Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΡΑΦΑΕΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΒΗΜagazino ΚΑΙ ESQUIRE

-Γεια σου Ραφαελα!
-Γεια σου Στεφανε!
-Τι κανεις;
-Πολυ καλα. Παω κοντρα στη γκρινια και τη μιζερια των ημερων.
-Πολυ καλα κανεις. Τι διαβασες;
-Διαβασα το "ΒΗΜagazino" τευχος 572.
-Και ποιος ειναι αυτος στο εξωφυλλο;
-Ειναι ο Ντειμιεν Χερστ ο οποιος και δινει μια πολυ μεγαλη συνεντευξη στο περιοδικο. Ειναι ζωγραφος, διασημος, παμπλουτος και παντα προκλητικος.
-Για δες...δεν τον ηξερα τον μεσιε. Και τι λεει στη συνεντευξη λοιπον;
-Να σου πω οτι η συνεντευξη γινεται με αφορμη την πρωτη ατομικη εκθεση του στην Ελλαδα με τιτλο "Νεα Θρησκεια" ("New Religion") η οποια φιλοξενειται αυτο το διαστημα στο Μουσειο Μπενακη και πραγματευεται την ελπιδα που προσφερουν η ιατρικη και η θρησκεια. Και να τι λεει επι τουτου : "Η ιατρικη υποτιθεται οτι κανει τη ζωη καλυτερη. Και η θρησκεια το ιδιο. Για καποιους τα καταφερνει, για καποιους αλλους οχι. Αν ποθεις την αθανασια, τοτε η ζωη ειναι ματαιη, αν ομως θελεις να εισαι καλα και να ζησεις το συντομο διαστημα που σου αναλογει, τοτε η ζωη εχει νοημα.
-Δεν αντεχω τις συζητησεις περι θανατου.
-Πρεπει ομως να αποδεχτεις οτι ο θανατος ειναι μεσ...στη ζωη.
-Σε λιγο θα μου πεις και για ζωντανους νεκρους...
-Και συνεχιζει λεγοντας : "Τις αποφασεις τις παιρνει ο θεατης του εργου. Ως καλλιτεχνης πρεπει να παρουσιαζεις τα πραγματα με εναν εξυπνο τροπο, ετσι ωστε να φαινεται οτι δινεις την απαντηση ενω στην ουσια δινεις την ερωτηση. Δεν νομιζω οτι υπαρχουν απαντησεις αλλα μονο ερωτησεις".
-Τοτε επρεπε να γινει δημοσιογραφος...
-Λεει οτι ο ανθρωπος εχει αναγκη την τεχνη οποιες κι αν ειναι οι συνθηκες που επικρατουν στην κοινωνια. Δεν καταλαβαινω ομως τι εννοει οταν λεει οτι "τα φαρμακα χρειαζονται μινιμαλισμο για να σε κανουν να πιστεψεις".
-Να τον βρουμε στο facebook να τον ρωτησουμε...
-Ειναι αθεος και λεει οτι αφου εκανε μια-δυο κακες πραξεις και δεν πηγε στην Κολαση θεωρησε οτι ολα ηταν βλακειες...
-Μα στην Κολαση πας μετα θανατον...Αντε παλι με το θανατο...
-Πιστευει στην τεχνη με την ευρυτερη εννοια. Αν φτιαξεις μια πολυ καλη πιτσα, αυτο ειναι τεχνη, λεει. Του φαινεται πολυ παραξενο που πληρωνεται για να κανει αυτο που του αρεσει.
-Οποιος κανει το χομπι του επαγγελμα, ειναι ευτυχισμενος.
-Οχι παντα. Χμμμ... τι αλλο λεει; Ειναι μεγαλος θαυμαστης του Αντι Γουορχολ και του Φρανσις Μπεικον και λεει : "Ο Γουορχολ ειχε πολυ μεγαλα πραγματα να πει για το τι σημαινει να ζεις στον κοσμο σημερα. Εκανε τα εργα του εμβληματικα και ειρωνικα ταυτοχρονα, κατι που ειναι εξαιρετικα δυσκολο. Το ιδιο και ο Μπεικον".
-Σιγουρα θα τον ρωταει αν η τεχνη μπορει να αλλαξει τον κοσμο.
-Ναι, και απαντα : "Υπο μια εννοια, δεν χρειαζεται να το κανει. Κερδιζεις ποντους κανοντας την προσπαθεια. Ειναι και παλι σαν τη θρησκεια, γιατι εχει να κανει με την πιστη. Αν πιστευεις οτι μπορει να το κανει, τοτε θα το κανει".
-Τι αλλο διαβασες στο περιοδικο;
-Διαβασα τη στηλη του Κοσμα Βιδου ο οποιος διαβασε για μια γυναικα που επαθε παροδικη σφαιρικη αμνησια "χανοντας" 11 χρονια απο τη ζωη της και απο 32 εγινε 15 χρονων.
-Απιστευτο. Και που οφειλεται αυτο;
-Στο εντονο στρες : στρες που μπλοκαρε τον εγκεφαλο της σε τετοιο βαθμο ωστε να διαγραφουν αναμνησεις χρονων.
-Σου το ειπα. Πρεπει να αποβαλουμε το στρες απο τη ζωη μας. Ειναι ακρως επικινδυνο.
-Εχει ομως και το καλο της αυτη η παροδικη σφαιρικη αμνησια. Διαγραφονται οι δυσαρεστες αναμνησεις.
-Καλυτερα να παρεις το χαπι.
-Ποιο χαπι;
-Χαπι που θα διαγραφει στο μελλον τις τραυματικες αναμνησεις. Ερευνητες καταφεραν να εντοπισουν μυστικους μηχανισμους του εγκεφαλου οι οποιοι χειριζονται το στρες. Ετσι ανοιξε ο δρομος για την παρασκευη ενος σκευασματος που θα "σβηνει" τις επωδυνες αναμνησεις. Σε δεκα χρονια μπορει να ειναι ετοιμο. Το διαβασα στην "Espresso".
-Καλα, μεχρι τοτε...Ασε μωρε, χρειαζονται οι αναμνησεις κι ας ειναι δυσαρεστες...
-Αυτο ειναι μεγαλη συζητηση.
-Διαβασα και για τον Χαρι Μπακναλ, ο οποιος εγραψε το "In the Dolphin's Wake", ενα οδοιπορικο του σε 36 ελληνικα νησια. Το πιο ιδιαιτερο νησι που επισκεφθηκε ηταν η Σαμοθρακη.
-Αυτες ειναι δουλειες! Εχουμε πραγματικα πολυ ομορφα νησια και πρεπει να ειμαστε περηφανοι γι' αυτα.
-Καθε βδομαδα, οπως θα ξερεις, το περιοδικο φιλοξενει μια ιστορια ενος αναγνωστη. Αυτη την εβδομαδα γραφει ο Γιωργος Πασχος, που ηταν, λεει, καθηγητης σε ενα ΤΕΙ και ειχε ενα μαθητη διαφορετικο απο τους αλλους, που τον ενδιεφερε η ποιηση και οχι τα οικονομικα της σχολης του που ηταν γι' αυτον "εφευρεσεις καπιταλιστων και κερδοσκοπων σε βαρος του εργαζομενου". Του εκανε εντυπωση ο μαθητης αυτος και του προτεινε να κανει μια εργασια με θεμα "Ποιηση και οικονομια".
-Πολυ θα ηθελα να διαβασω αυτη την εργασια.
-Μετα απο χρονια τον συναντα στη Θεσσαλονικη και μαθαινει οτι εχει δικο του βιβλιοπωλειο.
-Πολυ συγκινητικο...
-Καθε βδομαδα επισης, ο συντακτης του περιοδικου, Θοδωρης Σκριβανος, αναζητα τα μυστικα ενος επαγγελματια. Αυτη τη φορα του ιδιοκτητη καντινας Γιαννη Οικονομιδη. Οπως λεει : "Η καντινα ειναι ταυτισμενη με τη νυχτα. Βγαινεις εξω το βραδυ, πινεις και προτου επιστρεψεις στο σπιτι τρως κατι για να μην κοιμηθεις με αδειο στομαχι".
-Εχουμε να ξενυχτησουμε πολυ καιρο. Μια φορο μονο ειχα πιει πολυ σε κλαμπ και μετα ειχα φαει απο καντινα. Ετρωγα παραπατωντας...
-Και η κριση...
-Μην πεις, ξερω...εχει αγγιξει η κριση και την καντινα.
-Σιγα που θα την αφηνε. Αφου οι ανθρωποι δεν εχουν περισσια λεφτα για ξενυχτι, επομενως...Ο κ. Γιαννης λεει οτι εχει σταθερους πελατες που τους θυμαται ολους αλλα μετα τους χανει. Καποιοι παντρευονται και πανε εκει με τα παιδια τους και αυτο τον χαροποιει πολυ τον κ. Γιαννη μας.
-Ξενυχτανε και τα παιδια μαζι τους;
-Διαβασα και για τη Μονικα Μπελουτσι, η οποια ειναι πρεσβειρα του Cartier και παρουσιασε στη Ρωμη τις 60 και πλεον δημιουργιες της νεας συλλογης κοσμηματων απο χρυσο, πλατινα και πολυχρωμους λιθους που φερει την ονομασια Sortilege, δηλ. Μαγεια.
-Γυναικαρα η Μπελουτσι.
-Ακου τωρα κατι που διαβασα στη στηλη ODDΟΤΗΤΕΣ αλλα ειναι λιγο αηδιαστικο κι ανατριχιαστικο.
-Μηπως να μη μου το πεις καλυτερα;
-Οχι, θα στο πω. Εν ετει 1905 διενεργηθηκε στο Μονπελιε της Γαλλιας ενα πειραμα κατα τη διαρκεια του οποιου ενας γιατρος ο Μποριε προσπαθησε να επικοινωνησει με το κομμενο κεφαλι του καταδικασμενου σε θανατο εγκληματια Λανγκιλ αμεσως μετα την εκτελεση του στη γκιλοτινα. Και τελικα τα καταφερε!
-Αηδια. Μη μου λες τετοια σε παρακαλω.
-Ξερεις ποτε εφαρμοστηκε για τελευταια φορα στην Ελλαδα η θανατικη ποινη; Οπως διαβαζω στη στηλη το 1972. Ηταν Παρασκευη 25 Αυγουστου 1972 στο Ηρακλειο Κρητης και ενας 27χρονος ηλεκτρολογος, ο Βασιλης Λυμπερης οδηγειται στο εκτελεστικο αποσπασμα επειδη εκαψε ζωντανους τα δυο ανηλικα παιδια του, την εν διαστασει συζυγο του και την πεθερα του.
-Σε τετοιες περιπτωσεις, θα επρεπε να εφαρμοζεται και σημερα η θανατικη ποινη. Δε γινεται να αφαιρεις τη ζωη απο 4 αθωα ατομα κι εσυ να μενεις ζωντανος.
-Εγω δεν ξερω αν ειμαι υπερ ή κατα της θανατικης ποινης. Ειναι πολυ δυσκολο θεμα.
Τελος παντων...Διαβασα και για την κριση στο Κολωνακι. Ειπαμε, η κριση παει παντου. Θα σου διαβασω ενα αποσπασμα απο το σχετικο ρεπορταζ : "Συμφωνα με αστυνομικες πηγες, εκτος απο τους πορτοφολαδες, τους τσαντακηδες και τα <<ανοιγματα>> αυτοκινητων (με ιδιαιτερη προτιμηση σε μινι αμαξι πολης που ανοιγει χωρις <<σπασιμο>>) αυτο που ευδοκιμει πρωτιστως στο Κολωνακι ειναι το <<εγκλημα του λευκου κολαρου>>, ητοι οι καλοστημενες απατες με <<γραβατωμενους>> δραστες. Ενδεικτικη η περιπτωση τυπου <<καλης κατηγοριας>> με κομψοτατο γραφειο επι της οδου Χαρητος. Σου λεει : <<Τι θελεις; Αυτοκινητο; Κινητο; Εγω ειμαι εδω!>>. Σου δινει ενα αυτοκινητο 10.000 ευρω για 7.000 ευρω, εσυ γλυκαινεσαι, το λες στους φιλους σου, πανε κι αυτοι στο γραφειο της Χαρητος να αγορασουν κοψοχρονια και ο <<τυπος>> (που χαρη σε σενα και μερικους αλλους εχει φτιαξει <<ονομα>>) τους παιρνει τις προκαταβολες και γινεται...Λουης. Παρομοιας τεχνοτροπιας και η προσφατη εξαπατηση ηλικιωμενης. Η γυναικα χρωστουσε 70.000 ευρω σε καποιον, την πλησιασε ενας τριτος, παλι καλοντυμενος, comme il faut. <<Μην ανησυχεις, θα σε βοηθησω εγω να γλιτωσεις απο τον πιστωτη σου>> και μ' αυτα και μ' αυτα καταφερε τελικα να της αποσπασει 25.000 ευρω!
-Γινεται χαμος. Παρατηρω οτι οι ηλικιωμενοι πεφτουν ολο και συχνοτερα θυμα εκμεταλλευσης.
-Διαβασα κι ενα ρεπορταζ για το πως περνανε το χρονο τους οι κρατουμενες στις γυναικειες φυλακες του Ελαιωνα.
-Πως;
-Διαβαζοντας. Διαβαζουν συνεχεια. Εχουν μαλιστα και βιβλιοθηκη. Η μια απο αυτες, η 31χρονη Γεωργια ειναι και φοιτητρια στο ΤΕΙ και παρακολουθει τη σχολη δι' αλληλογραφιας και οταν δινει εξετασεις πανε εκει και την εξεταζουν.
-Καλοπερνανε οι κρατουμενες...
-Διαβασα και για μια Σαρλοτ Ρος που εκτος των αλλων ειναι και συγγραφεας και εγραψε ενα βιβλιο που εκανε τεραστιες πωλησεις με τιτλο "Υγρες περιοχες". Σε αυτο γραφει για πρωκτικο σεξ, αυνανισμο, εμμηνορροια, συνευρεσεις λεσβιων με πορνες και αλλα τετοια προστυχα.
-Sex sells more...
-Εσυ τι διαβασες;
-Διαβασα το νεο τευχος του Esquire με εξωφυλλο τον Daniel Craig. Και στις πρωτες σελιδες βλεπω τον Γιαννη Στανκογλου που για ακομα μια φορα δινει συνεντευξη.
-Φανταζομαι θα λεει παλι για την πατροτητα.
-Ναι. Στην ερωτηση αν η πατροτητα αλλαζει τον αντρα λεει οτι στην περιπτωση του αλλαξαν λιγα, αλλα σιγουρα τα πιο ουσιαστικα. Η ζωη, λεει, συνεχιζεται, πρεπει να κανεις πραγματα για τον εαυτο σου.
-Αν παρεις και baby-sitter καλυτερα...
-Επισης, η δημοσιογραφος τον ρωτησε την πολυ πρωτοτυπη ερωτηση, πως αποφασισε να γινει ηθοποιος. Ειπε οτι το αποφασισε στο 3ο ετος των σπουδων του στη σχολη του Γιωργου Κιμουλη. Στην αρχη το εβλεπε σαν παιχνιδι. Μετα αρχισε να το βλεπει σοβαρα. Ενω ηταν ακομα σπουδαστης πηρε τον πρωτο ρολο στον Κοριολανο του Σεξπιρ που ανεβασε ο Κιμουλης, ο οποιος, οπως λεει, τον βοηθησε πολυ. Συνεντευξη στο περιοδικο εδωσε και η Κατερινα Στικουδη που δηλωνει οτι η μουσικη της και ο,τι τραγουδαει ειναι κομματι του εαυτου της. Λεει οτι ο τυπος αντρα που την ελκυει ειναι ο Jay-z επειδη ειναι πετυχημενος, πανεξυπνος, επιχειρηματικο μυαλο και με γουστο στις γυναικες...
-Αυτος εχει γουστο στις γυναικες...Η Μπιγιονσε δεν εχει γουστο στους αντρες...
-Δεν ειναι μονο η εμφανιση, ειναι και ο χαρακτηρας. Η Κατερινα θεωρει πιο σεξι Ελληνα τραγουδιστη, με τον οποιο θα ηθελε να συνεργαστει. Λεει ακομα οτι της αρεσει ο Ρεμος και οτι τρελαινεται για το τραγουδι "Κλειστα τα στοματα".
-Αν το εκανε και πραξη καλα θα ηταν...
-Οπως καθε αντρικο περιοδικο που σεβεται τον εαυτο του, ετσι και το Esquire εχει στηλη για το σεξ και στη στηλη αυτη διαφοροι αντρες κανουν ερωτησεις για το σεξ. Η μια ερωτηση λοιπον ειναι, οταν κανεις σεξ με νεα παρτενερ μετα απο ποσα λεπτα σου επιτρεπεται να πεσεις για υπνο; Η Μαριλελλα Αντωνοπουλου επικαλειται την Helen Fisher, βιολογο-ανθρωπολογο, που λεει οτι η γυναικα μετα το σεξ εχει αναγκη για επιπλεον οικειοτητα με το συντροφο της, ακομα κι αν εκανε one-night stand. Ετσι λοιπον απαντα πως δεκα λεπτα πρεπει να εισαι διπλα της με φιλια και αγκαλιες και μετα να αφεθεις στην αγκαλια του Μορφεα. Ενας αλλος ρωταει γιατι αναστατωνεται τοσο οταν εκεινη τον φιλαει στο στομα και η απαντηση ειναι ακρως επιστημονικη : "...η ανταλλαγη υγρων, δηλαδη σαλιου, απελευθερωνει στον εγκεφαλο σας ενα κυμα ορμονων σε μορφη τσουναμι, το οποιο ευθυνεται για το ερωτικο φουντωμα, τις "πεταλουδες" στο στομαχι και ολες αυτες τις ιλαρες ψυχοσωματικες καταστασεις στις οποιες αρσενικα και θηλυκα γινονται ερμαια".
-Just one kiss from you, and suddenly I see the road laid out in front of me...la la la

-Ενας αλλος λεει οτι θελει να δοκιμασει την εμπειρια ανταλλαγης συντροφων και...
-Μα τι ειναι αυτα που λες; Ντροπη! Μας διαβαζουν και μικρα παιδια...
-Καλα, ας τα αφησουμε αυτα. Θα σε παω καπου που σε ενδιαφερει. Επειδη ξερω οτι θες να αγορασεις νεο κινητο θα σου διαβασω για 4 κινητα που προτεινει ο Gadget Guru, Γιαννης Γορανιτης, που ειναι διευθυντης του περιοδικου Τ3 και του Official Playstation Magazine. Λοιπον, το πρωτο ειναι αυτο που βλεπεις, το Blackberry Bold 9900 και διαβαζω :
ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝ :
Το business στυλ ειναι για σενα το Α και το Ω ή, καλυτερα το A to Z, μιας και τα Blackberry φημιζονται για τα πληρη και βολικα QWERTY πληκτρολογια, ιδανικα για τη συγγραφη e-mails και μηνυματων. Οι εξειδικευμενες υπηρεσιες συγχρονισμου με το PC (ημερολογιο, επαφες, μηνυματα κ.λπ.) θα κανουν τη γραμματεα σου να αρχισει να νιωθει ανασφαλεια.
ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝ...
Οι υποδειγματικες mailing δυνατοτητες των Blackberry δε σε αφορουν ή αν η οθονη των 2,8 ιντσων σου φαινεται μικρη.
Το αλλο ειναι το Samsung Galaxy S II.
ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝ...
Ψαχνεις την ιδανικη Android εναλλακτικη στην επελαση των iPhones. Βασικο ατου η ολοζωντανη οθονη των 4,3 ιντσων τεχνολογιας Super AMOLED Plus. Αν και το Galaxy S II δεν κυκλοφορει πολυ καιρο στην αγορα, εχει αφησει πολυ καλες εντυπωσεις στους χρηστες και εξισου καλες εισπραξεις στα ταμεια της Samsung.
ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝ...
Συνειδητοποιησεις οτι τα 550 ευρω (μεση τιμη χωρις επιδοτηση) του κοστους του ισοδυναμουν με το επιδομα ανεργιας.
-Αχ ειναι πολυ ωραιο. Αυτο θελω.
-Και τα λεφτα που θα τα βρεις;
-Κανω οικονομια εγω, δεν ειμαι σαν εσενα. Εχω μαζεψει αρκετα χρηματα. Θα το παρω.
-Ωραια, το λυσαμε κι αυτο.
-Τι αλλο διαβασες;
-Για τον Steve Jobs. Το αρθρο γραφτηκε πριν το θανατο του. Λεει πολλα γι' αυτον και παρουσιαζει με χρονολογικη σειρα μερικα σημαντικα γεγονοτα που αφορουν αυτον και την Apple.
-Για πες.
-Στις 4 Ιανουαριου 2010 ο Steve Jobs γινεται μονιμος διευθυνων συμβουλος της Apple, αφου μεχρι τοτε ηταν προσωρινος. Στις 19 Απριλιου του ιδιου χρονου η Apple ανακοινωνει σπλιτ των μετοχων της. Στις 9 Ιανουαριου του 2001 εγκαινιαζεται το iTunes "μια εφαρμογη για την ακροαση μουσικων αρχειων μεσω ηλεκτρονικου υπολογιστη. Στις 24 Μαρτιου 2001 κυκλοφορει το λειτουργικο συστημα MAC OS X. Το Μαιο του 2001 το νεουορκεζικο MoMa συμπεριλαμβανει στη συλλογη του για το design το G4 Cube. Στις 19 Μαιου γινονται τα εγκαινια των πρωτων καταστηματων λιανικης πωλησης της Apple, στη Βιρτζινια και στην Καλιφορνια. Στις 10 Οκτωβριου ξεκινουν οι πωλησεις του πρωτου iPod, που συμφωνα με την εταιρεια, μπορουσε να χωρεσει 1.000 τραγουδια. Στις 29 Απριλιου του 2002 η αγορα υποδεχεται τον Titanium PowerBook G4. Στις 20 Σεπτεμβριου ο Λαρι Ελισον παραιτειται απο το διοικητικο συμβουλιο της Apple. Στις 19 Μαρτιου του 2003 ο πρωην αντιπροεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ γινεται μελος του διοικητικου συμβουλιου της Apple. Στις 18 Απριλιου το iTunes music store αναστατωνει τη μουσικη βιομηχανια. Καθε τραγουδι διατιθεται στην τιμη των 99 σεντς. Στις 30 Μαιου βγαινει στις κινηματογραφικες αιθουσες το Ψαχνοντας τον Νεμο. Οι εισπραξεις της ταινιας φτανουν τα 864,6 εκατ. δολαρια. Στις 23 Ιουνιου ο Power Mac G5 βγαινει στην αγορα ως ο γρηγοροτερος προσωπικος υπολογιστης του κοσμου. Τον Οκτωβριο του 2003 οι γιατροι ανακοινωνουν στον Τζομπς οτι εχει εναν ογκο στο παγκρεας. Στις 29 Ιανουαριου 2004 η Pixar ερχεται σε ρηξη με τον Μαικλ Ασνερ, διευθυνοντα συμβουλο της Disney. Οι εταιρειες διακοπτουν τη συνεργασια τους. Στις 31 Ιουλιου του 2004 ο Τζομπς μπαινει στο χειρουργειο. Οι γιατροι του εχουν διαγνωσει εναν σπανιας μορφης καρκινο στο παγκρεας. Στις 11 Ιανουαριου του 2005 ο πλανητης καλωσοριζει το iPod Shuffle. Η καινουργια συσκευη αναπαραγωγης μουσικης εχει τις διαστασεις ενος πακετου με τσιχλες.
-Τη θυμαμαι εκεινη τη χρονια που μου το ειχε αγορασει ο μπαμπας. Και δε μπορουσα να πιστεψω οτι αυτο το μικρο πραγματακι εχει τοσα τραγουδια μεσα.
-Στις 11 Φεβρουαριου 2005 η Apple ανακοινωνει ενα ακομα σπλιτ των μετοχων της. Στις 7 Σεπτεμβριου του 2005 η Apple και η Motorola δημιουργουν απο κοινου το ROKR, το πρωτο κινητο τηλεφωνο που χρησιμοποιουσε το iTunes. Την 1η Απριλιου του 2006 η Apple γιορταζει τα 30α της γενεθλια. Στις 5 Μαιου του 2006 η Pixar πωλειται στην Disney εναντι 7,5 δισ. δολαριων. Ο Στιβ Τζομπς ειναι πλεον ο μεγαλομετοχος της Disney. Στις 29 Ιουνιου 2006 το διοικητικο συμβουλιο της Apple διεξαγει ερευνα για προχρονολογημενες stock options της εταιρειας. Στις 7 Ιανουαριου του 2007 ο Τζομπς παρουσιαζει το iPhone. Τα σαλια του παγκοσμιου κοινου τρεχουν, η συσκευη θα κανει συγκλονιστικες πωλησεις. Εντελως αντιθετη μοιρα ειχε η Apple TV, που παρουσιαστηκε την ιδια μερα. Στις 16 Σεπτεμβριου 2007 συμπληρωνονται 10 χρονια απο την επιστροφη του Τζομπς στην Apple. Στις 17 Οκτωβριου ο Τζομπς ανακοινωνει οτι απο το Φεβρουαριο του 2008 το iPhone θα ειναι "ανοιχτο" στα applications ολων των κατασκευαστων. Στις 15 Ιανουαριου του 2008 παρουσιαζεται το MacBook Air, το λεπτοτερο notebook του κοσμου. Στις 9 Σεπτεμβριου ενας εμφανως αδυνατισμενος Τζομπς εμφανιζεται σε συνεδριο της Apple και παρατηρει : "Τα δημοσιευματα που ανακοινωσαν το θανατο μου ειναι υπερβολικα". Στις 3 Οκτωβριου με ανακοινωση της η Apple διαψευδει την ειδηση οτι ο Τζομπς υπεστη καρδιακη προσβολη. Στις 14 Ιανουαριου 2009 ο Τζομπς λαμβανει αδεια απουσιας και αφηνει στο ποδι του τον Τιμ Κουκ. Τον Απριλιο ο Τζομπς υποβαλλεται σε εγχειρηση μεταμοσχευμενου ηπατος στο Μεμφις. Στις 9 Σεπτεμβριου ο Τζομπς κανει την πρωτη δημοσια εμφανιση του μετα τη μεταμοσχευση σε ενα μουσικο event της Apple. Στις 22 Ιανουαριου του 2010 ερχεται το iPad. Και τελος στις 24 Αυγουστου του 2011 ο Στιβ Τζομπς παραιτειται απο τη θεση του διευθυνοντος συμβουλου της Apple. Παραμενει στην εταιρεια ως προεδρος του διοικητικου συμβουλιου.
-Και πεθανε 5 Οκτωβριου 2011.


1 σχόλιο: