Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ TV ΕΘΝΟΣ


Συνεντευξη στο περιοδικο TV ΕΘΝΟΣ εδωσε η Κατια Δανδουλακη, και απαντησε ανοιχτα στις ερωτησεις που της εγιναν, μερικες εκ των οποιων ηταν αδιακριτες...
Η δημοσιογραφος ρωταει τη γνωστη ηθοποιο, πως νιωθει, που εχει ταυτιστει το ονομα της με την ελληνικη σαπουνοπερα.Η ιδια, χωρις να θιγεται απο τον ορο αυτο, λεει πως δεν την πειραζει καθολου, οτι ειναι συνειδητη η επιλογη της να συμμετεχει σε αυτο το ειδος, και πως σημασια εχει να υποστηριζεις αυτο που κανεις, αλλιως δεν το κανεις καλα.Μαλιστα δηλωνει οτι ο τιτλος της "ηθοποιου που απενεχοποιησε τη σαπουνοπερα" δικαιωματικα της ανηκει.
Και συνεχιζοντας τη συζητηση περι σαπουνοπερας, λεει οτι μπορει να υπαρξει ποιοτητα σ' αυτο το τηλεοπτικο ειδος, οπως αντιστροφα μπορει να απουσιαζει η ποιοτητα απο το θεατρο.Η ποιοτητα, εξαλλου, ειναι κατι που δεν οριζεται, συμφωνα με αυτη, και πως σημασια για ενα καλλιτεχνη εχει ο συνδυασμος ποιοτητας και εμπορικοτητας.
Η συζητηση εφτασε (κλασικα) στην κριση και την μειωση αποδοχων και η Κατια Δανδουλακη ειπε πως ανηκει στους ηθοποιους που δεχτηκε μειωση μισθου και πως ειναι κατι που επιβαλεται να κανουν ολοι οι ηθοποιοι, για να διευκολυνεται η παραγωγη στο εργο της, και για να εχουν δουλεια αυτοι στο μελλον...
Στην ερωτηση για τα χρονια που περνουν, απαντα οτι καθε ηλικια εχει τις δικες της χαρες, και πως σημασια εχει να αισθανεσαι νεος στην ψυχη (κλισε-το παραδεχεται και η ιδια).Δηλωνει πως δεν εχει κανει botox και ουτε προκειται να κανει, λεγοντας χαρακτηριστικα "Δε μπορω να γινω...βατραχος!".
Τελος, δεν αποκλειει το ενδεχομενο να ξαναερωτευτει, αφου η "ζωη ειναι ανατρεπτικη".
Οπως ανατρεπτικη, πρεπει να ειναι και η "Ζωη της αλλης" ωστε να κερδισει στη μαχη της τηλεθεασης στο prime time.Ειναι αρκετη μια Δανδουλακη για να παει καλα ενα σηριαλ;

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

MAG QUOTES

Για να πετυχεις στο ποδοσφαιρο δεν χρειαζεται ουτε να γινεις καλογερος, ουτε να ξεφευγεις απο τα ορια.Πρεπει να βρεις τη μεση οδο.Ειναι θεμα παιδειας.
Σωκρατης Παπασταθοπουλος STATUS

Το παν μετρον αριστον ισχυει και για το ποδοσφαιρο και ο 22χρονος ελληνας ποδοσφαιριστης της Μιλαν το εχει καταλαβει.

Το χασμα ειναι τεραστιο.Μπαινεις στο γηπεδο και σε περιμενουν πεντε γιατροι, οκτω φυσιοθεραπευτες, πεντε γυμναστες..., ενα ολοκληρο team που μπορει να σου προσφερει τα παντα.Στη Μιλαν μπαινεις για προπονηση και αισθανεσαι οτι υπαρχει υποστηριξη για τα παντα.Στην κυριολεξια για τα παντα.
Σωκρατης Παπασταθοπουλος STATUS

Η οργανωση και ταξη που λειπει απο τις ελληνικες ομαδες, και που γενικα απουσιαζει απο τη χωρα μας.

Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω, πως η βια σε ενα βιντεοκλιπ μπορει να ενοχλησει καποιον, οταν η αληθινη βια που σαρωνει τον πλανητη και την αναπαραγουν καθημερινα στις ειδησεις, δεν σοκαρει κανεναν.
Ρομαν Γαβρας STATUS

Ο γιος του Κωστα Γαβρα, προσπαθει να βρει ενα αλλοθι για το εργο του.

Προτιμω μικροτερο μπατζετ και μεγαλυτερη ελευθερια.Θελω να κανω ο,τι μου αρεσει κι οταν δουλευεις στο Χολιγουντ κανεις απλως ο,τι σου λενε οι αλλοι, δεν εχεις καμια ελευθερια.
Ρομαν Γαβρας STATUS

O νεαρος σκηνοθετης κανει σημαια την καλλιτεχνικη του ανεξαρτησια.

Το πιο επαναστατικος στις μερες μας ειναι να κανεις πολυ καλα τη δουλεια σου.Οποια κι αν ειναι αυτη.
Θοδωρης Γκουνης VETOMAG

Σε μια ατομικιστικη εποχη, αυτο ειναι οντως επαναστατικο.

Η μειωση του εισητηριου δεν νομιζω οτι θα απαλυνει το οικονομικο μας προβλημα.Μονο σαν λαικισμος μπορει να λειτουργησει.Κι απο την αλλη, το υπουργειο Πολιτισμου καθε χρονο καθυστερει συστηματικα τις επιδοτησεις στα ΔΗΠΕΘΕ, ενω ταυτοχρονα μοιραζει αφειδως χρηματα στις διαφορες ΠΑΕ, με τη μορφη της παραγραφης των χρεων τους.
Θοδωρης Γκουνης VETOMAG

Ο ηθοποιος-σκηνοθετης για την αδιαφορια του κρατους για τον πολιτισμο.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ



Σχολιαστηκε και συζητηθηκε εντονα η ξαφνικη αποχωρηση της απο τον ant1.Ηταν κατι που αιφνιδιασε τοσο την ιδια, που πιστευε οτι θα συνεχισει κανονικα στο καναλι που την ανεδειξε, οσο και τις εκπομπες, τους τηλεθεατες και τους δημοσιογραφικους κυκλους, που μια τετοια αποχωρηση ηταν αρκετη, για να τους προβληματισει και να τους ανησυχησει.Αν ενα καναλι απολυει την Στεφανιδου, τοτε τα πραγματα στο χωρο ειναι πολυ πιο ανασφαλη και αβεβαια απ' ο,τι τα ξεραμε...

Λιγο πριν την εναρξη της νεας εκπομπης της απο το star, που αμεσως την προσελαβε στο δυναμικο του, η γνωστη παρουσιαστρια δινει συνεντευξη στο περιοδικο Down Town, και τοποθετειται στο θεμα της αποχωρησης και απαντα (ή καλυτερα δεν απαντα) σε ολες τις φημες που ακουστηκαν, ενω παρουσιαζεται ευαισθητοποιημενη γυρω απο τα θεματα που απασχολουν την επικαιροτητα και τους πολιτες.

Η Τατιανα Στεφανιδου λοιπον, επιβεβαιωνει οτι δε γνωριζε τιποτα για την αποχωρηση της, και οτι το καναλι την ενημερωσε μεσα Ιουλιου.Η ιδια δε μπορει να εξηγησει τους λογους που μπορει να κρυβονται πισω απο την αποφαση αυτη του ant1, και λεει οτι στεναχωρεθηκε, εκλαψε και ηρθε σε απογνωση.Εκφραζει το παραπονο της που μετα απο 11 χρονια συνεργασιας με το καναλι, διαρκεια κατα την οποια δημιουργηθηκε εμπιστουνη απο την πλευρα της προς αυτο, την απελυσαν με τον τροπο αυτο.Ωστοσο, η ιδια δεν κραταει κακια, και δηλωνει ευγνωμων για οσα της προσεφερε, λεγοντας χαρακτηριστικα "Ουδεις ασφαλεστερος εχθρος του ευεργετηθεντος", ενα ρητο που ενστερνιζεται.

Αρνειται να μιλησει για αλλες προτασεις εκτος του Star, και δεν καταδεχεται να απαντησει σε ανοητες και ψευδεις φημες για κοντρες και ιντριγκες.Ωστοσο, λεει οτι ποτε δεν επικοινωνησε με την Μαριεττα Χρουσαλα για να τη φιλοξενησει στην εκπομπη της.

Μιλαει για την τηλεοραση και ο λογος της εχει αξια, επειδη την ξερει καλα.Λεει λοιπον οτι οπως αλλαζει η κοινωνια, ετσι αλλαζει και η τηλεοραση και πως η τηλεοραση "πρεπει να βρεθει πιο κοντα στον κοσμο και οχι στο γυαλινο δικο της".

Κανει λογο για μια δυσκολη οικονομικη χρονια που ερχεται, για τον δημοσιογραφικο κλαδο που υποφερει απο την κριση, λεει οτι η οικογενεια της ποτε δεν εκανε χλιδατη ζωη, και υπενθυμιζει με την ευκαιρια οτι ο συζυγος της, Νικος Ευαγγελατος, ειχε προβλεψει την οικονομικη κριση αλλα κανεις δεν τον ακουγε...

Το τιμημα της επιτυχιας αφορα το χρονο που θα ηθελε να αφιερωνει με την οικογενεια της, αλλα ειναι κατι που το εχει αποδεχτει.Εξαλλου, βλεπει ποσες εργαζομενες γυναικες πληρωνουν το τιμημα αυτο και τελικα συμπεραινει : "Σ' ο,τι κι αν επιλεξεις, το τιμημα θα ερθει.Λοιπον, να εχεις γερο στομαχι, να κανεις το σταυρο σου και να λες <<ευχαριστω>> για το τι καταφερες να κανεις".

Τελος, η παρουσιαστρια λεει οτι το μελλον της το βλεπει στο internet, αφου το site της (www.tlife.gr) σημειωνει τεραστια επιτυχια.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

"Εγω θελω να γινω ιστορικος και το χειροτερο μου μαθημα στο σχολειο ειναι η Ιστορια.Αυτο δεν σου λεει κατι;".Σιγουρα μας λεει πολλα, οτι δηλαδη μαζι με τη Μαρια που κανει αυτη τη δηλωση στο περιοδικο "Εψιλον", πολλα αλλα παιδια αντιπαθουν την Ιστορια με τον τροπο που διδασκεται, και μας υπενθυμιζει οτι το ελληνικο σχολειο δε μαθαινει Ιστορια στους μαθητες.
Ο Σωκρατης Κουγεας, καθηγητης Ιστοριας στη Μεση Εκπαιδευση, δινει συνεντευξη στο περιοδικο, σ' ενα τευχος αφιερωμενο στην παιδεια, και μιλα ανοιχτα για οσα αφορουν τη διδασκαλια της Ιστοριας, με ευστοχα παραδειγματα και σχολια, κρατωντας τις απαραιτητες αποστασεις.
Τι λεει λοιπον; Λεει οτι η ταση που θελει τα σχολικα βιβλια να αφηνουν πισω την εθνικιστικη προσεγγιση οφειλεται στην αναγκη να μην εστιαζουμε αλλο στο "ενδοξο παρελθον", το οποιο παλιοτερα εδινε αισιοδοξια στο κρατος, τωρα ομως αδρανοποιει, και πως πρεπει να βρουμε στηριγματα στο παρον.Πως αναλογα την εποχη και της αναγκες της, πρεπει να προσαρμοζεται το μαθημα της Ιστοριας, δινωντας στο μαθητη τα εφοδια για να εξηγησει την τωρινη κατασταση που βιωνει.Χαρακτηριστικα λεει οτι η Ιστορια πρεπει "να δινει στον μαθητη τα εργαλεια που θα του επιτρεψουν να ερμηνευσει και να μπορεσει να κρινει τα γεγονοτα, οταν γινει πια πολιτης".Ακουγεται αυτονοητο, ετσι; Στην πραξη ομως, το αυτονοητο δεν εχει θεση.
Ο κ.Κουγεας εξηγει οτι η Ιστορια μπορει να βοηθησει τα παιδια να καταλαβουν θεματα οπως η μεταναστευση και η οικονομικη κριση, σε προοπτικη χρονου, και οχι μεσα απο τη μονοδιαστατη πλευρα που προβαλλουν τα ΜΜΕ.
Μας πληροφορει οτι η Ευρωπαικη Ενωση παρεμβαινει στη σχολικη Ιστορια, προκειμενου να επιλεγουν τα θεματα αυτα, που εμφανιζουν καποια κρατη σε περιοδο ακμης, που ομως γι' αλλα ειναι περιοδος παρακμης, οπως για παραδειγμα η μεταπολεμικη περιοδος.Η Ιστορια για τα δευτερα, γινεται παραμορφωτικη.Οπως δηλωνει : "...ηθελαν να δειξουν οτι και στην Ελλαδα νικησε η αστικη δημοκρατια, παρολο που για μας η επιβολη της αστικης δημοκρατιας, με τον τροπο που εγινε τοτε, σημαινε διχασμο και αποσυνθεση".
Και το ιδιο το ελληνικο κρατος ομως επεμβαινει, αφου το οτι δε διδασκομαστε τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου, κατα τον ιδιο, ειναι επειδη "θεωρειται επικινδυνο να διδασκεις ιστορικο προηγουμενο διεκδικησης που αποσταθεροποιησε το συστημα".Ε λοιπον ποτε δε μου περασε απο το νου κατι τετοιο, μεχρι που το διαβασα στη συνεντευξη αυτη.
Ο καθηγητης ρωτηθηκε και για το βιβλιο της ΣΤ' Δημοτικου που εγραψε η κ.Ρεπουση και προκαλεσε εντονες συζητησεις (αν και εχει περασει πολυ καιρος απο τοτε, οποτε λιγο ακυρη η ερωτηση).Ο ιδιος θεωρει οτι το βιβλιο προσπαθει να αντιμετωπισει με ισορροπια το ελληνοτουρκικο, κρινει ως εξαιρετικη την αποφαση της πρωην υπουργου κ.Γιαννακου να μην το αποσυρει και θεωρει λαθος οτι ολοι εστιασαν την προσοχη τους στη λεξη "συνωστισμος" γιατι κατα τ' αλλα προκειται για ενα καλογραμμενο βιβλιο.
Ωστοσο αυτο, οπως και τα υπολοιπα σχολικα ιστορικα βιβλια, θεωρει οτι εχουν σημαντικα μειονεκτηματα.Ειναι γεματα πληροφοριες, τα γεγονοτα προβαλλονται αποσπασματικα και λειπει η αφηγηση και η αισθηση μιας συνεχους ροης.Ειναι ετσι δομημενα, που τα παιδια αναγκαζονται να αποστηθιζουν και οχι να κατανοουν οσα γραφει.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΕΦΑ VS ΚΑΛΛΙΔΗΣ : ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΡΙΑΛΙΤΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ





"Love bites", "Κατι ψηνεται", "Εφιαλτης στην κουζινα" ειναι τιτλοι καποιων εισαγομενων ριαλιτι μαγειρικης που ειδαμε φετος στην ελληνικη τηλεοραση.Μπορει να αμφισβητηθηκαν οι προθεσεις τους ως προς την προβολη της μαγειρικης τεχνης, να δεχτηκαν σκληρες κριτικες για το περιεχομενο τους, να θεωρηθηκε οτι το ριαλιτι στοιχειο υπερτερουσε αισθητα, ωστοσο καταφεραν να σημειωσουν υψηλη τηλεθεαση αλλα και να γινουν μοδα.Ετσι και φετος το τηλεοπτικο αυτο trend συνεχιζεται με νεα ριαλιτι μαγειρικης οπως το master chef ενω συνεχιζουν και τα περυσινα.

Τι γνωμη εχουν, ομως, δυο καταξιωμενοι ανθρωποι στο χωρο της μαγειρικης, και γνωστοι μεσα απο την τηλεοραση, για αυτη τη νεα μοδα των ριαλιτι που αφορα στο χωρο που δραστηριοποιουνται οι ιδιοι;

Η Βεφα Αλεξιαδου, η γνωστη σε ολους και ως "εθνικη μαγειρισσα", εκφραζει στο περιοδικο "Τηλεθεατης" την αντιθεση και την αποστροφη της προς αυτο το τηλεοπτικο προιον: "Οταν το 1980 ξεκινησα τις εκπομπες μαγειρικης στην τηλεοραση, δεν φανταζομουν ποτε οτι θα ειχαν αυτη την εξελιξη.Πιστευα πως για να δωσεις συμβουλες και συνταγες μαγειρικης, πρεπει να εχεις γνωσεις.Δεν φανταζομουν οτι νοικοκυρες με τα λιγα που εμαθαν απο τις μαμαδες τους, θα εβγαιναν στην τηλεοραση να διδαξουν μαγειρικη αναιρωντας καθε κανονα".Για την δημοφιλη μαγειρισσα τετοιες εκπομπες δεν ειναι σοβαρες, και δεν τις θεωρει καν εκπομπες μαγειρικης, αλλα μια μοδα που θα περασει.Η ιδια λεει οτι δε θα τις εβλεπε ποτε, και πως ποτε δε θα συμμετειχε σε αυτες ως κριτης.

Διαβαζωντας αυτη τη δηλωση της κ.Αλεξιαδου Βεφας, σκεφτηκα πως σε καθε χωρο, ειτε στη μουσικη, ειτε στη μαγειρικη, ειτε στην υποκριτικη, ειτε στην αρχιτεκτονικη, υπαρχουν αυτοι που με σεβασμο και με αγαπη στο αντικειμενο τους, το αντιμετωπιζουν με τον παραδοσιακο τροπο, αρνουμενοι να υποκυψουν στις Σειρηνες και να το "τυλιξουν" με διαφορα στολιδια για να γινει πιο ευπεπτο, πιο μαζικα αποδεκτο και πιο εμπορευσιμο..

Ωστοσο, δεν το βλεπουν ολοι ετσι, αλλα κοιτανε την θετικη πλευρα του πραγματος.Γιατι μπορει καποιοι να κατηγορουν την τηλεοραση οτι νοιαζεται μονο για τα νουμερα, τις εντυπωσεις και το θεαμα, υπαρχουν ομως και αυτοι που αναγνωριζουν οτι η τηλεοραση, ασχετα με το τι αποσκοπει, καταφερνει και προσφερει πληροφοριες, νεες εικονες, νεα ηθη, γνωσεις που μπορουν να φανουν πολυτιμες στον κοσμο.Στην τελικη, περνα ευχαριστα η ωρα σου και ολο και κατι μαθαινεις.

Ο Βασιλης Καλλιδης, ο σεφ που γνωρισαμε περυσι απο τον Ομορφο κοσμο το πρωι (mega), ειναι αυτης της φιλοσοφιας, οπως φαινεται απο τη δηλωση του στο περιοδικο "Ταχυδρομος" για τα εν λογω ριαλιτι: "Το φαγητο <<πουλουσε>> παντα.Φετος, δε, ακομη περισσοτερο.Μου φαινεται μια χαρα ολο αυτο με τα ριαλιτι μαγειρικης.Εν μεσω κρισης, ο κοσμος μενει περισσοτερο στο σπιτι, μαγειρευει, πειραματιζεται.Τουλαχιστον το διασκεδαζει.Καλυτερα να ασχολουνται με το φαγητο παρα με τα μπουζουκια".

Βεβαια, το αν ο κοσμος, εν μεσω κρισης ή οχι, εχει λεφτα για να πειραματιζεται στη κουζινα και αν πραγματικα το διασκεδαζει βλεποντας τους αλλους να τρωνε, ειναι αλλο θεμα.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΤΗΛΕ-ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΖΑΡΙΦΗ



Συνεντευξη γεματη με παρομοιωσεις και ατακες, απο αυτες με τις οποιες μας εχει συνηθισει, εδωσε η Κατερινα Ζαριφη στο περιοδικο "Τηλεκοντρολ".Στην ερωτηση αν της ελειψε η μικρη οθονη μετα απο απουσια εναμιση χρονου, απαντα πως η τηλεοραση ειναι για εκεινη σαν ενα φλερτ (sic) , σαν ενα αντρα που "σου αρεσει πολυ, τον σκεφτεσαι αλλα δεν παθαινεις στερητικο συνδρομο".Με αλλα λογια ειπε οτι δεν παιρνει στα σοβαρα την τηλεοραση.Ουτε και η τηλεοραση την ιδια, ελπιζω...

Εκτος απο εραστης, η τηλεοραση για την παρουσιαστρια ειναι και Σειρηνα και αν δεν προσεχεις, μπορει να σε παρασυρει με το...τραγουδι της και να κανεις "εκπτωσεις".Γι' αυτο και η ιδια, οσο καιρο απουσιαζε απο την tv, απεφυγε να κανει πραγματα που δεν της πανε."Πηγα να μπω σ' ενα κοστουμι που θα μου ηταν πολυ στενο.Ομως, επειδη ειμαι οπαδος του...ανετου ρουχου, μολις το δοκιμασα, ξαναγυρισα στα... μακο", λεει.

Και οι παρομοιωσεις-ατακες δεν τελειωνουν εδω.Για τον Πρωινο Καφε απο τον οποιο τους εδιωξαν (αυτη και το Μουτσινα) εν μια νυκτι, λεει "Ηταν οπως το...ηφαιστειο της Ισλανδιας.Ακους καποιους κραδασμους αλλα λες <<ελα, μωρε, που θα ενεργοποιηθει...>>, μεχρι που γινεται το μπαμ". Και τι μπαμ! Ταρακουνηθηκε ολη η Ελλαδα...

Και φυσικα το χιουμορ γυρω απο τα παχη της καλα κρατει..Ετσι στην ερωτηση αν καβαλησε το καλαμι, λεει : "σαν αξεσουαρ δεν μπορει να το σηκωσει το ειδικο βαρος μου".

Παντως η κοπελα εχει ταλεντο στην ατακα και ξερει να δινει καλες απαντησεις.