Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

ANISIXOSBLOGAKI : ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ Ή ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ;

"Να είστε καλά, να χαμογελάτε και να αψηφάτε τη ζωή" είναι το τελευταίο (;) μήνυμα που άφησε η γνωστή ιντερνετική τρολ περσόνα, anisixosblogaki, στο τουίτερ, το μέσο που τον έκανε γνωστό για το παράξενο και ιδιόμορφο χιούμορ του. Ένα μήνυμα που μπορεί να θεωρηθεί επικήδειο, αφού μοιάζει να αποχαιρετά οριστικά τον κόσμο όχι μόνο του ίντερνετ αλλά και τον κανονικό. Αυτόν δηλαδή στον οποίον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, δε ζούσε, εξαιτίας της αρρώστιας του, γι' αυτό έβρισκε καταφυγή στον πρώτο.

Κανείς δε μπορούσε να πιστέψει ότι η περσόνα αυτή που είχε για άβαταρ τον taz (όχι τυχαία επιλογή, υποδήλωνε ότι είναι και αυτός θυμωμένος και σκανδαλιάρης αλλά κατά βάθος γλυκός και καλός) μιλούσε για πρώτη φορά για κάτι σοβαρό. Κάποιοι λίγοι πίστεψαν ότι πρόκειται για τρολάρισμα. Άλλοι ότι τον χάκαραν (για το σενάριο αυτό θα πούμε μετά). Ο ανήσυχος, πάντως, έδειχνε, να μιλάει σοβαρά. Ο τρόπος γραφής του ήταν σοβαρός και έμοιαζε ειλικρινής. Πώς θα μπορούσε να κάνει πλάκα με κάτι τόσο σοβαρό;

Ο ανήσυχος έγραψε ότι είχε μια ανίατη ασθένεια και του έμενε λίγος χρόνος ζωής. Η αρρώστια αυτή τον είχε καθηλώσει στο σπίτι και στο νοσοκομείο, και για να σκοτώνει την ώρα αλλά και τις σκέψεις του, έφτιαξε την περσόνα αυτή που θύμιζε ζωντανό ιντερνετικό καρτούν.

Ποιος να το πίστευε ότι πίσω από αυτό το χαρακτήρα που έβριζε τους πάντες, που κορόιδευε τους πάντες (πάντα με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο του που δεν πρόσβαλε κανέναν) κρυβόταν ένας δυστυχισμένος νέος που μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία που ήξερε ότι δε θα ζήσει πολύ ακόμα; Σε αντίθεση με τη μπλογκερ Αμαλία, που έγινε γνωστή στη μπλογκόσφαιρα επειδή κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την περιπέτεια με την αρρώστια της, ο ανήσυχος αποφάσισε να διασκεδάσει τον πόνο και το θάνατο που ήταν κοντά.

Και μια και αναφέρθηκα στην Αμαλία, η μπλογκόσφαιρα τότε είχε κατακλυστεί με το θάνατο της, ενώ είχε γίνει και μέρα αφιερωμένη σε αυτή. Το θέμα της βγήκε και στις εφημερίδες αλλά και στην τηλεόραση. Να ένα ενδιαφέρον μιντιακό ερώτημα : Γιατί ο ανήσυχος δεν έγινε ή δε θα γίνει θέμα στα ΜΜΕ πλην του τουίτερ; Η απάντηση δε βρίσκεται μόνο στο προφανές, ότι δεν είχε και τόσους πολλούς followers και δεν ήταν και τόσο γνωστός. Ακόμα και αν ο ανήσυχος, είχε 50.000 followers, ο θάνατος του (αν όντως πέθανε) δε θα γινόταν θέμα στον Τύπο και την τηλεόραση. Το γεγονός ότι δεν υπέγραφε με το αληθινό του όνομα, το ότι τρόλαρε, το ότι είχε φωτογραφία προφιλ ένα καρτουν, και το ότι δεν ήταν γνωστός πέραν των ιντερνετικών δεδομένων, είναι λόγοι για να μη μάθουν για το θάνατο του και όσοι δεν έχουν τουιτερ. Θα μου πεις, τι σημασία έχει που πέθανε κάποιος από το τουιτερ; Καθημερινά πεθαίνουν πολλοί. Κι όμως, ο ανήσυχος ήταν και αυτός κατά κάποιο τρόπο δημόσιο πρόσωπο. Όχι πολύ δημοφιλές, αλλά ακόμα κι αν ήταν πολύ δημοφιλές, το ότι έγραφε στο τουιτερ και δεν ήταν τραγουδιστής στο romeo, ή έστω σε κάποιο πάνελ εκπομπής, δε θα τον έκανε να βγει στο γυαλί. Ο θάνατος (;) του τελικά έμεινε στην κοινότητα του τουίτερ και δε βγήκε παραέξω.

Τώρα θα μου πείτε γιατί εκφράζω αμφιβολία για το θάνατο του. Γιατί, μιλάμε για ίντερνετ και για account με ψευδώνυμο και ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος. Το τελευταίο ποστ του ανήσυχου στο μπλογκ του έρχεται να επιβεβαιώσει τις αμφιβολίες μας και να μας μπερδέψει :

Άραγε όντως έπεσε θύμα hacking ή μήπως είναι ένα καλοστημένο τρολάρισμα προκειμένου να σπάσει πλάκα (ακόμα και με θέμα υγείας), να αυτοπροβληθεί ακόμα περισσότερο και να αυξήσει τους followers του; Άλλωστε ο θάνατος στις μέρες μας έχει καταντήσει ένα καλό εργαλείο μάρκετινγκ, όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία αυτή :


Πάντως, όσο λυπήθηκαν οι χρήστες του τουιτερ για τον υποτιθέμενο θάνατο του, άλλο τόσο εξοργίστηκαν όταν κατάλαβαν ότι μάλλον τους έκανε πλάκα. Το τι τελικά έγινε θα το μάθουμε...αν και στο ίντερνετ πολλές φορές δε μπορείς να ξέρεις την απόλυτη αλήθεια...μιλάμε άλλωστε για έναν ανώνυμο, που όσο οικείος κι ας μας είναι, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς σκέφτεται και τι κίνητρα έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου