Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ενα πολυ ενδιαφερον και χρησιμο ρεπορταζ διαβασα στο περιοδικο "Τηλεθεατης". Η Κατερινα Σταυριδου μας παρουσιαζει ελληνικες ιστοσελιδες ανταλλαγης αγαθων και υπηρεσιων. Ας δουμε λοιπον ποιες ειναι αυτες οι ιστοσελιδες :

1.ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ...
Ανταλλασσουν, δεν ψωνιζουν. Στο site LOGO TIMHS ο ενας δινει λεμονια, καποιος αλλος ζηταει επιπλα για το σπιτι που ετοιμαζει, καποια κυρια προσφερεται να της πανε το γαλα και να φτιαξει σπιτικο γιαουρτι. Ο κοσμος βρισκει τροπους να εξοικονομησει χρηματα. Ενδεικτικα σας αναφερουμε καποιες απο τις αγγελιες που βρηκαμε εκει. "Ζητω αλλαγη λαστιχων για το αυτοκινητο μου και προσφερω τυπογραφικες υπηρεσιες (καρτες, μπλοκ, φυλλαδια) και διαφημιστικα δωρα". "Ζητω ελαιολαδο και προσφερω πινακες ζωγραφικης". "Ζητω βαψιμο του αυτοκινητου μου, με ανταλλαγη κατασκευη ιστοσελιδας".
(www.logo-timis.gr)

2.ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ
Στην επαναχρησιμοποιηση και την αμοιβαια βοηθεια στηριζεται και το μη κερδοσκοπικο κοινωνικο site "Xarise to", που διαθετει περισσοτερα απο 10.000 μελη. Κεντρικο συνθημα της ιστοσελιδας ειναι το "Μην πετας, χαρισε το". Στην πραγματικοτητα προκειται για ενα πανελλαδικο δικτυο δωρεαν εναλλακτικης ανακυκλωσης, που στοχευει στο να βοηθησει οσους εχουν αναγκη και να μειωσει τον ογκο των σκουπιδιων στις χωματερες. Μεσα απο την ιστοσελιδα ο καθενας μπορει να προσφερει ή να αναζητησει διαφορα αντικειμενα ευκολα ανα νομο και ανα κατηγορια.
(www.xariseto.gr)

3.ΦΑΣΟΥΛΙ ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΙ...
Ενα δικτυο για τους κακοπληρωμενους ή ανεργους νεους της Αθηνας ειναι το "Φασουλι". Οπως εξηγουν οι δημιουργοι του : "Ειναι ενας τροπος να βρουμε εμεις, η <<χαμενη γενια>> ο ενας τον αλλον και να αλληλοβοηθηθουμε". Πως λειτουργει το δικτυο; Το καθε μελος προσφερει στους αλλους υπηρεσιες και προιοντα. Οι προσφορες του ανακοινωνονται στην ιστοσελιδα μεσα απο ταξινομημενες αγγελιες. Η πληρωμη του γινεται σε...φασουλια, ενα εικονικο νομισμα που η χρηση του περιοριζεται μεσα στο δικτυο. Ενα απλο παραδειγμα που δινεται στην ιστοσελιδα ειναι το εξης : "Αν εχεις μια λεμονια στην αυλη σου και βγαζει πολυ περισσοτερα λεμονια απ' οσα χρειαζεσαι, προσφερε τα στους αλλους στο δικτυο. Καποια στιγμη μπορεις να παρεις πισω πορτοκαλια".
(http://fasouli.wordpress.com)

4.ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ
Την Τραπεζα Εθελοντικου Χρονου δημιουργησε το Ελληνικο Δικτυο Γυναικων Ευρωπης, ως εργαλειο κοινωνικοποιησης και ενδυναμωσης του ατομου. Προκειται για ενα δικτυο ανταλλαγης υπηρεσιων που υποστηριζεται απο το δικο του εσωτερικο "νομισμα-χρονο" ή "νομισμα-εργασια". Σε μια τραπεζα χρονου, ενας γιατρος ή δικηγορος που προσφερει μια ωρα επαγγελματικων υπηρεσιων, δικαιουται μια ωρα αλλων υπηρεσιων, οπως βαψιμο, μαγειρεμα, φυλαξη ηλικιωμενου, πραγματα δηλαδη που μπορει να προσφερει κι ενα οχι ειδικευμενο ατομο.
(www.enow.gr)

5.ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Στο εικονικο νομισμα βασιζεται και το δικτυο "Letsnet (Local Exchange Trading Systems). Προκειται για τοπικα δικτυα ανταλλαγης υπηρεσιων χωρις χρηματα, στα οποια χρησιμοποιειται ενα εικονικο νομισμα που μπορει να χρησιμοποιηθει μονο μεσα στο τοπικο δικτυο. Το συστημα μπορει να οργανωθει απο οποιαδηποτε τοπικη ομαδα (ολιγομελη π.χ. 5-9 ατομα ή πολυμελη π.χ. 30-50 ατομα). Η ομαδα αυτη δημιουργει εναν καταλογο με τις δεξιοτητες, τις υπηρεσιες και τα αγαθα που μπορει να προσφερει ο καθενας, καθως και τα αιτηματα για οτιδηποτε θελουν να αγορασουν, να δοκιμασουν ή ακομα και να δανειστουν.
(www.lets.net.gr)

6.ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ
Κι ομως γινεται και ανταλλαγη εξοχικων σπιτιων για οσους θελουν να κανουν διακοπες στην Ελλαδα ή στο εξωτερικο, χωρις να χρειαστει να ξοδεψουν μια περιουσια σε καποιο ξενοδοχειο.
Η ιστοσελιδα elladahomeexchange προσφερει αυτη τη δυνατοτητα στα μελη της για ανταλλαγες εντος Ελλαδος. Πριν πραγματοποιηθει η ανταλλαγη, τα δυο μερη επικοινωνουν τηλεφωνικα, ενω πολλες φορες συναντιουνται και απο κοντα. Αν μετα απ' αυτη την επικοινωνια οι εντυπωσεις δεν ειναι θετικες, ανακαλειται η ανταλλαγη.
(www.elladahomeexchange.gr)
Διακοπες σε ολο τον κοσμο ανεξοδα υποσχεται η HomeLink, ενας παγκοσμιος οργανισμος μελων, κυριως οικογενειων, που μπορουν να εκμεταλλευτουν τα οφελη που προσφερει η ανταλλαγη σπιτιων. Καθε χρονο η HL φροντιζει για την εκδοση ενος "οδηγου ανταλλαγης", στον οποιο υπαρχουν καθε ειδους σπιτια, απο απλα διαμερισματα μεχρι επαυλεις.
(www.homelinkgreece.org)

7.ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΟΒΟΛΟ
Οβολος ειναι το νεο κοινωνικο νομισμα που αποτελει την απαντηση στη χρηματοοικονομικη κριση. Μεσα απο την κοινοτητα του ovolos.gr, ο καθενας μπορει πλεον να εκτιμησει και να αγορασει τα αγαθα ή και τις υπηρεσιες που προσφερονται με βαση μια εναλλακτικη αξια αναφορας. Με το ανταλλαξιμο κοινωνικο νομισμα "οβολος" καθε πολιτης και καθε επιχειρηση μπορει να παρεχει υπηρεσιες, να εμπορευεται, να πουλα και να αγοραζει προιοντα και υπηρεσιες χωρις την αναγκη χρησης του ευρω. Σκοπος του "Οβολος Κεντρο Μελετης και Τεκμηριωσης Κοινωνικου Νομισματος" ειναι να δημιουργησει ενα υγιες και αυτοδυναμο συνολο που θα μπορει να πραγματοποιει οικονομικες συναλλαγες μεταξυ των μελων του, χωρις να επηρεαζεται απο τις επιβαρυνσεις του ευρω.
(www.ovolos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου