Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV 10-5 : ΒΡΑΔΙΑ EUROVISION

Βραδιά eurovision η χθεσινή. Έχω περιέργεια να δω τα νούμερα τηλεθέασης. Σίγουρα δε θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά όσο παλιότερες χρονιές, αλλά ούτε και 20αρια θα είναι.

Η δυναμική που έχει αυτός ο "θεσμός" φαίνεται από το χαμό που γίνεται με τις αναφορές που έχει στα social media και ειδικά στο twitter. Αν παλιότερα, ο σχολιασμός γινόταν μεταξύ της παρέας μας και την επομένη μεταξύ των συμμαθητών/συναδέλφων κτλ, τώρα χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια στον πλανήτη σχολιάζουν λεπτό προς λεπτό την κάθε εμφάνιση των χωρών, την κάθε ατάκα των εκφωνητών. Εγώ για παράδειγμα, χθες, δεν είχα παρέα να δω το διαγωνισμό, αλλά είχα ιντερνετική παρέα χιλιάδες αγνώστους με τους οποίους ανταλλάζαμε απόψεις και αυτή η αλληλοεπίδραση ήταν παράξενη και ενδιαφέρουσα.

Οι εποχές αλλάζουν και τα μίντια αλλάζουν και στη φάση αυτή όλα τα μίντια συνυπάρχουν με εκπληκτικό τρόπο και η χθεσινή βραδιά ήταν μια μοναδική απόδειξης της πολύ καλής συνύπαρξης τηλεόρασης και διαδικτύου. Η τηλεόραση ανοιχτή με live πρόγραμμα και οι τηλεθεατές online στο ίντερνετ να τουιτάρουν. Μάλιστα και οι ίδιοι οι εκφωνητές παρότι δεν διάβαζαν τα σχόλια των τηλεθεατών (κάτι πρακτικά αδύνατο άλλωστε και μάλλον κόντρα στη φιλοσοφία του διαγωνισμού) συχνά αναφέρονταν στον καταιγισμό μηνυμάτων στα social media, ενώ έκαναν και χιούμορ του στυλ "θα μας κράξουν στα social media με αυτό που είπαμε" (παλιότερα χρόνια θα έλεγαν μεσημεριανές εκπομπές αντί social media).

Οι δυο εκφωνητές ήταν σεμνοί, καλά διαβασμένοι, με χιούμορ εκεί που χρειάζεται μόνο, καμιά σχέση δηλαδή με τις αδελφές Μαγγίρα. Πολλά από τα τραγούδια ήταν καλά, υπήρχαν και τα φολκλόρ (που θεωρώ ότι είναι απαραίτητα σε ένα τέτοιο διαγωνισμό), και τα αγγλόφωνα, και τα αμερικανικής επιρροής (σαν το ελληνικό), τραγούδια troll, τραγούδια με κοινωνικό περιεχόμενο, υπήρχε η απαραίτητη ποικιλία χωρίς όμως κανένα από τα τραγούδια να ξεφεύγει από το γενική αισθητική του διαγωνισμού. Πρώτη βγήκε η Αυστρία, κάτι που μάλλον θα έπρεπε να περιμένουμε, αφού σχεδόν πάντα στο διαγωνισμό αυτό την πρωτιά κερδίζουν οι πιο αλλόκοτες εμφανίσεις αλλά που επίσης σχεδόν πάντα έχουν καλό τραγούδι (θέαμα και μουσική μαζί). Η Κοντσίτα, η κοπέλα (;) με τα μούσια μέσω του τραγουδιού της θέλησε να περάσει το δικό της μήνυμα κατά του ρατσισμού στη διαφορετικότητα σε όλη την Ευρώπη. Μαζί με το μήνυμα που έστειλε πάντως (άγνωστο πόσοι το εξέλαβαν), ξύπνησε ξανά τα ομοφοβικά αισθήματα χιλιάδων Ευρωπαίων και Ελλήνων που για ένα δυσνόητο λόγο της έδωσε 12αρι (τόσοι πολλοί είναι οι γκέι και οι ανοιχτόμυαλοι στη χώρα μας;).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου