Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2014

Με το 2014 να έχει φύγει πια οριστικά και τώρα που τέλειωσαν οι γιορτές, επιστρέφω στο μπλογκ για να θυμηθώ και να θυμηθείτε όσα έγιναν στην ελληνική τηλεόραση τη χρονιά που πέρασε.

Ηταν μια χρονιά αλλαγών (αλλά όχι εξωφρενικών) επιστροφών, αποχωρήσεων. Ήταν μια χρονιά καλή για την ίδια την τηλεόραση και ειδικά για τον Alpha. Ήταν η χρονιά που σιγά-σιγά άρχισαν να αποχωρούν μαζικά οι γείτονες Τούρκοι με τους τελευταίους εναπομείναντες στο Star να μην τους βλέπει σχεδόν κανείς. Τη θέση τους πήραν οι Έλληνες ηθοποιοί και παραγωγοί, με πολλούς να επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια. Ήταν η χρονιά που επέστρεψαν τα τηλεπαιχνίδια. Η χρονιά που είδαμε πολλές νέες παραγωγές, είδαμε ξανά παλιά show που όμως δεν είχαν την ίδια απήχηση και είδαμε νέα show που σάρωσαν. Ήταν η χρονιά που έφυγαν παρουσιαστές (όχι ο Παπαδάκης) και ήρθαν νέοι (πρωτότυπο). Ήταν η χρονιά που το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αλλά και το πανελλήνιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μυστήριο του τέλους της φιλίας Ηλιάκη και Καινούργιου. Ήταν η χρονιά που είδαμε πολλές νέες ενημερωτικές εκπομπές που όμως δεν έκαναν αρκετό θόρυβο. Ήταν η χρονιά που ένα νέο κανάλι ήρθε να αντικαταστήσει το κενό που άφησε το Alter. Ήταν η χρονιά που η ΔΤ έγινε ΝΕΡΙΤ (φοβερό).

Ήταν μια χρονιά με πολλές επιλογές για τους τηλεθεατές, όχι η καλύτερη από άποψη περιεχομένου και ποιότητας, αλλά καλύτερης από άλλες πρόσφατες. Το τι αρέσει στον καθένα, άλλωστε, είναι υποκειμενικό. Εμένα για παράδειγμα δε μου αρέσει η "Μουρμούρα", το απόλυτο τηλεοπτικό hit της χρονιάς. Επιλογές πολλές υπήρχαν, πάντως, και έχω την εντύπωση ότι η τηλεόραση τη χρονιά αυτή προσπάθησε περισσότερο από άλλες φορές να κρατήσει καλή συντροφιά και παρέα στους τηλεθεατές. Οι εκπομπές που υποτιμούν τη νοημοσύνη του κοινού συνέχισαν να υπάρχουν, αλλά νομίζω ήταν αισθητά λιγότερες. Τα σκουπίδια συνέχισαν να υπάρχουν, αλλά οι καθαριστές έκαναν καλή δουλειά και "καθάρισε" αρκετά το τοπίο. Η "ανακύκλωση" δε σταμάτησε να υφίσταται, αλλά η οικολογία δεν είναι κακό πράγμα...

ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ :

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Στις 17 Μαρτίου έκανε πρεμιέρα το νέο τηλεπαιχνίδι του Alpha "Ακου τι είπαν" με το Χρήστο Φερεντίνο να επιστρέφει μετά από χρόνια σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά.

Ο ΣΚΑΙ ζήλεψε την επιτυχία που έκανε ο Alpha και έβαλε στο πρόγραμμα του ένα νέο τηλεπαιχνίδι που θυμίζει τον παλιό "Εκατομμυριούχο", το «Hot seat» που έκανε πρεμιέρα 29 Οκτωβρίου. Παρουσιαστής ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Το MEGA αποφάσισε να βάλει τη Σμαράγδα Καρύδη στη θέση της παρουσιάστριας του νέου ξενόφερτου τηλεπαιχνιδιού με τον εντελώς αμερικάνικο τίτλο "Celebrity game night" το οποίο έκανε πρεμιέρα 27 Μαρτίου. Τα ποσοστά ήταν ικανοποιητικά μέχρι που η εκπομπή βρέθηκε απέναντι από το "βασιλιά της ψυχαγωγίας" (δυνατά γέλια) Σπύρο Παπαδόπουλο κι έτσι από τη νέα χρονιά το τηλεπαιχνίδι θα προβάλλεται άλλη μέρα.

ΟΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ TV

Εκτός όμως από τα τηλεπαιχνίδια, σε πολλές εκπομπές εντάχθηκαν παιχνίδια. Πάντα υπήρχαν παιχνίδια σε εκπομπές, αλλά το 2014 η "παιδική χαρά" της tv μεγάλωσε πολύ. Έτσι το παράδειγμα του Φώτη και της Μαρίας ακολούθησαν στον Alpha με το "Όλα παίζουν" και στον ΣΚΑΙ με το "Αυτά είναι". Στις πρωινές εκπομπές, είδαμε παιχνίδια του τύπου "ποιος θα φάει πιο γρήγορα τη μακαρονάδα" ή άλλα λίγο πιο ευρηματικά με τη συμμετοχή τηλεθεατών, όπως αυτό που καλούσαν, έλεγαν κάποιες τυχαίες λέξεις και οι παρουσιαστές έπρεπε να γράψουν στίχους με αυτές.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΙΡΙΑΛ

Οι τηλεκριτικοί άνοιξαν σαμπάνιες βλέποντας τη γκρίνια τους για την απουσία ελληνικών σίριαλ να φτάνει στα αυτιά των ιθυνόντων. Η ελληνική μυθοπλασία, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν, επέστρεψε με πολλές νέες παραγωγές, μέχρι και στο Star.
Η "Μουρμούρα" ήταν η πιο πετυχημένη σειρά κάνοντας 40αρια. Αλλά και το "Κάτω παρτάλι" έκανε εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Ο Alpha, βλέποντας την επιτυχία που έκανε η "Μουρμούρα" ενέταξε στο πρόγραμμα του ένα σίριαλ παρόμοιο, "Το σόι σου" το οποίο έκανε πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου.


Τα "Κλεμμένα όνειρα" συνεχίζουν και αυτή τη σεζόν με τέταρτο κύκλο, με την τηλεθέαση να έχει σημειώσει αισθητή πτώση, το "Μπρούσκο" απέναντι, τερματίζει πρώτο με διαφορά.

Το Star αποφασίζει να εντάξει ένα ελληνικό σίριαλ, τον "Ορκο σιωπής" με καστ γνωστών ηθοποιών, αλλά τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Η σειρά κάνει πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου.

Ο Δημήτρης Αρβανίτης εγκαταλείπει τη σκηνοθεσία στα "Κλεμμένα όνειρα" (όπου πια έχει τη γενική επιμέλεια) και αφοσιώνεται στη νέα καθημερινή σειρά "Δικαίωση" που κάνει πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου.

Η "Μοντέρνα Οικογένεια" δε συγκινεί τους Ελληνες τηλεθεατές (λογικό αν το δούμε κοινωνιολογικά, αφού οι Έλληνες τηλεθεατές είναι ως επί το πλείστον συντηρητικοί) κι έτσι ακούγονται φήμες για κόψιμο της σειράς. Τελικά όμως σώζεται και θα συνεχιστεί μέχρι το Μάιο. Η σειρά έκανε πρεμιέρα 20 Μαρτίου.

Από τη νέα σεζόν προστέθηκαν επίσης στο πρόγραμμα το "Ρουά ματ", η "Εκδρομή", το "Μάνα Χ ουρανού", το "Ταμάμ", οι "Συμμαθητές" και "Τρίχες".

Πρόωρη πρεμιέρα έκανε το σίριαλ "Ονειρο ήταν" στις 24 Αυγούστου. Από τη νέα σεζόν μεταφέρθηκε στην απογευματινή ζώνη του Σαββατοκύριακου, μετά την επιστροφή των "Κλεμμένων ονείρων".

TALENT SHOW

Το "Just the 2 of us" επέστρεψε στο Mega με παρουσιάστρια αυτή τη φορά τη Ζέτα Μακρυπούλια η οποία δέχθηκε σκληρή κριτική για τα μαλλιά της. Επίσης ανελέητη κριτική δέχθηκαν και όσοι ανέλαβαν τον φωτισμό του σόου, οι οποίοι όμως δε βγήκαν ποτέ να απολογηθούν και αναγκάστηκε να το κάνει η παρουσιάστρια. Η Ρούλα Κορομηλά επέστρεψε μετά από καιρό στην ελληνική tv σε θέση κριτικής επιτροπής και δέχθηκε και αυτή σκληρή κριτική (δε θυμάμαι γιατί). Το σόου έκανε πρεμιέρα 2 Απριλίου. Νικητές αναδείχθηκαν η Μυριέλλα Κουρεντή και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Το "The voice" έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο στον ΑΝΤ1. Σημειώνει μεγάλη τηλεθέαση και δέχεται θετικές κριτικές. Νικήτρια του σόου αναδείχθηκε η Μαρία Έλενα Κυριάκου.

Ο πέμπτος κύκλος του Dancing with the stars με τη Δούκισσα Νομικού έκανε πρεμιέρα 26 Οκτωβρίου. Στην κριτική επιτροπή προστέθηκε ο...Λάκης Γαβαλάς ο οποίος σχολιάστηκε αρνητικά για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του.


Το 2014 είδαμε και τον δεύτερο κύκλο του Your face sounds familiar με παρουσιάστρια ξανά τη Μαρία Μπεκατώρου. Το σόου έκανε πρεμιέρα 9 Μαρτίου. Νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Σαββιδάκης.


Το music school στο MEGA έκανε πρεμιέρα 8 Οκτωβρίου. Προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά έκανε μεγάλη τηλεθέαση, με αποτέλεσμα το κανάλι να αποφασίσει να προβάλει σύντομα και δεύτερο κύκλο.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ


Ο Νίκος Ευαγγελάτος αποχώρησε τον Απρίλιο από τον ΣΚΑΙ.


Ο Παύλος Τσίμας αποχώρησε από το MEGA.



Η Όλγα Τρέμη παραιτείται από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, που παρουσίαζε για 9 συνεχόμενα χρόνια.


Η Μαρία Ηλιάκη μετά το τέλος του "Δέστε τους" βρίσκει νέα τηλεοπτική στέγη στον ΣΚΑΙ, όπου παρουσιάζει με το Μάκη Πουνέντη, το "Αυτά είναι", το οποίο σχολιάζεται ως αντιγραφή του "Δέστε τους". Ο Νίκος Μουτσινάς, από την άλλη, αποκτά τον πρώτο του ρόλο σε σίριαλ, στον ΑΝΤ1.

ΤΟ ΝΕΟ ALTER

Το "Ε" έκανε την έκπληξη φέτος, αφού από τη νέα σεζόν πολλά γνωστά ονόματα βρήκαν σε αυτό τηλεοπτική στέγη, παίρνοντας ρίσκο, αφού πρόκειται για πολύ καινούργιο κανάλι.


Η Χριστίνα Λαμπίρη, έφυγε από τον ΣΚΑΙ, όπου παρουσίαζε τη μεσημεριανή εκπομπή "Excellent" και κάθε πρωί από 15 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει την πρωινή infotainment εκπομπή "Με το καλημέρα".


Η Ελεονώρα Μελέτη παρουσιάζει την αμφιλεγόμενη εκπομπή έρευνας hashtag και η Κατερίνα Καραβάτου με το σύζυγο της Κρατερό Κατσούλη είναι οι οικοδεσπότες της εκπομπής "Στα καλά καθούμενα".


Αλλά και η Ναταλία Γερμανού, αφού δεν τα βρήκε με τον ΑΝΤ1, αποφάσισε να μετακομίσει κι αυτή στο Ε, όπου παρουσιάζει από 15 Νοεμβρίου την εκπομπή "Μη χανόμαστε" με καλεσμένους γνωστά πρόσωπα από τα παλιά.

EUROVISION


Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους...Freaky Fortune και Riskykidd με το "Rise up", οι οποίοι φτάνουν μόλις στην 20η θέση, σε μια από τις πιο αδιάφορες χρονιές για την Ελλάδα. Η ενασχόληση των μίντια είναι μηδαμινή σε σχέση με παλιότερες χρονιές. Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Κοντσίτα από την Αυστρία, μια εκκεντρική τραβεστί με μούσι που προκαλεί ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ


Ο Νίκος Μάνεσης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα για να προβάλει τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα ήθη και τα έθιμα τους. Η εκπομπή "60 λεπτά Ελλάδα" κάνει πρεμιέρα 8 Μαΐου στον Alpha και συνεχίζει και αυτή τη σεζόν.


Η εκπομπή "360 μοίρες" που παρουσιάζει η Σοφία Παπαϊωάννου στον Alpha, συνεχίζει και το 2014.











   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου