Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ...ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Μεσα απο ενα φωτογραφικο φορουμ ο stazybo horn (http://malvumaldit.wordpress.com/) ανακαλυψε τη διαμαρτυρια ενος φωτογραφου που κατηγορουσε τους Οικολογους-Πρασινους για "κλοπη" της φωτογραφιας του με τη Λυδια Κονιορδου, για το εντυπο των υποψηφιων.

"Η συγκεκριμένη φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε χωρίς καμμία έγκρισή μου και “εκλάπη” από την προσωπική μου γκαλερί στο ρώσικο φωτογραφικό φόρουμ www.photoforum.ru" δηλωνει ο blogger, παραθετωντας και τη φωτογραφια του απο το ρωσικο φορουμ για του λογου το αληθες.Ο ιδιος επικοινωνησε με τον υπευθυνο του κομματος και εκεινος του ειπε οτι τη φωτογραφια τη βρηκε στο google και απλα τη χρησιμοποιησε."Αφού του έκανα λόγο περί πνευματικών δικαιωμάτων κλπ. μου απάντησε ότι αυτό που μπορεί να κάνει στο εξής, είναι να βάλει σε μια λεζάντα το όνομα του φωτογράφου". Οπερ και εγενετο και ετσι εληξε η υποθεση χωρις να χρειαστει ο φωτογραφος να κινηθει νομικα, οπως σκοπευε να κανει και οπως τον προετρεψαν να κανει καποιοι σχολιαστες.

Δεν ηξερα οτι πρεπει να παραθετουμε και το link κατω απο τη φωτογραφια που βρισκουμε στο google ή οπουδηποτε αλλου στο internet.Σε ενα σωρο blogs υπαρχουν φωτογραφιες χωρις να αναφερεται η πηγη.Το ιδιο και σε εφημεριδες και περιοδικα.Αν πατησουμε ενα οποιοδηποτε ονομα, προσωπου ή πραγματος στο google ή σε καποιο αλλο ψαχτηρι, θα μας βγαλει φωτογραφιες απο διαφορα sites, οπου δεν αναφερεται η πηγη.Επομενως, εμεις που θελουμε να δημοσιευσουμε τη φωτογραφια στο blog, σε καποιο φορουμ ή σε καποιο εντυπο, δικαιολογουμαστε να μην αναφερουμε την πηγη, εφοσον δεν αναφερεται.Ειναι ανοητο να συζηταμε για πνευματικα δικαιωματα των φωτωγραφων.Οι φωτογραφιες κυκλοφορουν ελευθερα στο διαδικτυο και ο καθενας μπορει να τις χρησιμοποιησει οπου και οπως θελει.

3 σχόλια:

  1. -- Δεν ηξερα οτι πρεπει να παραθετουμε και το link κατω απο τη φωτογραφια που βρισκουμε στο google ή οπουδηποτε αλλου στο internet.

    Τώρα το έμαθες όμως, έτσι δεν είναι;

    -- Σε ενα σωρο blogs υπαρχουν φωτογραφιες χωρις να αναφερεται η πηγη.

    E, κι επειδή το κάνουν κι άλλοι αυτό σημαίνει πως είναι σωστό;;; Kι ένα σωρό άνθρωποι ληστεύουν και φονεύουν. Θα κάνεις το ίδιο με το επιχείρημα ότι το κάνουν κι άλλοι;


    -- Αν πατησουμε ενα οποιοδηποτε ονομα, προσωπου ή πραγματος στο google ή σε καποιο αλλο ψαχτηρι, θα μας βγαλει φωτογραφιες απο διαφορα sites, οπου δεν αναφερεται η πηγη.

    Θα βάλεις ως πηγή το σάιτ που εσύ βρήκες την φωτογραφία ώστε ο δικαιούχος που θα την βρει στο δικό σου μπλογκ θα είναι σε θέση να ξέρει ποιος την "έκλεψε" για να πράξει τα δέοντα. Ή να μη την βάλεις καθόλου.

    Επομενως, εμεις που θελουμε να δημοσιευσουμε τη φωτογραφια στο blog, σε καποιο φορουμ ή σε καποιο εντυπο, δικαιολογουμαστε να μην αναφερουμε την πηγη, εφοσον δεν αναφερεται.

    Μπα; Πώς το συμπεραίνεις αυτό;
    Καθόλου δεν δικαιολογείσαι να μην αναφέρεις πηγή. "Επομένως" για να καταλήξεις σε λογικό συμπέρασμα χρειάζεται να διαθέτεις και την λογική για να κάνεις λογικές σκέψεις.

    --Ειναι ανοητο να συζηταμε για πνευματικα δικαιωματα των φωτωγραφων.Οι φωτογραφιες κυκλοφορουν ελευθερα στο διαδικτυο και ο καθενας μπορει να τις χρησιμοποιησει οπου και οπως θελει.

    Το πιθανότερο είναι να είvαι ανόητος αυτός που νομίζει ότι είναι ανόητο να συζητά για πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων. Το έργο του φωτογράφου δεν διαφέρει από το έργο ενός συγγραφέα, για να σου δώσω να καταλάβεις.

    Όσο για το ότι ο καθένας "μπορεί να χρησιμοποιεί όπου και όπως θέλει ό,τι κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο", τι να πω;;; Εδώ και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και έχω μια προσωπική σελίδα στο διαδίκτυο για να βλέπουν οι πελάτες μου κάποια δείγματα της δουλειάς μου.
    Οι φωτογραφίες είναι όλες σε χαμηλή ανάλυση και είναι δείγματα. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΒΡΕΙ ΣΤΟ GOOGLE!!!!!!

    Επί του πρακτέου, έχω πρόβλημα όταν κάποιος κλέψει μιά φωτογραφία και τη χρησιμοποιήσει δωρεάν ενώ κανονικά θα έπρεπε να την αγοράσει. Αν π.χ. είναι εταιρεία, εφημερίδα-περιοδικό ή site με εμπορική εκμετάλλευση και διαφημίσεις. Εάν ένας μαθητής θέλει να τη βάλει στην εργασία του για το σχολείο, φυσικά και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα. Γενικά, οποιαδήποτε μή κερδοσκοπική/εμπορική χρήση, με ταυτόχρονη αναφορά της πηγής, επιτρέπεται σιωπηλά έστω και κατά παράβαση των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Επομενως, εμεις που θελουμε να δημοσιευσουμε τη φωτογραφια στο blog, σε καποιο φορουμ ή σε καποιο εντυπο, δικαιολογουμαστε να μην αναφερουμε την πηγη, εφοσον δεν αναφερεται.Ειναι ανοητο να συζηταμε για πνευματικα δικαιωματα των φωτωγραφων."

    ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ.
    ΑΝ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΕΞΩ, ΘΑ ΤΟ ΚΑΒΑΛΗΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΩ. ΟΥΤΕ ΟΝΟΜΑ ΓΡΑΦΕΙ, ΟΥΤΕ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΧΕΙ, ΤΟ ΠΗΡΑ ΚΙ ΕΦΥΓΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή