Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Στις επερχομενες ευρωεκλογες η κυρια μαχη δε θα διεξαχθει μεταξυ των κομματων αλλα μεταξυ της συμμετοχης και της αποχης.Συμφωνα με δημοσιευμα της εφημεριδας "Μακεδονια" η αποχη πανευρωπαικα αναμενεται να κυμανθει στο 51%, ενω η συμμετοχη στην Ελλαδα θα φτασει το 66%.
Σε αυτη τη μαχη εχουν παρει θεση πολλοι bloggers και μαλιστα υπερ της συμμετοχης.Ενα απο τα κειμενα που αναρτηθηκαν αυτες τις μερες ειναι του nefelika (http://nefelikas.wordpress.com) το οποιο επιχειρει να αντικρουσει 10 απο τα πλεον δημοφιλη επιχειρηματα υπερ της αποχης απο την εκλογικη διαδικασια.Το ποστ πηρε πολυ καλες κριτικες και συγκεντρωσε παρα πολλα σχολια.Πολλα μπλογκ το αναδημοσιευσαν.
Παραθετω τα επιχειρηματα και χαρακτηριστικα αποσπασματα απο τα αντ-επιχειρηματα του blogger.
1. Όλοι ίδιοι είναι και σιγά μην αλλάξει τίποτα.
Ας περιμένουμε παθητικά το επόμενο σκάνδαλο, το επόμενο ξεπούλημα, το επόμενο θύμα.
2. Δεν θέλω να στηρίξω αυτό το πολιτικό σύστημα.
Η δυνατότητα ψήφου δεν στηρίζει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, εκτός κι αν σκοπεύεις να επιλέξεις ένα από τα δύο κόμματα που παραδοσιακά εναλλάσσονται στην εξουσία.
3. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα με το οποίο ταυτίζομαι απόλυτα.
Μπες στον κόπο να ψάξεις τις θέσεις τους αναλυτικά, ιδίως αυτές που αναφέρονται σε θέματα που σε αφορούν άμεσα.
4. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συμμετέχεις πέρα από το να επισκέπτεσαι την κάλπη κάθε τέσσερα χρόνια.
Και ποιος είπε ότι το ένα αναιρεί το άλλο; Από πού κι ως πού η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποκλείει τη συμμετοχή σε άλλου είδους δράσεις;
5. Η συνειδητή αποχή είναι πολιτική θέση.
Ουσιαστικά, η “συνειδητή” αποχή το μόνο που κάνει είναι να φιμώνει την ιδεολογία από την οποία προέρχεται, επιτρέποντας να διαιωνίζονται τα αρνητικά στερεότυπα που προσάπτουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο όλοι όσοι έχουν συμφέρον από τη δαιμονοποίηση του.
6. Είμαι οπαδός της αμεσοδημοκρατίας και δεν πιστεύω σε εκπροσώπους.
Μέχρι να το επιτρέψουν οι τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις θα είμαστε αναγκασμένοι να συμβιβαζόμαστε σε εκδοχές του σημερινού μοντέλου.
7. Καλύτερα να κάνουμε εκλογική απεργία για να ρίξουμε το σύστημα.
Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά, κι ούτε πρόκειται. Μάλιστα, όσες φορές επιχειρήθηκε συντονισμένα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
8. Αν υπήρχε ενωμένη και ισχυρή αριστερά θα πήγαινα να ψηφίσω.
Και πώς ακριβώς περιμένεις να υπάρξει όσο δεν ψηφίζεις;
9. Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες.
Οι στυλοβάτες της διαπλοκής γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε χαμένη ψήφος συντηρεί τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Θα τους κάνεις τη χάρη;
10. Δεν πιστεύω στην δημοκρατία.
Λυπάμαι που σου το λέω λοιπόν, αλλά αν δεν πιστεύεις στη δημοκρατία, όποια λέξη και να χρησιμοποιείς για να περιγράψεις τον εαυτό σου, είναι καιρός να παραδεχτείς ότι είσαι απλά άλλος ένας φασίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου