Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

5 ΜΕΡΕΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" (ΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ)

Μια βδομαδα πριν τις εκλογες και εχει ενδιαφερον σαν μιντια μπλογκερ να μελετησω με ποιο τροπο καλυπτουν τα εγχωρια μιντια την προεκλογικη αυτη περιοδο. Βεβαια τα μιντια ειναι πολλα, η πληροφορηση μεγαλη, στο ιντερνετ μαλιστα τα πραγματα ειναι μπερδεμενα και συνθετα ως προς την πολιτικη προπαγανδα (αν ασκειται) και την πολιτικη κατευθυνση των διαφορων δημοσιογραφικων σαιτ (και δεν εννοω αυτα που ανηκουν στους γνωστους ομιλους). Στα μπλογκ μονο ειναι πιο σαφης η κατασταση, αφου στην πλειοψηφια τους οι μπλογκερ λενε ανοιχτα την αποψη τους για τα κομματα που τους εκφραζουν ή δεν τους εκφραζουν.

Τελος παντων, αποφασισα αυτη τη βδομαδα να αγοραζω την εφημεριδα "Δημοκρατια" που οπως λεει και το ονομα της προσκειται φιλικα προς τη Νεα Δημοκρατια. Θελω να δω την εβδομαδα αυτη τι θα γραφει για τη ΝΔ και τι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τι για τα αλλα κομματα. Επισης, θα γραφω και για αλλα θεματα μη πολιτικα της εφημεριδας.

Εκδοτης της εφημεριδας ειναι ο Ι. Φιλιππακης (εχει και την Espresso) και διευθυντης ο Χριστος Μουλινος.

Η δομη της εφημεριδας ειναι κλασσικη και εχει ως εξης :
Πρωτα ειναι η πολιτικη (μαζι με το "πολιτικο σαλονι"), επειτα τα οικονομικα, μετα τα κοινωνικα (ελευθερο και αστυνομικο ρεπορταζ), στηλη με θεματα υγειας, διεθνη, στηλη με τηλεοπτικα νεα, στηλη με ενα θεμα ιστοριας, πολιτιστικα και, τελος, αθλητικα.

Στο πρωτοσελιδο βλεπουμε μια διαφημιση του Καμμενου και του κομματος του, των ΑΝ.ΕΛ. (τα δυο κομματα, ΝΔ και ΑΝ.ΕΛ. ειναι κοντα ιδεολογικα).

Στην δευτερη σελιδα, καθε μερα υπογραφει η επονομαζομενη ΑΚΙΣ. Στο σημερινο της αρθρο τα βαζει με τους πολιτικους και εξοργιζεται με το γεγονος οτι εχουν γινει τοσες πολλες εκλογες μεσα σε τοσα λιγα χρονια και εχουν ξοδευτει τοσα πολλα λεφτα.
Κατηγορει τους πολιτικους που "εριξαν τη χωρα στα βραχια και το εισοδημα μας στα ταρταρα και θελουν να μας (ξανα)σωσουν" αλλα και αυτους που "ταζουν ο,τι πεταει και κολυμπαει".

Στην τριτη σελιδα (ουσιαστικα η πρωτη σελιδα) ρεπορταζ για τον προεδρο της ΝΔ και τη δηλωση του για τα κομματα με τα οποια θα συνεργαζοταν η ΝΔ αν εβγαινε πρωτο κομμα.

Απο κατω ρεπορταζ για τον πρωην πρωθυπουργο της ΝΔ, Κωστα Καραμανλη, που παρευρεθηκε στην κοπη πιτας της ΟΝΝΕΔ και ολοι τον δεχτηκαν με μεγαλο ενθουσιασμο.

Στη συνεχεια :

Διαβαζουμε αρθρο για τη συνεντευξη που εδωσε ο ΓΑΠ σε εφημεριδα (χωρις σχολια), αρθρο για τον Καμμενο και τους ορους συνεργασιας με τον ΣΥΡΙΖΑ (επισης χωρις σχολια).
Καυστικο αρθρο για τον Βενιζελο που μιλησε σε εκδηλωση με πολυ λιγο κοσμο και ειρωνικοι χαρακτηρισμοι οπως "υπαρχος Τιτανικου".

Παραδοξως, υπαρχει ρεπορταζ για τον Αλεξη Τσιπρα που εδωσε ομιλια στα Τρικαλα χωρις σχολια παρα μονο το εμμεσα ειρωνικο σχολιο : "Μετα τις υποσχεσεις οτι θα μοιρασει αφειδως χρηματα..." με το οποιο ξεκιναει το ρεπορταζ.

Στα παραπολιτικα σχολια της εφημεριδας, διαβαζουμε σχολιο για την ευστοχη επιλογη του Σαμαρα να κανει υπουργο Δημοσιας Ταξης τον Κικιλια, χαρη στον οποιο οι ελληνες πολιτες δεν εχουν να φοβουνται τους τρομοκρατες.

Σε αλλο σχολιο, ο αρθρογραφος ειρωνευεται οτι σε ομιλια του ΓΑΠ ηταν με το ζορι 200 ατομα.

Σε επομενο, διαβαζουμε αποκαλυψη της εφημεριδας οτι ο Τσιπρας εγινε εξαλλος με τη νεα δημοσκοπηση που τον θελει 8 μοναδες μπροστα και τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμο κομμα, γιατι ετσι, λεει το αρθρο, ο Τσιπρας πιστευει οτι ευνοειται η ψηφος στα μικρα κομματα (;;). Για το λογο αυτο, ο Τσιπρας, λεει το σχολιο, πηρε τηλεφωνο στην εταιρεια δημοσκοπησεων και "τους τα εψαλε".

Ο αρθρογραφος Μανωλης Κοττακης επιτεθηκε με αρθρο του στον ΣΥΡΙΖΑ, λεγοντας οτι οι εκλογες που αυτος προκαλεσε, εφεραν υστερηση 4 δισ. ευρω στα δημοσια εσοδα, σταση πληρωμων στις εφοριες, "μπλοκο" στη δοση των 7,5 δισ. ευρω. Κατηγορησε ακομα τον ΣΥΡΙΖΑ οτι με το ανευθυνο προγραμμα του, που αυξανει τις δανειακες αναγκες και αδειαζει τα γκισε, θετει σε κινδυνο τις τραπεζες και αρα τις καταθεσεις.

Στο σημερινο φυλλο, δινουν συνεντευξεις υποψηφιοι βουλευτες της ΝΔ αλλα και των ΑΝ.ΕΛ.

Στην τελευταια σελιδα ο μονιμος αρθρογραφος Παναγιωτης Λιακος χλευαζει χωρις περιστροφες τον ΓΑΠ.

ΣΤΑ ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ :

Διαβασα ρεπορταζ που λεει οτι τρια στα δεκα μαγαζια στο κεντρο της Αθηνας ειναι ξενοικιαστα.
Για 47χρονη Αλβανιδα που σκοτωσε τον 53χρονο Ελληνα συζυγο της με μαχαιρι στην καρδια, μετα απο καβγα και μετα πηρε τηλεφωνο στην αστυνομια, κανοντας την ανηξερη.
Για τους χιλιαδες πιστους που συρρεουν στην Ιερα Μονη του Ιωαννη του Θεολογου οπου εχει ενταφιαστει ο αγιος Παισιος.

Πολυ ενδιαφερον εχει η ιστορικη στηλη του Ελευθεριου Σκιαδα.
Στο σημερινο φυλλο γραφει για την ανελκυση των ναυαγιων απο τις ελληνικες θαλασσες μετα τον Β' Παγκοσμιο πολεμο.

"Περισσοτερα απο 500 ναυαγια ηταν κατασπαρτα σε διαυλους και εισοδους λιμανιων, διωρυγες και γενικοτερα σε σημεια στα οποια εμποδιζαν τη ναυσιπλοια και την κανονικη κινηση των πλοιων. Υπηρχαν λιμανια τα οποια, την επομενη της απελευθερωσης, βρεθηκαν κυριολεκτικα φραγμενα απο σκελετους καραβιων. Επρεπε, λοιπον, η ανασυγκροτηση της χωρας να συνοδευτει απο προγραμμα ανελκυσης ναυαγιων. Τοτε δημιουργηθηκε ο Οργανισμος Ανελκυσεως Ναυαγιων, ο οποιος λειτουργησε επιτυχως περιπου για μια οκταετια (1945-1953), αφηνοντας περισσευμα 7 δισεκατομμυριων δραχμων!".

Μου αρεσει πολυ αυτη η στηλη. Ειναι απο τις αγαπημενες μου και θεωρω μια οτι απο αυτες με το μεγαλυτερο ενδιαφερον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου