Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚ! (ΠΑΛΙΟ ΠΟΣΤ 2007)

(Το ποστ αυτο το εγραψα το 2007, τοτε που το blogging σιγα-σιγα αρχισε να διαδιδεται ολο και περισσοτερο. Ενω, ομως, τοτε υπηρχαν αρκετα μπλογκ, το νεο αυτο μεσο επικοινωνιας δεν ειχε ξεφυγει πολυ απο τον ιδιο του τον εαυτο, την κοινοτητα των μπλογκερ που ο ενας διαβαζε και σχολιαζε τον αλλον, δημιουργωντας παρεες και κλικες. Δε θα ελεγα οτι ηταν ενα αυτιστικο μεσο. Απλα βρισκοταν στο ξεκινημα του και κανενα μεσο στο ξεκινημα του δεν γινεται μαζικο. Τωρα θα μου πειτε ποσο μαζικα μεσα ειναι σημερα τα μπλογκ; Πολυ μεγαλη συζητηση και θα την κανουμε. Προς το παρον διαβαστε το ποστ για να θυμηθουμε λιγο το blogging στα πρωτα του χρονια)

Συνεχιζω να γραφω για τα μπλογκς.Τα μπλογκς ειναι τωρα η αγαπημενη μου ασχολια.


Μου αρεσει να περιδιαβαινω τα μπλογκς.Βρισκω πολυ ενδιαφεροντα πραγματα.

Εκανα ερευνα στο blogs.gr.Ειδα ολα τα μπλογκς που περιεχονται στο σαιτ!Ηταν καμποσα.Γυρω στα 300-400.

Μερικα συμπερασματα απο την ερευνα:



1.Η μεση ηλικια των μπλογκερς ειναι 30-35.

Δεν ειδα κανενα σχεδον συνομιληκο μου!Η μικροτερη ηλικια που συναντησα ηταν 22.Η πλειοψηφια ηταν ομως 30 παρα κατι η και κατι.Ηλικια γαμου.Οχι πως μου αρεσει ο γαμος.Αντιθετα τον μισω.Αλλα ειναι πραγματικοτητα οτι τα 30 ειναι ηλικια γαμου και για αντρες και για γυναικες για τις οποιες εχει μετατεθει σε σχεση με το παρελθον.Παλιοτερα ηταν 18(εε;) μετα 22,25,τωρα φτασαμε στα 30.Οι λογοι κοινωνιολογικοι.Αναλυση δεν προκειται να κανω.Απλα θα αναφερω οτι εχει να κανει πιστευω με την αγορα εργασιας,τον ανταγωνισμο,την αναγκη για επιμηκυνση των σπουδων και περισσοτερα πτυχια,με την επιθυμια για παροδικες σχεσεις,το φοβο των μονιμων σχεσεων κτλ κτλ.Οι 30 something λοιπον οταν δε δουλευουν η επειδη δε δουλευουν,δεν ψαχνουν το ταιρι τους.Αλλα γραφουν.Και γραφουν καλα.Πολυ καλα!Ισως μεσα απο το διαδικτυακο ημερολογιο τους ψαχνουν, εκτος απο δουλεια, και το ταιρι τους, η εστω απλα μια γνωριμια που μπορει να προκυψει σε κατι..Οι σημερινοι τριανταρηδες πιστευω δεν ειναι διεκδικητικοι.Ειναι λιγο του βλεποντας και κανοντας.Θελουν το γαμο και τον αποστρεφονται ταυτοχρονα.Μπορει τα πραγματα να μην ειναι οπως στο παρελθον με τα προξενια κτλ αλλα ακομα και σημερα οι γονεις(που ετσι και αλλιως ανηκουν στην παλια γενια) πριζουν ακομα τους νεους με το παραμυθι(ποιο παραμυθι;) του γαμου.Καποιοι τυχεροι δεν εχουν τετοιους γονεις.Καποιοι εξυπνοι τους εχουν βαλει στη θεση τους.Πολλοι εχουν καταλαβει οτι οταν εισαι 30 δε σημαινει οτι πρεπει να παντρευτεις κιολας.Υπαρχουν και καλυτερα πραγματα να κανεις.Ι think 30 something rocks!Keep writing!And don't get married!



2.Τα μπλοκς ειναι συνηθως χωρισμενα σε κατηγοριες.

Στην αρχη πιστευα πως τα μπλογκς ειναι απλα σκεψεις και ατομικες εμπειριες.Υπαρχουν ομως τα παντα!

Σινεμα,μουσικη,θεατρο,κοινωνικα,πολιτικα,εκπαιδευτικα,επιστημονικα(βιολογια,αστρονομια,φιλολογια,ιατρικη),μπλογκς απο συλλογους και ομαδες,προσωπικα,ερωτικα,μπλογκς με λογοτεχνικα κειμενα,με ποιηση,με συνταγες μαγειρικης,με φωτογραφιες,ταξιδιωτικα.Τα παντα.Μεχρι και ενα μπλογκ αφιερωμενο στη μελλισοκομια βρηκα.

Επομενως τα μπλογκς δε διαφερουν απο τις εφημεριδες και τα περιοδικα που ειναι και αυτα χωρισμενα σε κατηγοριες.Ο καθενας μπορει να βρει αυτο που τον ενδιαφερει.

Υπαρχουν βεβαια και τα γενικου ενδιαφεροντος,οπως ειναι και το δικο μου.



3.Πολλες γυναικες διαλεγουν το ροζ σαν χρωμα στο τεμπλειτ.



4.Πολλα απο τα λογοτεχνικα κειμενα που υπαρχουν στα μπλογκς δεν αξιζουν πολυ και δεν εχουν καλλιτεχνικη αξια.Δεν ξερω αν τα γραφουν φερελπεις συγγραφεις.Παντως λιγο που διαβασα, και χωρις να ειμαι ειδικος, δε μου τραβηκαν με τιποτα το ενδιαφερον .Μου φανηκαν κουραστικα,μιζερα και απαισιοδοξα ενω καποια ηταν πολυ χαμηλου επιπεδου.Χαρακτηριστικο τους οτι χρησιμοποιουν κυριως τριτο ενικο(ενω ειναι φανερο οτι μιλανε για τον εαυτο τους και θα μπορουσαν καλλιστα να εχουν α ενικο).Ωστοσο εχουν και αυτα το κοινο τους και σε καποιους αρεσουν.Και ποιος ξερει μπορει να υπαρχουν μερικα διαμαντακια.Λεπτομερη ερευνα δεν εκανα.Μια ματια εριξα οπως ριχνω στα βιβλια που κυκλοφορουν και τα βρισκω απογοητευτικα, ειδικα αυτα της νεοτερης ελληνικης λογοτεχνιας.Μπορει τα μπλογκοτεχνικα νεοελληνικα κειμενα να ειναι καλυτερα απο αυτα στα ραφια των βιβλιοπωλειων.Ποιος ξερει;Θα δειξει.Παρεπιπτοντως να σημειωσω οτι εχουν κυκλοφορησει μερικα βιβλια απο μπλοκς που ειναι ωστοσο αμφιβολης ποιοτητας και δεν εκαναν το παραμικρο buzz παρα στην κοινοτητα των μπλογκερς.



5.Τα ποιηματα των μπλογκερς τα βρηκα ιδιαιτερα μελισταλαχτα και πικρα.Απο ποιηση δεν ξερω αλλα σιγουρα ειδα στα ποιηματα αυτα νεοαστικη απαισιοδοξια,καταθλιψη και βεβαια κεντρικο θεματικο αξονα την απωλεια και τη χαμενη αγαπηΕιδα επισης σκοταδι,βαθυ σκοταδι, απο το οποιο αρνειται να φυγει ο ποιητης-μπλογκερ.Συγχωρεστε με αν κανω λαθος,ειμαι σχεδον ασχετος απο ποιηση,αλλα πιστευω οτι τα ποιηματα των μπλογκς δεν αξιζουν ιδιαιτερα τουλαχιστον σαν καλλιτεχνικο δημιουργημα.



6.Πολλα μπλογκς εχουν σταματησει εδω και μερικους μηνες.Ωστοσο συνεχιζουν να υπαρχουν στο σαιτ.Ισως καποτε πρεπει να αποσυρθουν.



7.Πολλα μπλογκς εχουν σβηστει.Αυτα πρεπει να αποσυρθουν.Το σαιτ δεν κανει καλη διαχειριση.



8.Η πλειοψηφια ειναι εγγεγραμμενη στο blogger(beta).Πιστευω ειναι το καλυτερο.Ενας σημαντικος αριθμος εχει μετακομισει στο wordpress και πραγματικα δεν εχω καταλαβει το λογο αφου το blogger ειναι μακραν καλυτερο.Επισης μου ειναι αδιανοητο που μερικοι γραφουν στο phigita.net που δεν ειναι καθολου ομορφο αισθητικα και πρακτικο και σαφως κατωτερο των αλλων δυο.



9.Το 80% των μπλογκερς ειναι ανωνυμοι.Αυτοι που βαζουν το ονομα τους φερουν μια επωνυμια και ειναι συνηθως οσοι δεν γραφουν προσωπικα κειμενα.Δημοσιογραφοι,πολιτικοι,επιστημονες και προσωπικοτητες οπως ο Νικος Δημου.



10.Ηθοποιοι,τραγουδιστες,σκηνοθετες,ανθρωποι της τηλεορασης και λοιποι διασημοι (καλλιτεχνες) δεν υπαρχουν!Αντιθετα υπαρχουν φωτογραφοι,ζωγραφοι και μερικοι λογοτεχνες.



11.Ο πιο δημοφιλης μπλογκερ ειναι ο Νικος Δημου.



12.Ο πιο ασημος ειναι αυτος που εχει 0 comments σε ολα τα ποστ του.Και δεν ειναι ενας..Συνηθως αν δεν τα παρατησουν,αρχιζουν να παραπονιουνται για τη χαμηλη...τηλεθεαση(κατι σαν τα τοπικα μικρα καναλια τυπου τηλεαστυ) η ακομα και απειλουν(ναι το ειδα και αυτο!).Μπροστα στην απειλη να κλεισει ενα μπλογκ καποιοι απαντησαν στον μπλογκερ που σκεφτοταν την...αυτοκτονια! Εσπευσαν να προσφερουν βοηθεια στον καημενο συμπολιτη τους!Μερικοι παρα τα μεδενικα συνεχιζουν ακαθεκτοι.Καποτε θα ερθει η αναγνωριση τους.Ετσι δεν γινεται εξαλλου με τα μεγαλα εργα τεχνης;Καλα δεν ειπαμε και μετα το θανατο..Θα ηταν αποριας αξιο ομως τι θα εκαναν οι μπλογκερς για να παρουν εστω ενα κομμεντ(που για τα τηλεοπτικα δεδομενα ειναι 0,1% τηλεθεαση).Θυμηθειτε τον Τηλε-βοα του παρα 5!Μην το βαζετε κατω!



1 σχόλιο: