τον Κωστοπουλο για το lifestyle που...επεβαλε, που φυσικα και δεν επεβαλε. "Δεν ειμαι εγω αυτος που αβανταριζε το Καγιεν, το χρυσο ρολοι και το πρωτο τραπεζι-πιστα, πραγματα που τα εχω ξεσκισει στο κραξιμο". Αλλα ποσοι εχουν κατσει να διαβασουν πανω απο ενα αρθρο σου για να το ξερουν αυτο;

Ομως και παλι ο Κωστοπουλος δεν αποποιειται των ευθυνων του και κανει αυτοκριτικη. "Ξεκινησαμε το 1987 να παραγουμε περιοδικα για να ξεφυγουμε απο τη μιζερια και την καταντια μιας υπερπολιτικοποιησης που μας κυνηγουσε μετα τη Μεταπολιτευση. Θελαμε να ζησουμε μια ζωη πιο ομορφη και πιο χαρουμενη...". Και που ειναι το κακο με αυτο; Που ειναι το κακο να θες να κανεις τη ζωη σου και τη ζωη των αλλων πιο χαρουμενη και πιο ομορφη; Μαλλον κακο για οσους τους αρεσει να ζουν στη μιζερια, τη γκρινια και την κακομοιρια, για λογους που οι ιδιοι ξερουν...Και συνεχιζει λεγοντας : "...και σιγα-σιγα, μετα το 1995, καταληξαμε σαν λαος σε "νουμερα" επιδειξιομανιας. Σαν ατομο μπηκα κι εγω σ' αυτη τη γυφτια". Και στη θεση του Κωστοπουλου μπορει να ειναι ο καθενας απο αυτους που τον κατηγορουν, γι' αυτο ειναι καλο να κανουν και αυτοι την αυτοκριτικη τους.

"Ηθελα να εχω γρηγορο αυτοκινητο, τζιπ, ωραιο σπιτι, ξεχνωντας απο που ερχομουν". Και δεν ησουν ο μονος και δε βλεπω γιατι ειναι τοσο κακο και πρεπει να απολογεισαι που ηθελες πολυτελειες, ειδικα σε μια εποχη ευφοριας. Αλλωστε δουλεψες και δεν εκλεψες. Το λες κι εσυ. "Ομως το θεωρω δικαιωμα μου. Δεν τα 'φαγα απο κανεναν".

Τελος, θα αναφερθω σε αυτο που λεει για τα αλλα περιοδικα : "Αλλα απο εκει και περα, η δικη μου δαιμονοποιηση πηρε μυθικες διαστασεις, παροτι ολα τα περιοδικα εκεινης της εποχης ειχαν παρομοια υλη με αυτη των δικων μου εντυπων. Δηλαδη το "Elle", το "Vogue", το "Marie Claire" παρουσιαζαν μοδα για αστεγους και πλασαραν παππουτσια για μεταναστες; Ειχαν λυσσαξει με την Lacroix, τον Dior, τη Chanel, τον Louboutin". Ποιος θα ασχοληθει με τους εκδοτες των εν λογω περιοδικων οταν δεν ειναι δημοσια προσωπα και δεν βγαινουν στην tv; Και ποιος θα εδινε τοση σημασια αν καποιος απο τους εκδοτες αυτους, παθαινε αυτο που επαθε ο Κωστοπουλος; Ουτε καν αυτοι που κανουν μιντιακο ρεπορταζ.
Αλλωστε, ειναι αυτο που λεει ο Κωστοπουλος στο τελος της συνεντευξης : "Ολο το αρνητικο που τρωω απο καποιους τωρα, δεν εχει καμια σχεση με τη δουλεια μου, οπως προσπαθουν να πουν. Εχει σχεση με μενα και τη ζωη που εζησα".

Διαβαστε ολη τη συνεντευξη του Πετρου Κωστοπουλου στο Πρωτο Θεμα εδω :
http://mag-gr.blogspot.com/2012/02/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου