Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΚΙΟΛΙΑ;;

Μεγάλο μυστήριο γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Πάνω που ξεχάστηκε εντελώς το θέμα από τα ΜΜΕ (και κατά συνέπεια και από τον κόσμο), επανήλθε στην επικαιρότητα (όχι τόσο έντονα όσο όταν έγινε γνωστή η σοκαριστική δολοφονία του δημοσιογράφου) αφού άνοιξε ξανά ο φάκελος από την Αστυνομία με νέα στοιχεία. Όμως, το μυστήριο συνεχίζει να στοιχειώνει την υπόθεση αυτή. Πέρα από εκτενή ρεπορτάζ σε εφημερίδες και σχόλια σε σάιτ, η τηλεόραση δεν έχει παίξει καθόλου το θέμα, οπότε μια μεγάλη μερίδα κοινού που ενημερώνεται από τη μικρή οθόνη, ούτε που θυμάται το γεγονός, ούτε έχει πληροφορηθεί για τις σοβαρές υποψίες ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κρύβεται πίσω από τη στυγερή δολοφονία! Τις υποψίες αυτές διακινούν μέσα από τα ρεπορτάζ τους συγκεκριμένα μέσα, όπως το "Πρώτο Θέμα" και το "HOT DOC". Το πρώτο, μάλιστα, όχι τυχαία, αφού Αναστασιάδης και Τριανταφυλόπουλος είναι στα μαχαίρια από τότε που έληξε όχι ειρηνικά (σιγά μην έληγε ειρηνικά...) η συνεργασία τους στην εφημερίδα. Ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει λόγο για πολύ χαλαρή και εμβάθυνσης της έρευνας εκ μέρους της Αντιτρομοκρατικής εξαιτίας του βραθύ ρυθμού εξέτασης και αξιοποίησης νέων στοιχείων και των καθυστερημένων κλήσεων μαρτύρων για "τυπική" κατάθεση. Η σύζυγος του αδικοχαμένου δημοσιογράφου, Αδαμαντία, δεν κατέθεσε την επόμενη της δολοφονίας του, αλλά έξι μήνες μετά, ενώ έπρεπε να περάσουν 3,5 χρόνια για να δώσει νέα κατάθεση. Ο αδελφός του, Περικλής Γκιόλιας, κλήθηκε 10 μέρες μετά το συμβάν για να δώσει μια απλή κατάθεση στους αστυνομικούς. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας "VETO" του Μάκη Τριανταφυλόπουλου που κατηγορεί τον Γκιόλια για σχέσεις με συμφέροντα και επιχειρηματίες που είναι εντολείς του καθώς και παράνομες δραστηριότητες με κυκλώματα και μάλιστα το συνδέει, προσπαθώντας να εξηγήσει τη σύμπτωση, με την προκήρυξη που είχε στείλει δυο μέρες μετά η "Σέχτα" στην εφημερίδα "Τα Νέα" όπου εκθέτει το σκεπτικό της εκτέλεσης του Σωκράτη Γκιόλια...

Με απλά λόγια, Βαξεβάνης και Αναστασιάδης φωτογραφίζουν με περίτεχνο τρόπο τον Τριανταφυλόπουλο ως κύριο ύποπτο για τη δολοφονία Γκιόλια.

Η υπόθεση Γκιόλια εκτός από μυστήριο και αστυνομικό σασπένς έχει και μεγάλο μιντιακό ενδιαφέρον. Και δεν εννοώ μόνο τους ύποπτους-λαμόγια μεγαλοδημοσιογράφους, που πιθανώς δε θα μάθουμε ποτέ τι καταστρώνουν και τι συναλλαγές έχουν μακρυά από τους προβολείς και το δημόσιο μάτι, αλλά και στη δυναμική που έχουν τα new media και ειδικότερα τα μπλογκ. Τέτοια δυναμική που γεννά μίση, μνησικακίες και αντιζηλίες. Ήταν τέτοια η επιτυχία του μπλογκ troktiko που έμοιαζε με βόμβα μεγατόνων που ήρθε να σαρώσει όλο το μιντιακό σκηνικό που με κόπο και δυσκολία είχε καταφέρει να εδραιωθεί, γιατί η εφημερίδα ή το κανάλι δεν είναι εύκολη υπόθεση αφενός, αφετέρου πρόκειται για χειραγωγήσιμα μέσα. Το μπλογκ troktiko δεν υπάκουε σε κανένα νόμο της αγοράς, σε κανένα κώδικα δεοντολογίας, δεν είχε καν το όνομα του δημιουργού και των συντακτών. Ήταν ελεύθερη, άμεση και κυρίως αφιλτράριστη πληροφόρηση επί θεμάτων γενικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, στην οποία ο καθένας μπορούσε πανεύκολα να έχει πρόσβαση. Οποιοσδήποτε από το αναγνωστικό κοινό μπορούσε να στείλει τη δική του "είδηση" και αποκάλυψη. Όλα ήταν ελεύθερα, δημόσια πρόσωπα γίνονταν βούκινο, αποκαλύψεις που δε θα διαβάζαμε ούτε σε κίτρινο έντυπο, δημοσιεύονταν χωρίς καμία δεύτερη σκέψη και η κατάσταση ήταν "μπάτε σκύλοι αλέστε". Το νομικό πλαίσιο ήταν ακόμα τότε σε βρεφικό στάδιο και το troktiko έμοιαζε με αυτό που ήταν το πειρατικό ραδιόφωνο παλιά.

Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ενημερωτικά και αποκαλυπτικά μπλογκ, στη λογική του "τρωκτικου" αλλα δεν κατάφερε κανένα να αποκτήσει τη δύναμη και να δημιουργήσει τόσους εχθρούς όσο το troktiko. Κι όμως, δε θα αργήσει να γίνει ένα νέο φονικό στο χώρο των μίντια, και μπορεί αυτή τη φορά να μην είναι blog η αφορμή.

Το σίγουρο είναι ότι παρότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξελίσσονται, εξακολουθούν να τα χειρίζονται άνθρωποι και όχι μηχανές και συνήθως οι άνθρωποι που ελέγχουν τα μεγάλα μίντια είναι πάρα πολλοί από αυτούς, διαπλεκόμενοι, συμφεροντολόγοι, σκοτεινοί, προπαγανδιστές, άνθρωποι που ξέρουν να κρύβουν άριστα τα σκοτεινά τους σχέδια και τις δολοπλοκίες τους, με έξυπνα επικοινωνιολογικά τρικ και με ένα παρουσιαστικό που δεν υποψιάζει κανέναν από το κατα τ' άλλα υποψιασμένο κοινό. Το ότι φτιάξαμε facebook και twitter, το ότι έχουμε πολλά περισσότερα μέσα ενημέρωσης και πηγές πληροφόρησης, μας δίνει μονάχα ένα πολύ μικρό ποσοστό δύναμης σε σχέση με τη δύναμη που έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν οι μεγαλοκαρχαρίες των μίντια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου