Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 2010

Διαβασα στο περιοδικο "Sunday exclusive" τις 20 καλυτερες εφευρεσεις του 2010. Ας δουμε 10 απο αυτες :

1.Ο "ναος" των σπορων
Το περιπτερο της Μεγαλης Βρετανιας το οποιο κατασκευαστηκε στο πλαισιο της World Expo 2010, που διοργανωθηκε στη Σαγκαη, συγκεντρωσε-και οχι αδικα-τα βλεμματα θαυμασμου και περιεργειας ολων οσων βρεθηκαν εκει. Εξηντα χιλιαδες φωτεινες, χοανοειδεις, οπτικες ινες σε σχημα ραβδου, η καθεμια μ' εναν ή περισσοτερους σπορους φυτεμενους στις ακρες της, αποτελεσαν το υλικο για την εντυπωσιακη κατασκευη, σε σχεδιασμο του Βρετανου Thomas Heatherwick. Ο σχεδιαστης συνεργαστηκε με τους βασιλικους βοτανικους κηπους Kew για το προγραμμα Millennium Seed Bank, το οποιο σκοπο εχει να συγκεντρωσει σπορους απο το 25% των φυτων του πλανητη ως το 2020.

2.Ρομποτ του μελλοντος
Η πολλακις κινηματογραφημενη εποχη κατα την οποια τα ρομποτ μπορουν σε μεγαλο ποσοστο ν' αντικαταστησουν ακομα και την ανθρωπινη παρουσια εχει φτασει. Το νεο ρομποτ της Georgia Tech, με το χαρακτηριστικο ονομα "The Deceitful Robot", απευθυνεται κυριως στις ενοπλες δυναμεις, καθως με τη χρηση αλγοριθμων μπορει να εντοπισει που υπαρχει συρραξη, να επισημανει τον καλυτερο τροπο αποφυγης της, να δωσει ψευτικα στοιχεια για το που βρισκεται ή να δημιουργησει πλαστα ιχνη, προκειμενου ν' αποπροσανατολισει ή να μπερδεψει.

3.Πλυντηριο χωρις νερο
Μια βρετανικη εταιρεια καταφερε να κατασκευασει το πρωτο πλυντηριο ρουχων το οποιο χρησιμοποιει ελαχιστο νερο, για να πλυνει. Στην πραγματικοτητα η συσκευη χρησιμοποιει χαντρες απο ναιλον οι οποιες απορροφουν τους λεκεδες, καταναλωνοντας λιγοτερο νερο σε ποσοστο 90% σε σχεση με ενα συμβατικο πλυντηριο. Η συσκευη προκειται να κυκλοφορησει στην αγορα μεσα στο 2011!

4.Υποβρυχιος αετος
Η σουηδικη εταιρεια Minesto ειχε μια εξαιρετικη ιδεα την οποια και υλοποιησε. Κατασκευασε εναν υποβρυχιο αετο, ο οποιος, αν και μοιαζει με παιχνιδι, μπορει ν' αποτελεσει το μελλον στην αξιοποιηση της παλιρροικης ενεργειας. Η αρχη στην οποια βασιζεται ειναι η εξης : η μικρη τουρμπινα η οποια ειναι ενσωματωμενη στον αετο μπορει να παραγει 800 φορες περισσοτερη ενεργεια σε σχεση με το αν ο αετος βρισκοταν στον αερα. Η τεχνολογια Deep Green, την οποια χρησιμοποιει ο αετος, μπορει, συμφωνα με την εταιρεια, να παραγει εως και 500 κιλοβατ ενεργειας, ακομη και χωρις κυμα. Το πρωτο μοντελο προκειται να λειτουργησει πειραματικα κοντα στις ακτες της Βορειας Ιρλανδιας εντος των επομενων μηνων.

5.iPad
Με πωλησεις που εχουν ξεπερασει εκεινες ολων των αλλων υπολογιστων, συμφωνα τουλαχιστον με τους εκπροσωπους της Apple, το δημοφιλες αυτο gadget της ακομα πιο δημοφιλους εταιρειας με σημα το δαγκωμενο μηλο εχει καταφερει να κερδισει επαξια μια θεση αναμεσα στις πιο σημαντικες εφευρεσεις του 2010. Τι και αν αποτελει μια κατηγορια προιοντος την οποια οι ανταγωνιστριες εταιρειες εχουν εγκαταλειψει; Το γεγονος και μονο οτι το μοντελο ειναι ιδιαιτερα φιλικο προς τα...δαχτυλα του χρηστη το εχει αναγαγει σ' εφευρεση αξια αναφορας-για πολλους και αγορας.

6.Το πρωτο συνθετικο κυτταρο
Το 2001 ο J. Craig Venter καταφερε ν' αποκωδικοποιησει μ' επιτυχια το ανθρωπινο γονιδιωμα. Αυτο ομως ηταν μονο η αρχη ενος μονοπατιου δυσκολου και πολλα υποσχομενου ταυτοχρονα. Τωρα ο γενετικος χαρτογραφος ανακατασκευασε το γονιδιωμα ενος βακτηριου το οποιο διαχωριστηκε και πολλαπλασιαστηκε τεχνητα μεν, αλλα οπως ενας οποιοσδηποτε ιος δε. Η συνθετικη αυτη ζωη θα μπορεσει, συμφωνα με το βιολογο, να χρησιμοποιηθει στο μελλον μεταξυ αλλων για την παραγωγη βιοκαυσιμων αλλα και για την επιταχυνση της παραγωγης εμβολιων για καθε ειδους γριπη.

7.Η καμερα που δε θολωνει
Μεχρι σημερα οι κλασικες ψηφιακες καμερες ειχαν ενα ενοχλητικο ελαττωμα : θολωναν για μερικα δευτερολεπτα μετα τη ληψη μιας φωτογραφιας, μεχρι να καταφερει ο φακος να εστιασει ξανα. Η Alpha A55 της Sony μπορει χαρη στην εξελιγμενη τεχνολογια που χρησιμοποιει να τραβηξει μεχρι και 10 φωτογραφιες το δευτερολεπτο, εννοειται με αψεγαδιαστο focus.

8.Τρενο με βιοκαυσιμα
Η Amtrak ειναι, οπως θα μπορουσαμε να πουμε, ο ΟΣΕ των ΗΠΑ! Και δεν περηφανευεται πως βρισκεται και στην πρωτη γραμμη της καινοτομιας. Ομως, εχει βαλει και αυτη τη σφραγιδα της σε ο,τι αφορα τη γραμμη Heartland Flyer που συνδεει καθημερινα την Οκλαχομα με το Fort Worth του Τεξας, μειωνοντας σημαντικα τους εκλυομενους ρυπους. Απο την περασμενη ανοιξη η συγκεκριμενη γραμμη χρησιμοποιει βιοκαυσιμα σε ποσοστο 20%, τα οποια μαλιστα προερχονται απο επεξεργασμενο λιπος μοσχαριου, ζωου που απανταται σε μεγαλη αφθονια στην περιοχη. Ετσι, και η μολυνση μειωνεται και τα εξοδα της εταιρειας περικοπτονται.

9.Πολυ-αυτοκινητο
Το Terrafugia μπορει να καθορισει εκ νεου αυτο που εχουμε στο μυαλο μας ως μεσο μετακινησης και να εισαγαγει ενα νεο τροπο πολυμορφικης μεταφορας ακομη και απο πορτα σε πορτα. Το πολυμεσο αυτο συνδυαζει την οδηγηση στο δρομο, σαν ενα συμβατικο αυτοκινητο, με την πλοηγηση στον αερα, οπως ενα διθεσιο αεροπλανο, καθως τα αναδιπλουμενα φτερα του επιτρεπουν στον οδηγο να επιλεξει με ποιο τροπο θελει να μετακινηθει. Το Terrafugia διαθετει μηχανη με 100 ιππους και κοστιζει περιπου 200.000 δολαρια, λιγοτερο δηλαδη απο μια Λαμποργκινι! Στην αγορα αναμενεται να κυκλοφορησει απο τον επομενο χρονο.

10.Kickstarter
Στο site αυτο (www.kickstarter.com) ο καθενας μπορει να χρηματοδοτησει με οποιο ποσο επιθυμει τα projects που τρεχουν. Αλλα και ο καθενας μπορει να ξεκινησει το δικο του project και να ζητησει τη χρηματοδοτηση απο τους επισκεπτες του site. Κινηματογραφιστες, μουσικοι, συγγραφεις, σχεδιαστες ανεβαζουν τις ιδεες τους επαρκως ανεπτυγμενες και, αφου τις κοστολογησουν, ζητουν απο τον κοσμο να τους υποστηριξει. Σημαντικο : αν το ποσο που απαιτειται δε συγκεντρωθει εξ ολοκληρου μεσα στο συγκεκριμενο χρονικο διαστημα που δινεται, τοτε το project δε χρηματοδοτειται, τουλαχιστον απο τον Kickstarter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου