Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Δεν υπαρχει περιπτωση να ανοιξεις γυναικειο περιοδικο και να μην εχει θεμα με τη διαιτα. Μοιαζει με...περιοδικη καρικατουρα το γυναικειο περιοδικο που εχει παντα ενα εντιτοριαλ κοινωνικου προβληματισμου, μοδα, πολυ μοδα, πολλες διαφημισεις μοδας, αξεσουαρ, πανακριβα και επωνυμα ρουχα, τσαντες, αξεσουαρ, γοβες. Μυστικα ομορφιας, μακιγιαζ, πανεμορφα μοντελα που προβαλλουν το προτυπο της τελειοτητας, αψεγαδιαστα κορμια, μοδα, μοδα και παλι μοδα. Και οχι απλα μοδα αλλα υψηλη μοδα. Και μεσα σε ολα αυτα συνεντευξεις ηθοποιων που γινονται διασημοι για τις ερωτικες τους σχεσεις και λενε πως αποφασισαν να γινουν ηθοποιοι, αλλα δε μιλανε ποτε για τα προσωπικα τους, τραγουδιστες που γινονται γνωστοι για τον ιδιο λογο και λενε και την αποψη τους για οσα συμβαινουν σε κοινωνικο επιπεδο.

Δεν αναφερομαι σε ολα τα γυναικεια περιοδικα. Καποια ειναι πολυ διαφορετικα απο τα αλλα. Μιλαω για την αισθηση που αποκομιζει ενας αντρας ξεφυλλιζοντας τα. Σε καμια περιπτωση δεν τα απαξιωνω. Ειναι λογικο να μη με ενδιαφερουν τα γυναικεια θεματα. Ειναι γυναικεια, επομενως αφορουν τις γυναικες. Και τα αντρικα περιοδικα αλλωστε θυμιζουν μερικα καρικατουρα. Εχουν και αυτα διαιτα, υψηλη μοδα, ακριβα ρουχα και αξεσουαρ, πως να κανετε σεξ στο γραφειο, πως να την αποπλανησετε, πως να ειστε ο τελειος συζυγος, εραστης, επαγγελματιας, πατερας, πως να εντυπωσιασετε στο επαγγελματικο ραντεβου, πως να κανετε κοιλιακους σε 1 μηνα και τα σχετικα.

Η καρικατουρα ομως ενος αντρικου ή γυναικειου περιοδικου, ειναι καρικατουρα μονο γι' αυτους που ξεφυλλιζουν στα γρηγορα και κανουν μια προχειρη αναγνωση, για να μην πω οτι απλα κοιτανε το εξωφυλλο. Και τα αντρικα και τα γυναικεια περιοδικα ειναι περιοδικα με περιεχομενα που στοχο εχουν να ενημερωσουν, να ψυχαγωγησουν, να προτεινουν και γιατι οχι, να επιδειξουν ενα λαιφσταιλ που ειναι στην αρμοδιοτητα του καθενος αν θελει να το ακολουθησει, αν του ταιριαζει και αν το σηκωνει η τσεπη του.

Ακομα και σε περιοδο κρισης, τα περιοδικα θα προβαλλουν και το ακριβο που ειναι λαμπερο και ομορφαινει τις σελιδες. Οι διαιτες "πουλανε", ειδικα στις γυναικες, και τα γυναικεια περιοδικα το εκμεταλλευονται αυτο και μεσα απο τις σελιδες τους προβαλλουν ενα σωρο διαφορετικες διαιτες. Αλλωστε, δεν ειναι τα περιοδικα που δημιουργουν τις διαιτες για να τις "πουλησουν". Ειναι οι επιστημονες, οι διατροφολογοι και ουτω καθεξης, που με την προοδο της επιστημης ανακαλυπτουν νεες διαιτες. Τα περιοδικα κανουν τη δουλεια τους και οι γυναικες αλλα και οι αντρες πρεπει να ειναι σε θεση να επιλεγουν αυτοι τον τροπο ζωης που θελουν και να μην αφηνουν τα περιοδικα να τους επιβαλουν αυτα τον τροπο ζωης.

Οι μικροτερες ηλικιες επηρεαζονται πιο ευκολα. Τα νεα κοριτσια βλεπουν αδυνατα, ομορφα μοντελα, με αψογη σιλουετα, διαβαζουν συνεχως για νεες διαιτες, βλεπουν παντου ακριβα και ομορφα ρουχα, συμβουλες για ομορφια, σεξ και σαφως επηρεαζονται. Θελουν να γινουν αυτο που μοιαζει να τους λεει το περιοδικο να γινουν. Το περιοδικο ομως ειπαμε κανει απλα τη δουλεια του. Θελει να προβαλει ομορφια, τελειοτητα, λαμψη, κομψοτητα, ιδανικες αναλογιες και το κανει. Το θεμα ειναι πως τα νεα κοριτσια δε θα παρασυρθουν απο ολο αυτο προσπαθωντας να το αγγιξουν, να γινουν δηλαδη...τελειες. Χρειαζεται σε αυτο η καταλληλη διαπαιδαγωγηση και παιδεια. Απο τους γονεις, το σχολειο. Αλλα και τα περιοδικα θα πρεπει εκτος απο τη λαμψη και την τελειοτητα, να προβαλλουν και την αλλη οψη της ζωης, την πιο απλη αλλα και την πιο δυσκολη. Οτι η αληθινη ζωη δεν εχει σχεση με τις λαμπερες σελιδες των περιοδικων. Να τους μαθει να εκτιμουν τον εαυτο τους και οσα εχουν. Να προβαλλει κοινωνικα θεματα. Να προβαλλει ιστοριες απο κοριτσια που δεν ειναι τελεια. Κανεις δεν ειναι τελειος αλλωστε. Τα νεα κοριτσια προφανως ξερουν οτι πισω απο το λαμπερο κοσμο της μοδας, κρυβονται πολλα δυσαρεστα.

Και ολα αυτα που ειπα για τα νεαρα κοριτσια, ισχυουν και για τα νεαρα αγορια, ισχυουν και για τους αντρες και τις γυναικες, γιατι μη μου πειτε οτι οι μεγαλυτεροι δεν επηρεαζομαστε απο οσα βλεπουμε και διαβαζουμε. Αλλα ο εξυπνος ανθρωπος και ο "διαβασμενος" ξερει πως να κραταει ακεραιη την προσωπικοτητα του και να επιλεγει το δικο του λαιφσταιλ και τα περιοδικα τον βοηθανε να το φτιαξει και να το αλλαζει κατα καιρους αλλα δεν τα αφηνει να του καθορισουν αυτα το λαιφσταιλ του.

Με απλα λογια, δε θα μας τρελανουν τα περιοδικα. Ξερουμε ποιοι ειμαστε, μας αρεσει οπως ειμαστε, σε οποιον αρεσουμε, ξερουμε τι θελουμε να αλλαξουμε πανω μας, ξερουμε τι εχουμε και εκτιμαμε οσα εχουμε. Ασε που, οπως λενε οι Onirama, "ο,τι δεν εχεις, ειναι αυτο που δεν χρειαζεσαι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου