Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ MEDIA!!

Εντάξει, τα ξέρετε, δεν περιμένετε από μένα να τα μάθετε. Μπορεί να μην άρχισε ακόμα ολόκληρη η τηλεοπτική σεζόν, αλλά ήδη έχουν συμβεί πολλά πράγματα στο χώρο της ελληνικής τηλεόρασης και των media. Πολλά και καυτά. Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρεια φωτιά. Οι αρθρογράφοι έχουν πολύ υλικό να ασχολούνται και ήδη έχει χυθεί πολύ μελάνι και συνεχίζεται. Ο κόσμος μέσα από τον κόσμο των μίντια. Μοιάζει με έναν ξέχωρο κόσμο τον οποίο έχουμε ενστερνιστεί όλοι κάνοντας τον κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η μικρή οθόνη, τα πρόσωπα της τιβι, αποτελούν συνέχεια αντικείμενο συζήτησης. Ποιος δεν μίλησε για το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη; Αλλά πόσοι μίλησαν για το athens video art festival; Ο κόσμος της tv και των media μεταφέρθηκε δυναμικά στον καινούργιο θαυμαστό κόσμο των social networks. Κυριάρχησε δυναμικά. Οι χρήστες τους δεν γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στα...παραδοσιακά μέσα, φτιάχνοντας έναν άλλον κόσμο. Οι συζητήσεις γύρω από τα τεκταινόμενα στη τηλεόραση μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Hot topic είναι το κλάμα της Κανέλλη και όχι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο MTB Marathon άσχετα αν είναι Έλληνας. Οι "μεγάλοι" των μεγάλων μέσων κινούν τα νήματα και οι "μικροί" ακολουθούν. Αυτοί διαμορφώνουν τις τάσεις. Εμείς τις ακολουθούμε. Το παράδοξο είναι ότι κάποιες φορές, όσο κι αν κάποιοι διατείνονται το αντίθετο, οι τάσεις αυτές δεν είναι προκαθορισμένες. Δεν υπάρχει σχέδιο. Προκύπτουν απλά. Βέβαια, κατά πόσο ήταν αυθόρμητο το κλάμα της Κανέλλη, της πολιτικού εκείνης που παίζει στα δάχτυλα το επικοινωνιακό παιχνίδι από τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι κάτι για το οποίο δε μπορείς να είσαι σίγουρος.
Τι έγινε λοιπόν το τελευταίο διάστημα στο χώρο των ελληνικών media που πυροδότησε συζητήσεις επί συζητήσεων και μας έκανε θέμα και στα ξένα ΜΜΕ; Δυο είναι τα ελληνικά κανάλια οι πρωταγωνιστές των μιντιακών σκανδάλων. Το ΣΚΑΙ και η ΝΕΤ. Τα ειδησεογραφικά κανάλια, τα "σοβαρά" κανάλια. 
Η ΝΕΤ μπήκε στο στόχαστρο του κοινού που την πληρώνει, των επικριτών της, που αφορμή ψάχνουν άλλωστε να την κατακρίνουν, και πολλών γραφιάδων, με το κόψιμο σκηνής της νέας σειράς που προβάλει ("Ο Πύργος του Ντάουντον") όπου δυο άντρες ανταλάσσουν ένα φιλί. Το εντελώς αντίστροφο της σκηνής με το γκει φιλί στο σήριαλ του Παπακαλιάτη. Και στις δυο περιπτώσεις, και στο κόψιμο της σκηνής, και στην επιβολή προστίμου, τα σχόλια ήταν επικριτικά κάνοντας λόγο για συντηρητισμό, ομοφοβία και φυσικά οι συζητήσεις να επεκτείνονται κάτα πολύ και να έχουν έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Καλό αυτό. Τα μίντια ξυπνάνε το ενδιαφέρον του κόσμου για κοινωνικές συζητήσεις. Κάτι μπορεί να αλλάξει με αυτό. Κάτι μαθαίνεις. Υπάρχει βέβαια και πολύ υποκρισία σε αυτές τις συζητήσεις αλλά και πολύ υπερβολή. Υπάρχουν και αυτοί που θα πουν "εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς ασχολείστε με ένα γκέι φιλί". Υπάρχουν και τα υβριστικά μηνύματα. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Το θέμα είναι να μπορείς με ψυχραιμία να βγάλεις κάποια χρήσιμα συμπεράσματα μέσα απ' όλα αυτά. Η ΝΕΤ έγινε αντικείμενο κατακραυγής και για την απομάκρυνση των δυο παρουσιαστών πρωινής ενημερωτικής εκπομπής για σχόλιο που κάνανε για έναν υπουργό. Πολιτικά συμφέροντα. Και να σου οι επικριτές της κρατικής που θα πουν οτι η ΕΡΤ είναι το "παραμάγαζο" της εκάστοτε κυβέρνησης. Και θα ειρωνευτούν που ο Λιάτσος που παρουσίαζε το χαζοχαρούμενο δελτίο ειδήσεων του Star, βρίσκεται πίσω από αυτό. Το ειρωνεύονταν φυσικά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα πάει στην ΕΡΤ. Ντροπή στην ΕΡΤ. Το δημοσιογραφικό παρελθόν γίνεται ανεξίτηλο σημάδι. Πάντα κάτι θα βρίσκουν εναντίον της ΕΡΤ. Συνήθως μπορεί να έχουν δίκιο. Αλλά είναι κακό που όλοι αυτοί ποτέ δεν έκατσαν να δουν το αξιόλογο πρόγραμμα της, έστω χωρίς προκατάληψη. Δύσκολο έως ακατόρθωτο.
Ο ΣΚΑΙ, έχει μπει πια για τα καλά στον χάρτη των μεγάλων ελληνικών media, αφού μια με το ένα, μια με το άλλο, γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Φέτος, είχαμε το αυθόρμητο(;) κλάμα της Κανέλλη στην Πόπη Τσαπανίδου. Αυτό έδωσε πάλι αφορμή για να συζητηθεί το θέμα των ορίων της σάτιρας. Αλλά και να αναλυθεί για ακόμα μια φορά το "φαινόμενο Κανέλλη". Και πολλά άλλα κοινωνικού περιεχομένου. Η όμορφη Πόπη Τσαπανίδου γίνεται πολλές φορές είδηση όχι μόνο για τα προσωπικά της, αλλά κυρίως για τηλεοπτικές αξιοσημείωτες στιγμές της. Φέτος έγινε είδηση το ξέσπασμα θυμού της. Συζητήθηκε πολύ, ακόμα, η συνέντευξη Μιχαλολιάκου στον δημοσιογράφο Μπογδάνο και τα...πληκτρολόγια πήραν φωτιά. Τα σχόλια ως επί το πλείστον αρνητικά για τον δημοσιογράφο. Όμως ο ΣΚΑΙ πάλι κατάφερε να διαφημιστεί και δυστυχώς και η Χρυσή Αυγή μαζί.
Εντωμεταξύ, τα βλέπουν αυτά τα άλλα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και...ανησυχούν. Και φοβάμαι ότι κάτι μπορεί να ετοιμάζουν...
Εκτός, όμως, από την τηλεόραση, ένα περιοδικό ή μάλλον ο ιδιοκτήτης του περιοδικού, προκάλεσε μιντιακό σκάνδαλο. Το HOT DOC και το hot θέμα της λίστας Λαγκάρντ έγινε το talk of the town και η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη έφερε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της λογοκρισίας, της δικαιοσύνης, της σχέσης πολιτικής και ΜΜΕ και οι συζητήσεις στα φόρουμ έχουν πάρει φωτιά και έχουμε και συνέχεια. 
Όσο αρνητικά είναι τέτοια περιστατικά, άλλο τόσο θετικά είναι τα αποτέλεσματα τους που είναι να προκαλέσουν συζητήσεις στην κοινωνία και διάλογο εποικοδομητικό.
Και εμείς που ασχολούμαστε με τα τηλεοπτικά και μιντιακά πράγματα, έχουμε πάντα κάτι να ασχολούμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου