Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Το θεμα της Εκθεσης, το μαθημα με το ξεκινησαν οι Πανελληνιες φετος, ζητουσε απο τους μαθητες να αιτιολογησουν το καψιμο των σχολικων βιβλιων στο τελος της χρονιας.Η επιτροπη και οι αρμοδιοι που διαλεξαν το θεμα, φαινεται να εχουν γνωση της καταστασης του εκπαιδευτικου συστηματος.Μπραβο τους που επελεξαν ενα τετοιο θεμα, γιατι θα μπορουσαν να κανουν σα να μην το ξερουν και στην ουσια δεν τους συμφερει να το βγαζουν προς τα εξω, δεδομενου οτι τα θεματα των Πανελληνιων δημοσιοποιουνται και γινονται αντικειμενο συζητησης.Το θεμα ειναι οικειο για τους μαθητες, αφενος επειδη εχει να κανει με την εμπειρια τους απο τη σχολικη ζωη και αφετερου επειδη τα προβληματα του εκπαιδευτικου συστηματος αναλυονται στα πλαισια του μαθηματος.Τα τυποποιημενα και κακογραμμενα βιβλια που ευνοουν την αποστηθιση, ειναι ενας βασικος λογος που ωθει τους μαθητες στην καταστροφη τους, ως μια μορφη εκτονωσης απο το αγχος, την καταπιεση και την απεχθεια που τους προκαλουν.
Ο gerasimos (http://gerasimos-memoryland.blogspot.com/) ομως εντοπιζει αλλου την αιτια, στο "βαθυτερο πολιτιστικο ελλειμα της συγχρονης Ελλαδας", οπως χαρακτηριστικα γραφει.Δηλαδη, οτι στα ελληνικα σπιτια δεν υπαρχουν βιβλια αλλα ενα σωρο ηλεκτρονικες συσκευες, οπως τηλεοραση, υπολογιστες, κινητα που θεωρει οτι αποβλακωνουν και ειναι χασιμο χρονου.Αυτα λεει ειναι χειροτερα απο ενα κακογραμμενο βιβλιο.
Μπορει η οικογενεια να εχει μεγαλη ευθυνη, Γερασιμε, αλλα τη μεγαλυτερη ευθυνη την εχει το σχολειο και οι αρμοδιοι, υπουργοι κτλ.Αυτοι πρεπει να βρουν τροπο για να κανουν τα παιδια να αγαπησουν τη μαθηση και τα βιβλια.Τα ηλεκτρονικα μεσα ειναι βεβαιως πιο ελκυστικα απο ενα κακογραμμενο σχολικο βιβλιο το οποιο δικαιολογημενα οι μαθητες καινε και οχι μονο οι κακοι μαθητες ή οσοι δεν εχουν μορφωμενους γονεις.
Το ζητημα ειναι το δευτερο υποερωτημα της Εκθεσης.Η αρμονικη συνυπαρξη ηλεκτρονικων μεσων και βιβλιων.Ας σκεφτουμε αυτο λοιπον.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα, πιστεύω ότι όλοι έχουν την ίδια ευθύνη. Τα πρώτα πρότυπα των παιδιών είναι ο πατέρας η μητέρα και μετά έρχεται ο δάσκαλος. Μόνο ο συνδυασμός πολλών όμοιων ερεθισμάτων θα φέρει αποτέλεσμα, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ίσως στην μεθεπόμενη γενιά... Κάποιοι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι καθώς οι γονείς ξεφυλλίζουν ένα πάνινο βιβλίο, καλό είναι να έχουν αγκαλιά το μωρό τους και να του μιλούν τρυφερά ώστε στο υποσυνείδητό του να γεννηθεί η αγάπη για το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή