Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΗΠΟΥΡΟΙ


Οσοι ζουμε σε μεγαλουπολεις, πολλες φορες γκρινιαζουμε για τα καυσαερια, τα τσιμεντα, την ακαθαρσια, την ελλειψη πρασινου.Τι κανουμε ομως εμεις οι ιδιοι γι' αυτο περα απο το να ριχνουμε τις ευθυνες στους πολιτικους; Πως θα μπορουσαμε να βοηθησουμε στο να γινει η πολη μας καλυτερη; Μεσα απο την "κοινωνια των πολιτων" ειναι η απαντηση. Εμεις οι ιδιοι δηλ.μπορουμε να αλλαξουμε την κατασταση των πολεων μας και συνεπως την καθημερινοτητα μας σε αυτες.
Οι guerilla gardeners (http://thessguerillagardeners.blogspot.com) κανουν seed bombing, δηλαδη φτιαχνουν βομβους με σπορους με σκοπο να φυτεψουν λουλουδια σε μερη της Θεσσαλονικης που δεν εχουν καθολου πρασινο.Οι Θεσσαλονικεις εχουν ανταποκριθει στο καλεσμα, οπως φαινεται και απο τις φωτογραφιες που παρατιθενται.
Ενα μεγαλο μπραβο στο αφιλοκερδες αυτο εγχειρημα και καλη συνεχεια με περισσοτερα seed bombs!

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ: ΑΝΔΡΕΣ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΨΗ


Ερευνα για τους Ελληνες μπλογκερ δημοσιευει η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ:


Tα blogs στη χώρα μας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και έτσι φυσιολογικό είναι να πληθαίνουν και οι έρευνες σχετικά με το φαινόμενο. Η πλέον πρόσφατη από το sync. gr έχει τίτλο «Ο χάρτης της ελληνικής blogόσφαιρας» και αποπειράται να διερευνήσει το προφίλ των, συνήθως ανώνυμων, μπλόγκερ. Παρ΄ ότι οι γυναίκες κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους, 3 στους 4 bloggers είναι άνδρες, το 58% κατοικεί στην Αθήνα και το 16% στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα (30%) είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των 26-35, οι οποίοι αποτελούν το 39% των 919 ερωτηθέντων, ενώ 2 στους 3 έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 31% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, ενώ- και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- πολλοί από τους bloggers προέρχονται από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των νέων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης. Στην ερώτηση πώς θα χαρακτηρίζατε το blog σας, το 56% απάντησε «προσωπικό», ενώ το 26% «ενημερωτικό». Η πλειονότητα των ιδιοκτητών ιστολογίων- ποσοστό 89%- απάντησε ότι πρέπει να προστατεύεται η ανωνυμία των bloggers, ενώ 1 στους 2 δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Σύμφωνα με την έρευνα του sync. gr, το 64% των ερωτηθέντων συμμετέχουν σε περισσότερα από 1 blogs και άρχισαν την απασχόληση αυτή σε ποσοστό 37% μόλις το 2007- σημαντικά γεγονότα που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή ήταν η υπόθεση της Αμαλίας, ο ξυλοδαρμός αλλοδαπού στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και άλλα. Το 35% των συμμετεχόντων θεωρεί πως τα blogs είναι μια μορφή δημοσιογραφίας και ανάλογο ποσοστό δηλώνει πως διαθέτει παραπάνω χρόνο προκειμένου να επιβεβαιώσει γεγονότα στα οποία αναφέρεται. Σημαντικό είναι ότι το 80% των bloggers δηλώνει ότι έγινε πιο γνωστό στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται λόγω της ασχολίας του αυτής. Στην ερώτηση «γιατί γράφεις σε blog» η πλειονότητα απαντά ότι θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες με τους άλλους, θέλει να ακουστεί η γνώμη του και για να έρθει σε επαφή με ανθρώπους όμοιους με εκείνον. Το κριτήριο της επιτυχίας του ιστολογίου είναι η προσωπική ικανοποίηση του συγγραφέα του. Στα πιο σημαντικά θέματα προς επίλυση στη σημερινή Ελλάδα αναφέρονται η παιδεία, το περιβάλλον, η οικονομία, η διαφθορά και το σύστημα υγείας.