Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΝΟΥΝ BLOGGING


Μπογκορεπορταζ απο τα ΝΕΑ

Οι μαμάδες κάνουν μπλόγκινγκ
Συζητούν στα blogs για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τις απασχολούν, τα παιδιά τους!
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση mamalydia.wordpress.com θα βρει κανείς το blog μιας μαμάς. Το υπογράφει η Λυδία Θεοχάρη, 31 ετών και μητέρα του Γιώργου.
«Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για να μοιραστώ αυτά που ανακάλυπτα καθημερινά μεγαλώνοντας ένα παιδί αλλά και για να έχω την ευκαιρία να μάθω από γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση μου πριν από μένα» λέει η Λυδία Θεοχάρη, 31 ετών και μητέρα του Γιώργου Η κ. Νατάσσα Συλλιγνάκη εδώ και δύο χρόνια είναι η μαμά ετών 38 και παρουσιάζει τις σκέψεις της στο http: //natassaki.wordpress.com/, το όνομα του οποίου είναι συνδυασμός του δικού της και του γιου της Άκη. Οι γονείς που μπλογκάρουν για να μοιραστούν την εμπειρία τους είναι πια θεσμός σε Αμερική και Ευρώπη και τώρα κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο και οι Ελληνίδες μαμάδες. Ο αριθμός τους μάλιστα αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα. Δημιουργούν ψηφιακές κοινότητες και συζητούν για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τις απασχολούν, τα παιδιά τους. Το μπλόγκινγκ λοιπόν αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο γι΄ αυτές. Όπως άλλωστε σημειώνει η κ. Συλλιγνάκη: «Η πρώτη ανάγκη μας είναι το μοίρασμα της γνώσης και της απορίας. Το να είσαι μαμά είναι από τα πιο δύσκολα "επαγγέλματα"- και δυστυχώς, καμιά μας δεν βγάζει "σχολή" πριν το εξασκήσει».
Η κ. Θεοχάρη αποφάσισε να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για να μοιραστεί αυτά που η ίδια ανακαλύπτει καθημερινά μεγαλώνοντας ένα παιδί αλλά και για να έχει την ευκαιρία να μάθει από γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση της πριν από αυτήν. «Από την αρχή της εγκυμοσύνης άρχισα το ψάξιμο στο Διαδίκτυο. Ήθελα να γνωρίζω όσα επρόκειτο να ζήσω στο εγγύς μέλλον, για να είμαι προετοιμασμένη. Όταν γέννησα, συνέχισα να αναζητώ πληροφορίες για θέματα που αφορούν τη μητρότητα. Όταν πια συνειδητοποίησα ότι είχα μαζέψει πολύ υλικό και πως υπήρχαν πολλές νέες μητέρες που έψαχναν στο Διαδίκτυο όπως εγώ, αποφάσισα να φτιάξω ένα ιστολόγιο ώστε να μοιραστώ το υλικό αυτό, ταυτόχρονα όμως να μάθω ίσως κι εγώ από τις παλαιότερες» λέει στα «ΝΕΑ».
«Θα είμαι προετοιμασμένη»
Αν και στο ιστολόγιό της παραθέτει κυρίως άρθρα και πληροφορίες που βρήκε είτε τυχαία, επειδή της φάνηκαν ενδιαφέροντα, είτε ύστερα από έρευνα γιατί σχετίζονταν με κάτι που την απασχολούσε, δεν παραλείπει να διαβάζει τα μπλογκς άλλων μαμάδων. «Μπορεί να διαβάσω για κάποιο θέμα που ούτε είχα σκεφτεί ούτε μου είχε προκύψει ακόμη και το οποίο θα με βοηθήσει όταν κάποια στιγμή το βρω μπροστά μου γιατί θα είμαι προετοιμασμένη και "διαβασμένη"!» υπογραμμίζει η κ. Θεοχάρη. Άλλωστε, όπως συμπληρώνει, οι περισσότερες μαμάδες που μπλογκάρουν γνωρίζονται πια μεταξύ τους και ακριβώς επειδή τους δένει η κοινή εμπειρία και η ανάγκη να συζητούν γι΄ αυτήν νιώθουν οικεία η μία με την άλλη.
Βέβαια οι Ελληνίδες μπλόγκερς καλούνται να συνδυάσουν πολλούς ρόλους με το χόμπι τους. Μητέρες, σύζυγοι και φυσικά εργαζόμενες προσπαθούν να ξεκλέβουν χρόνο από τις υποχρεώσεις τους για να καθήσουν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους και να μπορέσουν να ανταλλάξουν χρήσιμες πληροφορίες, προβληματισμούς και εμπειρίες. «Στην αρχή ήταν δύσκολα, μέχρι να μάθω χρειάστηκα πολύ χρόνο που τον "έκλεβα" από τη δουλειά, το σπίτι, το διάβασμα και κυρίως τον ύπνο μου. Τώρα είναι πιο απλά τα πράγματα, άλλωστε δεν γράφω περισσότερα από ένα κείμενο την εβδομάδα πια» δηλώνει η κ. Συλλιγνάκη. Οι ψηφιακές τους συναντήσεις δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές που βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους στο πάρκο: «Η μητρότητα ήταν και είναι ένα κομμάτι που κάνει μια γυναίκα πολύ περήφανη και χαρούμενη μαζί. Θέλει λοιπόν να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο και να συζητά για τα μεγάλα κατορθώματα του παιδιού της» σημειώνει η κ. Θεοχάρη.
Με έχει «σώσει» πολλές φορές
Προσθέτει δε: «Το να παραθέτω την προσωπική μου εμπειρία και να διαβάζω θετικά σχόλια με δυναμώνει γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είμαι πάντα σίγουρη ότι ενεργώ σωστά. Από τις συζητήσεις συνειδητοποιείς ότι είσαι σε σωστό δρόμο και πως αυτό που περνάς το έχουν περάσει και το περνούν κι άλλες. Εμένα προσωπικά αυτό με έχει σώσει πολλές φορές γιατί σου δίνει τη δύναμη να πεις "αφού τα κατάφεραν κι άλλες πριν από μένα, μπορώ κι εγώ!"». Για την κ. Συλλιγνάκη το πιο σημαντικό που της έχει προσφέρει το μπλόγκινγκ είναι ότι την έχει βοηθήσει να εκφραστεί: «Να "ξεφορτώσω" πράγματα που με απασχολούσαν και τα κουβαλούσα καιρό, να μοιραστώ ιδέες και απόψεις με φίλους» λέει.
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ οι μαμάδες μπλόγκερς έχουν πλέον τόσο μεγάλη επιρροή που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρονται να τις χρηματοδοτήσουν. Η Ηeather Αrmstrong είναι η πιο διάσημη μαμά μπλόγκερ των ΗΠΑ. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο success story του χώρου, αφού από το 2005 κερδίζει τα προς το ζην γι΄ αυτήν και την οικογένειά της από τις διαφημίσεις που υπάρχουν στο μπλόγκ της και τα δύο βιβλία που έγραψε για το «γονικό μπλόγκινγκ». Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διαφημιστές και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων διαφόρων εταιρειών πλησιάζουν τις μαμάδες μπλόγκερς προκειμένου να «πλασάρουν» τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ταξίδι μια εβδομάδας στην Disneyland με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Το προσέφερε η Disney σε επτά μαμάδες μπλόγκερς, χωρίς τα παιδιά τους, προκειμένου να γράψουν για το διάσημο πάρκο στα ιστολόγιά τους.

5 σχόλια: