Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ : ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ ΤΕΚΝΑ

Αν με μια πρόταση μπορούσαμε να πούμε ποιο είναι το βασικό νόημα, η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία εκτυλλίσονται όλα τα επεισόδια της δραματικής σειράς "Κλεμμένα όνειρα" είναι αυτή : αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα.
Στα τελευταία επεισόδια μια νέα ηρωίδα εμφανίστηκε στη σειρά, η μητέρα του Δημήτρη Μαλτέζου. Αυτά που λέει για το γιο της μόνο τυχαία δεν είναι. Οι πράξεις της, όπως και η ίδια συνειδητοποιεί και παραδέχεται, είχαν ως αποτέλεσμα ο Μαλτέζος να μετατραπεί σε έναν αδίστακτο, άπληστο, ασυνείδητο εγκληματία που για να πετύχει αυτό που θέλει δεν είχε κανένα απολύτως ηθικό φραγμό. Ένας εγκληματίας που σκότωνε όποιον στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια του. Έτσι απλά. Η μητέρα του, βέβαια, έχει τη μισή ευθύνη, αφού την άλλη μισή την έχει ο αλκοολικός και βίαιος πατέρας του Δημήτρη Μαλτέζου που φερόταν σκληρά και απάνθρωπα στο παιδί του (με τη σειρά του ο Δημήτρης θα φερόταν αν όχι σκληρά, τουλάχιστον απαξιωτικά προς τον Άρη).
Η μητέρα του Μαλτέζου, λοιπόν, αποκαλύπτει στον αστυνόμο Μακρή, ότι εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία το Δημήτρη, αφήνοντας τον μόνο του στα χέρια του βίαιου και αλκοολικού πατέρα του, πήγε στον Καναδά, βρήκε δουλειά και άντρα και δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Δημήτρης Μαλτέζος δίχως μητέρα και με έναν πατέρα που του φερόταν άσχημα, είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό που έγινε και να κάνει ένα σωρό εγκλήματα και να δημιουργήσει ακόμα και άθελα του πολλά δεινά εδώ και 400 επεισόδια. "Όταν έφυγα ο Δημήτρης μου ήταν το πιο τρυφερό πλάσμα. Ένα αγγελούδι" λέει η μητέρα του που παραδέχεται ότι είναι ασυγχώρητη για το λάθος της. Βέβαια, όπως λέει και ο αστυνόμος Μακρής : "Κυρία Τζόρνταν, μην τα παίρνετε όλα πάνω σας. Ο γιος σας είχε πολλές ευκαιρίες να αλλάξει, αλλά δεν το έκανε. Ήταν γεννημένος για το κακό". Πάντως το νόημα της σειράς είναι αυτό, ότι οι γονείς έχουν τη βασική ευθύνη. Και αυτό όχι μόνο για τους γονείς του Μαλτέζου και τον Μαλτέζο, αλλά και για την Αλεξάνδρα, τη Βίκυ κτλ. Αλλά την αρχή του κακού την έκαναν οι γονείς του Μαλτέζου που δημιούργησαν έναν εγκληματία που χάρη σε αυτόν βλέπουμε εμείς οι τηλεθεατές 3 χρόνια τώρα δολοφονίες, αυτοκτονίες, μίση, εκδικήσεις κτλ.
Εξαιτίας του Μαλτέζου και των γονιών του, πέθανε η Λένα, ο σοφέρ του Μαλτέζου, ο Βαλάτος, η γραμματέας του Βαλάτου. Εξαιτίας του η Βίκυ έμεινε έγκυος, αναγκάστηκε να μεγαλώσει μόνη της το παιδί, να αλλάξει όνομα και να κλειστεί στον εαυτό της. Εξαιτίας του η Αλεξάνδρα ζούσε για 20 χρόνια σε ένα ψεύτικο γάμο και νόμιζε πως ο Άρης ήταν το πραγματικό της παιδί. Εξαιτίας του, ο Άρης έζησε τον εφιάλτη της απαγωγής από τον ίδιο του τον πατέρα. Εξαιτίας του η Χρύσα ερωτεύτηκε τον αδερφό της. Εξαιτίας του ο Σταύρος γνώρισε τη Φαίη στο κολλέγιο (που τον πήγε η Βίκυ για να γνωρίσει τον πατέρα του) και εξαιτίας του Άρη (και κατά συνέπεια του Μαλτέζου) η Φαίη πέθανε. Εξαιτίας του η Μαρία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας επειδή ο Σταύρος την παράτησε για τη Φαίη. Εξαιτίας του τα δυο αδέλφια έγιναν εχθροί, ακόμα και όταν έμαθαν ότι είναι από το ίδιο αίμα. Εξαιτίας του, ο Άρης έχασε την εταιρεία, αφού ο Σταύρος τον εκδικήθηκε για το θάνατο της Φαίης. Εξαιτίας του, ο Σταύρος έχασε το κολέγιο, αφού ο Άρης τον εκδικήθηκε για το κλείσιμο της εταιρείας. Εξαιτίας του, η Σοφία έγινε θύμα στο παιχνίδι με τις εξευτελιστικές και σκληρές δοκιμασίες και εξαιτίας του πέθανε. Εξαιτίας του η Αλεξάνδρα μπήκε δυο φορές στη φυλακή. Εξαιτίας του πέθαναν η Σόνια, ο Μακρής, η Τάνια και ο Ίωνας. Μέχρι και ο ταξιτζής ο Μανώλης αυτοκτόνησε εξαιτίας του αν το σκεφτείτε.
Για όλα φταίνε οι γονείς του Μαλτέζου λοιπόν. Εκτός αν ο Μαλτέζος γεννήθηκε για να κάνει το κακό. Γεννιόμαστε άραγε για να κάνουμε το κακό; Γεννιόμαστε με αρνητικά στοιχεία; Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Πάντως, οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το τι θα γίνεις. Μπορεί και τον πλέον καθοριστικό. Ή όχι;

1 σχόλιο: