Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΕΡΤ : ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

ΕΡΤ. Η ελληνική ραδιοτηλεόραση, η δημόσια-κρατική (ο διαχωρισμός αυτός έχει συζητηθεί πολύ) τηλεόραση της χώρας μας, απασχόλησε και μονοπώλησε την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα με το ξαφνικό, απότομο και απρόσμενο λουκέτο που της έβαλε η κυβέρνηση. Και είναι το θέμα για το οποίο φέτος χύθηκε περισσότερο μελάνι από ποτέ και τα πλήκτρα...κάηκαν περισσότερο από ποτέ. Άλλωστε σε τι μιντιοκρατούμενη κοινωνία ζούμε και τι τηλεορασιόπληκτος λαός είμαστε αν το κλείσιμο τριών καναλιών που μάλιστα ήταν τα τρία πρώτα πλήκτρα στο τηλεκοντρόλ μας, δεν είναι το απόλυτο θέμα συζήτησης, προβληματισμού και φυσικά αντιπαράθεσης;
Φτάνει όμως με την εισαγωγή. Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Σε αυτό το ποστ θα σας παρουσιάσω μερικά από αυτά, τα σημαντικότερα, αλλά θα πω και τη δική μου άποψη.
Ας ξεκινήσουμε με τον Δημήτρη Δανίκα. Γνωστός για τα καυστικά του σχόλια αλλά και για τη γκρίνια του, σιγά μην άφηνε σε χλωρό κλαρί την ΕΡΤ. Μόνο με το γάντι δεν της άσκησε κριτική. Όχι όμως τόσο στην ίδια την ΕΡΤ όσο στους πολιτικούς που την είχαν υπό τον έλεγχο της. Ο κριτικός κινηματογράφου θεωρεί ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση από την αρχή της ίδρυσης της, ως ΕΡΕ, ΥΕΝΕΔ και μετέπειτα ΕΡΤ ήταν φερέφωνο του εκάστοτε πολιτικού. Κάνει λόγο για αναξιοκρατικές μεθόδους πρόσληψης, σπατάλες και για υποκρισία εκ μέρους των βολεμένων που με το που είδαν την πόρτα εξόδου άρχισαν την...επανάσταση.
Τα εξωφρενικά ποσά που λάμβαναν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι ένα κομμάτι του θέματος που πήρε μεγάλες διαστάσεις, και ήταν ίσως το βασικό επιχείρημα όσων ήταν υπερ του λουκέτου. Στο "Πρώτο Θέμα" διαβάζουμε : "Το 2007 απασχολούνταν στην ΕΡΤ, πλέον των μόνιμων υπαλλήλων της, 1017 εξωτερικοί συνεργάτες, ενώ το 2008 προσελήφθησαν 1389 συνεργάτες, στοιχίζοντας στην εταιρεία 25.567.599 ευρώ, εκ των οποίων έλαβαν 8.445.505 ευρώ 113 άτομα. Δηλαδή το 8% των συμβασιούχων έλαβε ως αμοιβή το 33% του συνολικού κόστους". Διαβάζουμε, όμως, και για υπέρογκα ποσά που λάμβαναν αστέρες της ενημέρωσης, όπως η Σεμίνα Διγενή που το 2008 έλαβε 398.950 ευρώ για έξι μήνες, ο Λυριτζής-Οικονόμου που έλαβαν 450.000 ευρώ έκαστος το χρόνο. Η Πόπη Τσαπανίδου 277.831 ευρώ ετησίως, η Μπήλιω Τσουκαλά 176.400 ευρώ, η Άννα Παναγιωταρέα 157.680 ευρώ, η Πηνελόπη Γαβρά 150.840 ευρώ και ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης 150.000 ευρώ. Μια μεγάλη λίστα με μισθούς δημοσιογράφων το 2008 και το 2009 δημοσίευσε η εφημερίδα. Βέβαια, δεν πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Ήταν κοινό μυστικό ότι και οι παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης πληρώνονταν πλουσιοπάροχα. Το ίδιο και στην ιδιωτική τηλεόραση φυσικά. Το αξιοπερίεργο με την ΕΡΤ είναι γιατί ενώ η κυβέρνηση ήταν η βασική υπευθύνη γι' αυτά τα ποσά, δεν έκανε κάτι να το αλλάξει, αλλά ξαφνικά αποφάσισε να στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο και να μαυρίσει την οθόνη, ρίχνωντας την ευθύνη στην...ΕΡΤ, λες και αυτή είναι αυθύπαρκτη. Και αν αφήσουμε στην άκρη τους παρουσιαστές, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που έκλεισαν την ΕΡΤ, καταγγέλοντας αδιαφάνεια και αναξιοκρατία, διόριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή φίλους και ημετέρους. Στη θέση ειδικού συμβούλου και άλλων τέτοιων τίτλων που εμείς οι απλοί πολίτες δεν είχαμε την τύχη να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που τους κατέχουν...Αυτοί, λοιπόν, οι ειδικοί σύμβουλοι, έπαιρναν μηνιαίο μισθό που ξεπερνούσε τις 3.000 ευρώ.
Ο Θέμος Αναστασιάδης σε άρθρο του στο "Πρώτο Θέμα" υποστηρίζει πως ναι μεν μια κρατική τηλεόραση είναι απαραίτητη για μια χώρα, αλλά πως για την ΕΡΤ, με τις χρόνιες παθογένειες της, ήταν αναγκαίο κακό η λύση του απότομου κλεισίματος, το οποίο μάλιστα θεωρεί ρηξικέλευθη απόφαση, ώστε να διακοπεί το υφιστάμενο καθεστώς. "Το δόγμα του ΣΟΚ είναι συχνά το μοναδικό που απομένει ως επιλογή" σημειώνει. Ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση έδωσε τέτοια διάσταση στο γεγονός, επειδή στην Αγία Παρασκευή υπήρχαν πολλά "δικά τους παιδιά". Θεωρεί, ακόμα,  ότι υπάρχει η καλή και η κακή ΕΡΤ. Η κακή είναι "οι κηφήνες, τα κομματόσκυλα, οι χρυσοκάνθαροι εκπομπάρχες με πανάκριβες αναθέσεις και οι μιζαδόροι".
Ο Αναστάσης Καραμήτσος από την ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ αποτελούσε μια υπερβολή με τους 2.907 εργαζόμενους, τα τρία κανάλια και τα 17 ραδιόφωνα, κάτι που δεν ισχύει στις άλλες ευρωπαικές χώρες.
Ο Αντώνης Πανούτσος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλοί άλλοι αρθρογράφοι, μπλόγκερ και πολίτες, για υποκρισία, αφού παλιά το κόμμα κατηγορούσε την ΕΡΤ για "εργαλείο προπαγάνδας".
Αντίθετη άποψη από αυτή του Θέμου Αναστασιάδη, εκφράζει ο Νίκος Χατζηνικολάου στην Real News (η οποία στο πρωτοσέλιδο της στις 26 Μαιου είχε τίτλο "Πρόταση-βόμβα για «λουκέτο» στην ΕΡΤ"). Ο εκδότης και δημοσιογράφος θεωρεί ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να κλείσει την ραδιοτηλεόραση δεν ήταν καθόλου επαναστατική παρέμβαση ή κόψιμο του γόρδιου δεσμού. Θυμίζει ότι το σχέδιο για νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρόκειται για αντιγραφή παλιότερης πρότασης Μόσιαλου-Αλιβιζάτου την οποία είχε απορρίψει η ΝΔ, ενώ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δε θα είχε ρίξει "μαύρο" στις τηλεοπτικές οθόνες αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του και απέλυε 2.000 επίορκους ή κοπανατζήδες από το Δημόσιο, όπως έταζε το Μνημόνιο.
Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που ξεσπάθωσαν εναντίον συναδέλφων τους για τις απεργίες μετά το "λουκέτο". Όπως ο Χρήστος Πασαλάρης που κάνει λόγο για κατάχρηση του όπλου της απεργίας και επίδειξη συνδικαλιστικής αλαζονείας, θεωρώντας ότι οι πολίτες...καταδικάστηκαν σε ενημερωτικό σκοτάδι. Θεωρία που απευθύνεται στους άνω των 65 που δεν έχουν ιδέα από Ίντερνετ, όπου τα σάιτ παρείχαν συνεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ και είχαν live streaming.
Τι είπαν όμως οι πολιτικοί και οι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι για το "λουκέτο"; Επιτυχία της Real News ήταν που είχε στο ίδιο φύλλο την πρώτη Κυριακή μετά το γεγονός, συνέντευξη του Βενιζέλου και του Κεδίκογλου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τετελεσμένα, εκβιασμούς και μαθήματα υπευθυνότητας και κατηγορεί τον Σαμαρά για καταδρομική κίνηση στην ΕΡΤ, επειδή δεν έγιναν εγκαίρως τα αναγκαία βήματα στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Με άρθρο-παρέμβαση του στην Real News ο Πάνος Καμμένος γράφει ότι υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης και συνταγματική εκτροπή, αφού οι βουλευτές της ΝΔ είναι 128 και συνεπώς δεν έχουν την πλειοψηφία ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι κάνουν μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στην εφημερίδα : "Στον αγώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας καθοριστικής σημασίας είναι να διαμορφώσουμε έναν δημόσιο τομέα λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο, προς όφελος της κοινωνίας. Η ΕΡΤ ήταν ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αδιαφάνειας και σπατάλης και οι πολίτες δεν λάμβαναν επαρκή ανταπόδοση της γενναίας χρηματοδότησης που προσέφεραν". Ο ίδιος επισημαίνει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είχε καμία σχέση με τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές.
Πλούσιο είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την ΕΡΤ. Όπως μας πληροφορεί ο Βαγγέλης Μπότσαρης, η ΕΡΤ διέθετε σε ολόκληρη τη χώρα 149 μικρά και μεγάλα κτίρια, καθώς και 69 οικόπεδα και αγροτεμάχια. Το 2010 η ΕΡΤ σημείωσε κέρδη 34,1 εκατ. ευρώ και το 2011 τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ.
Η Ντέπυ Γκολεμά κάνει μια ιστορική αναδρομή στην ΕΡΤ, θυμίζοντας μας τα λαμπρά ονόματα που πέρασαν και άφησαν σπουδαίο έργο, όπως η Μαρία Ρεζάν, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, η Μαλβίνα, αλλά και αστέρες της δημοσιογραφίας, όπως η Λιάνα Κανέλλη, η Έλλη Στάη, ο Τέρενς Κουίκ και άλλοι.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου